Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung G810 - nie działa aparat foto.

giemba 20 Lut 2010 12:39 2003 1
  • #1 20 Lut 2010 12:39
    giemba
    Poziom 10  

    Witam.

    Problem dotyczy Samsunga G810. Po wymianie taśmy od slidera w telefonie przestał działać aparat fotograficzny. Po otworzeniu klapki aparatu (albo po uruchomieniu aparatu z menu, nie ma żadnego znaczenia) zaczyna uruchamiać się aplikacja aparatu, nawet przez chwilkę widać na ekranie menu aparatu (obraz się przestawia na poziomy, wskakują opcje menu, ale nie ma obrazu), a po chwili wyskakuje komunikat o treści: "Błąd aplikacji. Uruch. ponow." I nic nie można zrobić, tylko wyjść z trybu aparatu.

    Telefon był rozbierany ze względu na to, że była konieczność wymiany taśmy od slidera (tej szerokiej pomiędzy dolną a górną częścią telefonu). Telefon był rozebrany raz, żeby zobaczyć co się dzieje, i zostało stwierdzone że taśma jest przytarta. Po tym telefon był złożony z powrotem, i wszystko było ok, aparat działał, robił zdjęcia, nagrywał filmy. Wczoraj przyszła przesyłka z zamówioną taśmą, i telefon był ponownie rozebrany w celu jej wymiany. Po wymianie od razu od samego początku aparat już nie działał.

    Cały problem z wymianą taśmy polega na tym, że żeby się do niej dostać, to trzeba rozebrać praktycznie cały telefon. Oczywiście cały moduł aparatu, który jest w tym telefonie dość duży i masywny, trzeba odłączyć i wyjąć. Jak się okazało że aparat przestał pracować, to chyba ze trzy razy rozbierałem telefon od nowa, i sprawdzałem czy przypadkiem nie zrobiłem jakiegoś błędu, czy wtyczka od aparatu jest dobrze wciśnięta (oczywiście tutaj wszystko jest ok), czy może przypadkiem nie uszkodziła się tasiemka od aparatu (też oczywiście jest wszystko ok). Przyjmuję więc, że nie mogłem niczego przypadkowo uszkodzić, a przynajmniej tak mi się zdaje.

    Robiłem reset telefonu (za pomocą kodów serwisowych), bez skutku. Najpierw przywracanie do ustawień fabrycznych, bez rezultatu. Później całkowity reset, z kasowaniem danych, też bez rezultatu. Aparat jak nie działał, tak dalej nie chce działać.

    Może któryś z Kolegów zajmujących się serwisem Samsungów mógłby coś mi podpowiedzieć na temat tej awarii? Od dłuższego czasu ten telefon u mnie służy, bardzo mi odpowiada, i byłoby nieciekawie, gdyby teraz jego funkcjonalność tak się pogorszyła. Za wszelkie porady byłbym bardzo wdzięczny :)

    0 1
  • #2 01 Mar 2010 11:03
    giemba
    Poziom 10  

    Sprawa niedziałającego aparatu już się wyjaśniła. Winna okazała się wcześniej wymieniona taśma. Dziwna sprawa, bo co ma w końcu taśma od slidera do aparatu, ale jednak to było przyczyną. Po wymianie na inną taśmę (też podróbkę, ale innego producenta) wszystko wróciło do normy, i aparat zaczął od nowa bezawaryjnie działać. Mam nadzieję, że komuś przyda się ta informacja :)

    0