Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

nawiew klima wentylator zdechł! megane coupe I

corradi 20 Feb 2010 07:42 4307 4
  • #1
    corradi
    Level 10  
    Witam wszystkich odwiedzających mój post! Temat pewnie był poruszany niejednokrotnie na forum mimo moich prób i chęci nie doszukałem się odpowiedzi jednoznacznej na mój przypadek więc z góry proszę o wyrozumiałość - mianowicie w teleexpressowym skórcie nie działa mi nawiew w skali od 1 - 6; klima (megane coupe 2.0 96r.) jak i również wentylator chłodzenia silnika (który powinien załączać się po osiągnieciu optymalnej temp.) A zaczęło się od tego że po włączeniu nawiewu czy to na 1 czy 6 hulał doskonale ale po pewnym czasie gdy już sie zagrzał i zaczeło leceic ciepłe powietrze nagle słabł (choć lekki gorąc był wyczuwalny gdy się przyłożyło rękę do nawiewu) ale to jeszcze lżejszy nawiew niż oddech z ust i było słyszalne tylko takie dziwne buczenie jak by chodził odkurzacz a nawiew ciepła czy zimna w dalszym przypadku był mizerny (nie pomagało na odparowywanie szyb) po włączeniu klimy był trochę bardziej energiczny ale to tak jak by było ustawione w poz nr 2 a w rzeczywistosci był na poz. nr6 :/ pare dni tak pochodził aż w koncu ktoregoś dnia przestał działac od poz 1 do 6 choć po dłuższym okresie nie używania auta (powód: wymiana pompy wody) po przekręceniu zapłonu nawiem zaczą słabo dmuchac jak i równiez nagrzewac się (nie zawsze ale jak chciał to nawiew się włączał po przekręceniu zapłonu a raz nie a jak już słabo zadziałał lekko tak warkotał) ale po wjechaniu w dziurę na ulicy znowusz się wyłączył ( a czasami gdy był wyłączony to się załączylł) ale na słabych obrotach... to tyle na temat nadmuchu moich obserwacji (dodam że bezpieczniki są ok), ale martwi mnie to dlaczego nie działa również wentylator chłodzenia silnika, jak i klima chociaż klima pewnie bedzie związana z nadmuchem ale po nacisnięciu A.C słyszę że klima się załącza... to tyle na temat moich spostrzeżeń i problemów.

    Z góry dziękuję za rady i porady co czynić w tym przypadku.
    Pozdrawiam wszystkich!
  • #2
    saly
    Level 32  
    Robiłem ostatnio nadmuch w Master i też warkotał na każdej pozycji, jak ciągłemza kable ożywał. okazało się jedna ze szczoetk silnika miała słaby docisk i dlatego warkotał. Dodam że reno master ma taki sam wentylator jak megan.
    W meganach często też za niedziałanie wentylatorana pozycjach 1-6 odpowiadają zgnite lub przegrzane przewody w okolicy regulatora nawiewu i samego wentylatora, w potrzybiu od strony silnika.
  • #4
    corradi
    Level 10  
    ....dziś postanowiłem zajerzeć pod podszybie, "poszarpałem" troszkę tym całym pierdolnikiem kolrou bordowego czy czerwonego (przekaźnik?moduł?) odpalam auto włączam klime... i po chwili na 5 i 6 biegu zaczał dmuchac na pozostałych słabo ale tez było wyczuwalne, oczywiscie przy klimie mocniej dmuchal bo bez klimy probował sie tak jak by rozruszac ale nie mógł ale wiało równiez i słychac ciche buczenie przy tym (jak odkurzacz)
  • #5
    User removed account
    User removed account