Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Stabilizator LM7812 pali się pod instalacją motoru.

19 Feb 2010 17:57 6305 11
  • #1
    User removed account
    User removed account  
  • Helpful post
    #2
    User removed account
    User removed account  
  • #3
    fuutro
    Level 43  
    Dziwny jakiś ten układ. Zabezpieczenie przed za dużym napięciem trzeba było jak coś dać na wejściu a nie wyjściu. Dałeś mu jakieś chłodzenie, czy tylko utopiłeś w kleju? 7812 nie ma podstaw pracować prawidłowo przy napięciu wejściowym 12V, prędzej 15V i wzwyż. Próbowałeś zrobić źródło prądowe na LM317?
  • #4
    krzyjak
    Level 29  
    LM7812 powinien być zasilany napięciem powyżej 14V. Pokaż jak podłączyłeś ten układ bo coś mi się wydaje, że popełniłeś błąd. Stabilizatory serii LM78xx posiadają zabezpieczenie zwarciowe i termiczne. Może źle podłączyłeś ten stabilizator i elektrolity włączyłeś odwrotnie. Napisz coś więcej o tych diodach. Projektując zasilacz do diod musisz wiedzieć jakie będzie obciążenie.
  • #5
    User removed account
    User removed account  
  • #6
    User removed account
    User removed account  
  • #7
    fuutro
    Level 43  
    Sprytne posunięcie. W przypadku motoru warunki będą na pewno gorsze niż w pokoju czy warsztacie. Jakiś radiator nawet przez podkładkę izolacyjną termoprzewodzącą by tu był mile widziany.
  • #8
    User removed account
    User removed account  
  • #9
    User removed account
    User removed account  
  • #10
    User removed account
    User removed account  
  • Helpful post
    #11
    User removed account
    User removed account  
  • #12
    User removed account
    User removed account