Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Computer ControlsComputer Controls
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz samochodowy Alpine 3549 - "Protect mode"

19 Feb 2010 23:33 2437 4
  • Level 12  
    Witam.
    We wzmacniaczu nastąpiło zwarcie na wyjściu.
    Świeci się tylko pomarańczowa dioda "protect" i w równych odstępach czasu "puka" w głośnik.
    Tranzystory końcowe i sterujące są ok.
    Proszę o pomoc w naprawie wzmacniacza
    [30.03.2021, darmowy webinar] Nowoczesna diagnostyka maszyn, monitorowanie i przewidywanie awarii. Zarejestruj się
  • Computer ControlsComputer Controls
  • User removed account  
  • Computer ControlsComputer Controls
  • Level 12  
    Witam i dziękuje za zainteresowanie tematem.
    Na wyjściach przetwornic są następujące napięcia:
    1. 1,8V i -1,8V
    2. 1,8V i tu sprawa się komplikuje, bo z napięcia ok.2V spada do 1.8V, podskakuje do ponad 10V i znów spada do 1,8V.
    Napięcia mierzyłem najtańszym miernikiem cyfrowym i bez obciążenia.

    Wylutowałem jeszcze tranzystory z przetwornicy i wygladaja na sprawne.
  • User removed account  
  • Level 12  
    Witam, chcialbym odgrzać temat gdyz mialem to samo na wzmacniaczu, dalem do serwisu, zostal naprawiony...ale dalej slychac "pukanie" w glosnik przy wylączaniu wzmacniacza sygnalem remote z radia.To samo ale cziszej przy włączaniu.Czy jak dam zdjecie kolego -kalgonmalutki - napiszesz mi co i jak pomierzyc? bo wydaje mi sie ze wzmacniacz ma defekt i moze on doprowadzic do jakichs komplikacji w przyszlosci...dodam ze wczesniej po awarii objawy byly takie jak u kolegi ktory zalozyl temat(cykliczne pukanie w glosnik i duzy pobor pradu)