Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kupno Spawarki na 230V na zabezpieczenie 25A

Boszax 21 Feb 2010 19:31 9698 20
    Boszax
    Level 20  
    Witam w domu mam niestety jedną fazę, a przydałaby mi się jakaś prosta, niedroga spawarka. Na Allegro np. można dostać takowe do 350 zł. Mam pytanie czy taki sprzęt będzie mógł u mnie prawidłowo działać ,skoro główny bezpiecznik topikowy przed licznikiem jest 25A?
    kierbedz4
    Level 36  
    Tak. Większość spawarek już poprawnie pracuje przy zabezpieczeniu 16A Nie wiemy jakiego typu zabezpieczenie posiadasz jeżeli bezpiecznik typu Bi to pójdzie ale już na bezpieczniku typu S powinien on być z charakterystyką C Zwróć uwagę na budowę spawarek.Niektóre z nich są nawijane drutem aluminiowym zarówno uzwojenie pierwotne jak i wtórne.Drutem aluminiowym są nawijane spawarki Telwin.
    peloks
    Level 27  
    Polecam ci spawarki inwertorowe.Niestety są trochę droższe.
    Boszax
    Level 20  
    A co myślicie o tych migomatach do 1000zł? W pracy mam potężne migomaty przemysłowe, a nigdy nie widziałem takich małych w akcji i na dodatek zasilanych 230V :)
    peloks
    Level 27  
    polecam w tej cenie firmy BESTER i mieszankę argon80% dwutlenek wegla20%
    kierbedz4
    Level 36  
    Bardzo dobrze pracują z napięciem 230V Spawałem takim w jednej z firm lecz butlę wymieniłem na dużą i stawiałem obok migomatu.Z mniejszą butlą jaka była w zestawie i jeżdziła na migomacie nigdy nie było wiadomo kiedy gaz się kończy.Reduktor był tylko z jednym manometrem do ustawienia ciśnienia na rączce migomatu.
    Anonymous
    Anonymous  
    Boszax
    Level 20  
    Ta mi wygląda na ciekawą spawareczkę Link . Czytałem długi wątek o Dedrze 200 (dużo pozytywnych komentarzy) ale bez TIG-a. Warto wydać tego tysiaka?

Znalazłem fajny filmik z działania tej starszej wersji Dedry 200. Według mnie zachęcający.
    Link
    Anonymous
    Anonymous  
    Boszax
    Level 20  
    Musiałbym się najpierw nauczyć tej metody. No a za tą starszą wersję chcą aż 850zł z przesyłką. No i nie wiem czy mi się to opłaca skoro będę spawał kilka razy do roku. I jestem w kropce brać tą, czy zwykłą transformatorówkę za 300PLN?
    peloks
    Level 27  
    Motronic wrote:
    A rzeczywiście będziesz spawał metodą TIG? Bo w warunkach domowych wystarcza MMA.

Najbardziej przydatne w domu okazuje się MAG135 i MMA.
    TIG bardzo rzadko.
    Anonymous
    Anonymous  
    peloks
    Level 27  
    Spawanie nierdzewki czy kwasówki elektrodą oczywiście do tego przeznaczoną,jest sprawą prostą tak jak spawanie stali stopowych.
    Różnica polega tylko na prądzie spawania (UPS),oraz wyglądzie spoiny.
    I tu was zaskoczę,spoina jest ładniejsza niż w spawaniu stali.
    Żeliwo należało by podgrzać przed spawaniem palnikiem aby spoina nie pękła.Aluminium spawa się trochę ciężej potrzebna do tego jest wprawa.
    Dlatego spawarka transformatorowa najlepiej inwertorowa to najlepsze rozwiązane w domu.Chyba że będziesz zajmował się naprawą samochodów no to wtedy migomat.
    marek446
    Level 11  
    Transformatorem za 300 PLN można zrobić wiele, trudno udzielać rad nie wiedząc jakie posiadane są umiejętności. Migomatem można się posługiwać od razu. Oczywiście trzebe nabrać wprawy, wykonanie w miarę dobrego spawu przychodzi o wiele łatwiej niż elektrodą. Posiada on też wyraźną przewagę nad spawarką elektrodową przy spawaniu cieńkich elementów. Praktycznie tanie migomaty sa wykonane bardzo delikatnie, psują się szybko.Wycierają się rolki,prowadzenie drutu, za dużo plastikowych części. Spawarka transformatorowa jest praktycznie niezniszczalna.Przy małej wprawie można robić rzeczy teoretycznie niemożliwe :-) używając zamiast elektrody drutu samoosłonowego :-)
    integrum
    Level 2  
    kierbedz4 wrote:
    Tak. Większość spawarek już poprawnie pracuje przy zabezpieczeniu 16A Nie wiemy jakiego typu zabezpieczenie posiadasz jeżeli bezpiecznik typu Bi to pójdzie ale już na bezpieczniku typu S powinien on być z charakterystyką C Zwróć uwagę na budowę spawarek.Niektóre z nich są nawijane drutem aluminiowym zarówno uzwojenie pierwotne jak i wtórne.Drutem aluminiowym są nawijane spawarki Telwin.

Kolego, co za bzdura. Telwin jest produktem w którym uzwojenia są miedziane.
    To nie jest chinol a producent europejski :)
    lukas548
    Level 11  
    teraz wcastoramie jest dedra desti 200 nowy model za 899 złoty z tigiem
    lukas548
    Level 11  
    Jutro kupuje dedre nowy modelik w promocij z tigiem za 899złoty to tanio bo kosztowały ponad 1200 złoty
    rafalbig
    Level 10  
    integrum wrote:
    kierbedz4 wrote:

Kolego, co za bzdura. Telwin jest produktem w którym uzwojenia są miedziane.
    To nie jest chinol a producent europejski :)

Widziałem na własne oczy na modelu Nordika 3250 uzwojenie wykonane jest pierwotne 30% sam początek (z miedzi) a reszta to samo aluminium, całe uzwojenie wtórne z aluminium. Jak by była z miedzi to nie kosztowała by ok 700zl i nie ważyła by ok 25 kg tylko dużo, dużo więcej.
    wowka
    Level 28  
    Polecam inwerter telwin tecnica - chyba 160 Amperowy o ile dobrze pamietam, napewno nie wiecej. Mamy taka w pracy, bardzo lekka i mała. W domu mam dedre 200Amper, też dobra ale ciezsza i wieksza od telwina. Fakt ze ma 200Amper, telwin mniej ale w uzytkowaniu domowym rzadko kiedy uzywa sie takiego pradu, pozatym bezpiecznik 16A wywala przy okolo 160A wiec na maksymalnym pradzie jeszcze jej nie uzywalem