Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Brak tylnych świateł przeciwmgielnych Opel Vectra B

grzegorz_kielek 20 Lut 2010 11:09 19182 10
  • #1 20 Lut 2010 11:09
    grzegorz_kielek
    Poziom 8  

    Witam.Nie działają tylne światła przeciwmgielne W Oplu Vectra B DTL rocznik 1996.Bezpiecznik nie jest przepalony,kontrolka na tablicy rozdzielczej działa ale do żarówek prąd nie dociera.Proszę o pomoc.

    0 10
  • #2 20 Lut 2010 11:34
    viper555
    spec od auto-elektro

    Sprawdź czy włącza się przekaźnik .P

    2
  • #3 20 Lut 2010 17:38
    czarny010
    Poziom 11  

    Skoro kontrolka świeci,to nie przekaźnik kolego viper,bo przekaźnik ma wyjście również na kontrolkę. Raczej przyczyna może być w wiązce kabli wchodzących do klapy bagażnika,w tym miejscu się zaginają i to najczęściej spotykana usterka.

    0
  • #4 20 Lut 2010 17:57
    licho23
    Poziom 20  

    czy auto posiada oryginalny hak holowniczy ?

    0
  • #5 20 Lut 2010 18:35
    viper555
    spec od auto-elektro

    czarny010 napisał:
    bo przekaźnik ma wyjście również na kontrolkę.


    Oczywiście źle przeczytałem.P

    1
  • #6 20 Lut 2010 22:11
    grzegorz_kielek
    Poziom 8  

    Tak posiada oryginalny hak holowniczy.Światła nie są w klapie więc przełamanie kabli nie wchodzi w grę.Przekaźnik jest ok tak jak pisze czarny010.

    0
  • #7 20 Lut 2010 23:01
    rico37p
    Poziom 28  

    Jeżeli auto posiada gniazdo oryginalne do haka to sprawdż miejsce podłączenia kabla gniazda do instalacji samochodowej. Przewód do p/mgl jest prawdopodobnie przecięty i włączony na styki zwarte w gnieżdzie.Prawdopodobnie te styki masz rozwarte i dlatego nie świecą światła p/mgl tylne.Powodzenia.

    1
  • #9 21 Lut 2010 11:53
    licho23
    Poziom 20  

    jeżeli była przeróbka na gniazdo 7pin to możliwe że nie złączyli przewodów pmgłowego. szukaj przy gnieździe haka, połącz przewody czarno-niebieskie do kupy.

    0
  • #10 21 Lut 2010 12:20
    rico37p
    Poziom 28  

    Spotkałem inne kolory przewodów.

    0
  • #11 21 Lut 2010 13:31
    grzegorz_kielek
    Poziom 8  

    Znalazłem przyczynę.Przyczyna braku przeciwmgielnych była w gnieździe haka tak jak pisał rico37p i licho23. Nie przerabiałem gniazda tylko kupiłem adapter i po prostu jeździłem z wpiętym adapterem nieświadom że rozłącza przewód i wyłącza przeciwmgielne tak jak bym jeździł z przyczepką. Wypiąłem więc go i światło świeci.Wielkie dzięki i szacunek dla was panowie.Zamykam temat i pozdrawiam.

    0