Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Compaq Evo N600C nie ładuje baterii.

Kłaczek88 19 Lut 2010 21:37 2978 13
  • #1 19 Lut 2010 21:37
    Kłaczek88
    Poziom 12  

    Witam kupiłem Compaq-a Evo N600C do diagnostyki samochodowej a mianowicie miał działać w 100% po wgraniu Windowsa, ale są popsute dwie rzeczy cd-rom, który już zakupiłem, czekam na przesyłkę ale mniejsza z tym. Laptop działa pod zasilaczem, lecz nie ładuje baterii od czasu do czasu zapali sie pomarańczowa lampka, ale to tylko przez chwile. Wie ktoś może co to może być i ile będzie kosztowała naprawa? Z tego co mi wiadomo to bateria ma trzymać godzinę.


    Z góry dziękuje za odpowiedz lub podpowiedz.
    Pozdrawiam
    Kłaczek88

    0 13
  • #2 20 Lut 2010 10:17
    waldekg
    Poziom 28  

    Witam. Ta bateria ma wskaźnik naładowania (linijka z zielonych diod) naciśnij przycisk na baterii i sprawdź stan naładowania. Pozdrawiam.

    0
  • #3 20 Lut 2010 13:15
    Kłaczek88
    Poziom 12  

    Wyświetla mi całkowity stan naładowania. 100% to już nie wiem co to może być. Może płyta główna uszkodzona? jakiś moduł czy coś w tym stylu.

    Dodano po 55 [sekundy]:

    na baterii w ogóle nie chce sie włączyć.

    0
  • Pomocny post
    #4 20 Lut 2010 13:23
    katar83
    Poziom 25  

    Sprawdz napiecia jakie masz na pinach baterii i od razu bedziesz mial odpowiedz. Generalnie w tym modelu jesli nie dziala Ci na baterii laptop to jest albo uszkodzona bateria albo uszkodzony uklad od baterii na plycie glownej laptopa(jest to mala plytka wpinana w plyte laptopa)

    0
  • #6 20 Lut 2010 13:51
    katar83
    Poziom 25  

    Tak to wlasnie ten modul.

    0
  • #7 20 Lut 2010 13:53
    Kłaczek88
    Poziom 12  

    Napięcie na baterii spada na każdym pinie spada od 2V do nawet 0,5V a miernik naładowania pokazuje nadal 100%.

    0
  • #8 20 Lut 2010 13:59
    katar83
    Poziom 25  

    No to masz uszkodzona baterie. Nie wiem czy w jej przypadku BatteryMon wskazuje poprawne napiecia ale mozesz sprobowac odpalic program BatteryMon i zobaczyc czy program widzi w ogole baterie. Info -> Battery information. Jesli elektronika baterii jest jeszcze ok to potrzeba bedzie ja otworzyc, sprawdzic napiecia na ogniwach i jesli sa szczatkowe to sprobowac je podladowac, kazda pare do okolo 3V.(Wszystkie informacje w innym dziale na elektrodzie) Elektronika zazwyczaj potrzebuje okolo 9V zeby wystartowala bateria. Mozna tez sprawdzic bezpiecznik w elektronice.

    0
  • #9 20 Lut 2010 14:08
    Kłaczek88
    Poziom 12  

    Mam na razie możliwość sprawdzenia tylko w biosie, nie mam systemu zainstalowanego, ponieważ czekam na cd-rom, gdy bateria jest wsadzona pokazuje:
    (battery),(status),(Calibratet)
    jak wyciągnę baterie to pokazuje:
    (battery),(status),(not present)

    0
  • #10 20 Lut 2010 20:32
    Kłaczek88
    Poziom 12  

    Rozebrałem baterie i ogniwa mają jakoś, trzy pary po 4,03V a jedna para 0,53V.

    0
  • #12 20 Lut 2010 21:36
    Kłaczek88
    Poziom 12  

    Nie wiem co jeszcze nie tak zrobiłem ale już w ogóle sie teraz nie palą te zielone lampki. A tylko odłączyłem taką taśmę z płytką i obudową od tego całego układu. To pozostaje kupić baterię i będzie ładował i chodził laptop?

    0
  • #14 20 Lut 2010 21:50
    Kłaczek88
    Poziom 12  

    Dziękuje kolego to ja już tą baterie wyrzucę i kupie jaką używkę, która trzyma z godzinkę... A potrzebuje naprawdę baterie. Mogę już temat zamknąć.





    pozdrawiam
    Kłaczek88

    0