Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Załączajacy sie przekażnik w amplitunerze Yamaha R-3

20 Lut 2010 13:12 3012 16
  • Poziom 12  
    Witam, miałem spalone tranzystory końcowe lewego kanału w amplitunerze Yamaha R-3 i wymieniłem je na 2sc5200 i 2sa1943, po uprzednim sprawdzeniu tranzystorów sterujących i napięciowych czyli TR121 TR123 TR125 które okazały siędobre.
    Problem polega na tym ze gdy uruchomię wzmacniacz to gdy potencjometr Volume ustawie na min to jest wszystko ok ale gdy podkręce go troszkę więcej nawet bez obciązenia i sygnału to włacza sie zabezpieczenie i wył. glośniki.
    Dodam ze nie jestem pewien czy kanał działa na 100% bo gdy pod niego podłacze glośnik to gra ale cichutko bo gdy glośniej ustawie to wyłącza wyjścia głośnikowe.Gdy ustawie balans na R(ten stary kanał) to już zakres podgłaszania jest większy i mogę dojechac potencjometrem do ponad 1/4 na volume nawet z sygnałem i kolumną na R kanale ale gdy dam więcej to wyłaca glośniki.
    Dodam ze przed montowaniem nowej końcówki na starej moglem grać i nic się nie działo, nie wyłączało głośników.

    Schemat załączam nizej:

    Nowo okoliczności:
    siedziałem nad nim i tak mierzyłem co mi popadnie aby porównać kanały i widzę że rezystory końcowe(te duże) ze schematu powinny miec0.22ohm a ma mierniku pokazuje mi 67Kohm (R281)duża różnica drugi ma 1.7ohm a prawy kanał po 1.4ohm(troszkę odbiega od schematu ale nie czarujmy się mam miernik za kilka złotych)
  • Poziom 24  
    Przekaźnik jest jak najbardziej ok . Skoro zabezpieczenie się załącza widocznie na wyjściu pojawia się stałe napięcie . Sprawdź miernikiem co się dzieje na wyjściu i czy pojawia się prąd spoczynkowy i jak się reguluję . Masz schemat to skontroluj napięcia z tymi podanymi na schemacie .

    A te oporniki wy lutuj i sprawdź , czasami upalają się od spodu i nie widać tego przy oględzinach .

    Dla tego modelu prąd spoczynkowy ustawiasz tak aby napięcia na vr101/2 były w zakresie od 8 do 15 mv .
  • Poziom 12  
    opornika spr od góry bo dość mają długie nóżki,
    napiecia na TR121 i TR122 są w miarę podobne
    Napięcie stałe na wyjściu wynosi 7.7mv a w drugim kanale sprawnym(starym) - 3.1mv
    Nie wiem za bardzo jak spr ten prąd spoczynkowy na czym i jak(czy stałym czy zmiennym napięciem) podejrzewam ze na TR121 bo on chyba odpowiada za stabilizacje

    Gdy nie ma sygnału i podłączonych głośników to mogę kręcić volume i nie włącza si zabezpieczenie lecz gdy wł radio to troszkę podgłoszę i pyk...
  • Poziom 24  
    Tak jak pisałem prąd spoczynkowy ustawiamy pośrednio czyli mierząc spadek napięcia na opornikach emiterowych (r280 i r279) sa to odpowiednio punkty pomiarowe TP1 i TP2 oraz TP3 i TP4 .

    Spadek napięcia dla jednego opornika powinien wynosić 8mV ~ 15mV dc. Z prawa Ohma (R=U/I => I=U/R) odpowiednio to 36mA ~ 68 mA

    Po regulacji (bez sygnału i obciążenia) odczekaj kilka minut i skontroluj prąd , w razie potrzeby popraw.

    TR121
    baza : -0,5V
    emiter : -1,1V
    kolektor : 1,1V



    Nie napisałeś w jaki sposób sprawdzasz tranzystory . Podpowiem , że w praktyce uszkodzenie tranzystora nie musi być zwarciem .
  • Poziom 12  
    no wiec tak na tym naprawianym kanale jest gdy VR101 na min to TP3 3.2mv TP4 3.8mv ,VR101 na max to TP3 12.2mv TP4 12.4mv ustawiłem żeby było TP3 8.4mv TP4 8.6mv ale 2 kanał ten sprawny jest już ustawiony i napięcie na TP1 wynosi 11.8mv TP2 0.9mv dziwne ale ten kanał grał i gra(chyba że żle patrze ale te TP1 i TP2 znajdują się przy końcowych kanału starego) ustawiłem je na TP 9mv TP2 1mv (ciężko ustawić dokładnie bo VR102 jest strasznie czuły)
    Kolejność TP nie jest opisane biore skrajnie z lewej to TP1 a skrajny z prawej to TP4
    teraz TR121
    B -0.65v
    C 0.92v
    E -1.2v


    Tranzystory sprawdzam w taki sposób ze przełącza na mierniku na "diodę" i sprawdzam połączenia B-C B-E ma być połaczenie (zwykle pokazuje ok 700) a w innych kombinacjach ma nie być połączenia, odpowiednio + i - do tranzystorów PNP i NPN.
  • Poziom 24  
    Pomiar robisz na TP1 i TP2 jednocześnie - to wyprowadzenia opornika . Kręcisz potencjometrem montażowym i sprawdzasz jak się zmienia napięcie na owym oporniku .
  • Poziom 12  
    aha czyli mam przyłożyć - do jednej nozki opornika a + do drugiej czyli w prawym kanale jest ustawione na POPRAWKA ->9.6mv a lewy(naprawiany) ustawione 0mv ,gdy ustawie vr101 na min to jest o a gdy ma max to tez jest 0mv;/;/
    Dodam ze obok znajdujący się rezystor R281 to jest ten przypalony na nim pokazuje napięcie nawet duże 240mv


    Po porządnym rozgrzaniu wzmacniacza (chodzi jakieś 15min) na prawym kanale jest 7.5mv wiec spadło trochę ale nadal na lewym jest 0.Na tym przepalonym R281 jest 240mv czyli tyle ile było
  • Poziom 24  
    Jak jest przypalony to należało by go wymienić .

    Jak nie działa regulacja podmień tr121 to jest chyba 2sc2240.

    Napięcia jakie powinny na nim być masz podane kilka postów wyżej.
  • Poziom 12  
    no wiem ze należało by go wymienić ale nie mam w domu na wymianę, wymienię go dopiero w poniedziałek a TR121 jest dobry bo spr. go 2 razy,a nawet niedawno napięcia na nim nie ma spoczynkowego dlatego może iż ten rezystor nie ma takiej wartości jak powinien i 'rezystuje' za dużo a może to być przyczyczą załączenia się zabezpieczenia

    Ile ma mieć wat ten rezystor bo wiem że 0.22ohm
  • Pomocny post
    Poziom 24  
    W spisie elementów są opisane jako 1W z oksydowanego metalu .
  • Poziom 12  
    załączam zdjęcie dla pewności bo jak porównałem z 1W rezystorem to te są większe

    Załączajacy sie przekażnik w amplitunerze Yamaha R-3
  • Poziom 34  
    Różnice w gabarytach rezystorów to rezultat miniaturyzacji elementów - sprzęt ma ponad 20 lat . Wstaw 1W , będzie OK .

    Jedna sprawa mnie niepokoi :

    blantozaur napisał:
    Spadek napięcia dla jednego opornika powinien wynosić 8mV ~ 15mV dc. Z prawa Ohma (R=U/I => I=U/R) odpowiednio to 36mA ~ 68 mA


    Wartości spadków napięć nie mogą być podawane z tolerancją rzędu 100% . Jeżeli druga wartość jest podawana w nawiasie , to dotyczy ona pomiaru na obu rezystorach czyli inaczej : pomiędzy emiterami pary końcowej . Zatem : o ile 36 mA na tranzystor jest wartością do przyjęcia , to przy 68 mA (prawie 140 mA na parę) po prostu ugotujesz stopień końcowy . Sugeruję po rozgrzaniu układu (15-20 min) skorygować spadek na wspomniane 8 mV dla TP1/2 . Nie zapomnij o pomiarach na drugim rezystorze oraz upewnieniu się czy układ kompensacji termicznej działa prawidłowo .

    pozdrawiam
  • Poziom 12  
    czyli mam przez to rozumieć że trzeba zsumować napięcia na obydwóch rezystorach czyli np jak na jednym jest 10mv a na drugim tyle samo to prąd spoczynkowy będzie 20mv/0.02 ?

    Bo 20mv to troszkę za dużo


    Ale kolega blantozaur napisał:
    Spadek napięcia dla jednego opornika powinien wynosić 8mV ~ 15mV dc. Z prawa Ohma (R=U/I => I=U/R) odpowiednio to 36mA ~ 68 mA
    czyli jak to jest w koncu
  • Poziom 24  
    Ustaw 30mA mierząc spadek napięcia na JEDNYM rezystorze. Dla tych 2sa1943/2sc5200 wystarczy. Potencjometr VOLUME całkowicie wyciszony, głośniki odłączone.
  • Poziom 12  
    ok a działający kanał jest na A1102 i C3854 na nim tez taki prąd ustawić?
    Będzie różnica w dzwięku jeżeli końcowe będą inne oraz gdy wymienię rezystory emiterowe?
  • Pomocny post
    Poziom 24  
    Nie będzie. Chyba że sobie ją wmówisz. :)
  • Poziom 12  
    ok rezystory wstawione,qrde w sklepie powiedzieli mi ze to jest 1W ale dobrze ze wziołem też 2W i w domu porównałem i rzeczywiście 2W.Teraz czekam aż sie zagrzeje ustawie prą spoczynkowy i sprawdzam czy gra

    Dodano po 2 [godziny] 3 [minuty]:

    dzięki wszystkich za pomoc,
    jestem zadowolony ze sam naprawiłem ten amplituner a przy czym czegoś się nauczyłem:D
    Mam nadzieje że troche mi jeszcze posłuży bez napraw

    Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

    Nie chce zakladać nowego tematu bo mam tylko 1 pytanie

    Naprawiłem amplituner a w zamian pad mi głośnik w kolumnie.Głośnik to GDN20/60/11.Jakiś miesiąc temu go regenerowałem i grał ładnie bez charku
    A tu dziś nie gra.Wyciągłem go z kolumny i gdy wcisne lekko membrame lub wypchne to gra a jak jest w normalnej pozycji to nie
    Co moze być cewka przypalona???