Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partner闚

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produkt闚 TME
Prosz, dodaj wyj徠ek elektroda.pl do Adblock.
Dzi瘯i temu, 瞠 ogl康asz reklamy, wspierasz portal i u篡tkownik闚.

Agregat ch這dniczy do mleka - Kompresor nie startuje

antrykot 22 Lut 2010 14:55 4341 11
  • #1 22 Lut 2010 14:55
    antrykot
    Poziom 20  

    Witam.
    Mam problem z kompresorem z agregatu ch這dniczego do mleka marki ALFA-LAVAL.
    Nie znam dok豉dnego typu, ale jest to stare u膨dzenie - ok 20-30lat.
    Nie dawno zosta這 zakupione, zdemontowane od starego w豉軼iciela i przeniesione w nowe miejsce. Zosta這 to wykonane przez 鈔edniej jako軼i fachowca, kt鏎emu agregat raz wystartowa (prawdopodbnie r璚znie) a p騧niej ju tylko bucza. Na dodatek poprzerabia ca貫 okablowanie na swoj mod喚.

    Kompresor mam zdemontowany, ale niestety nie daje si uruchomi na stole.
    Ma on 3 bolce. Op鏎 uzwoje to odpowiednio ~1.4Ohm i 4.0Ohm.
    Pr鏏owa貫m pod陰czy do uzwojenia 1.4ohm faze i zero, a do dodatkowej ko鎍闚ki faze przez kondesator rozruchowy 30uF, ale w najlepszym wypadku silnik tylko buczy, lub bije mi 'Esa' 10A.
    Prosi豚ym o odpowiedz - czy ja pope軟iam jaki b陰d, czy kompresor zako鎍zy ju sw鎩 篡wot z jaki powod闚 ?

    Agregat ch這dniczy do mleka - Kompresor nie startuje
    Agregat ch這dniczy do mleka - Kompresor nie startuje
    Agregat ch這dniczy do mleka - Kompresor nie startuje

  • Pomocny post
    #2 22 Lut 2010 17:17
    pawel12
    Poziom 19  

    Podaj jaki jest op鏎 mi璠zy br您owymi. Sprawd ,czy 瘸dno z wyj嗆 nie ma przebicia do obudowy-zedrzyj kawa貫k farby z obuowy i tam mierz.

  • Pomocny post
    #3 22 Lut 2010 17:26
    andrzej1959
    Specjalista AGD

    Witam.
    Ka盥a spr篹arka ma puszk z uk豉dem rozruchowym,przez kt鏎y nale篡 pod陰czy spr篹ark.

  • Pomocny post
    #4 22 Lut 2010 17:40
    henrykgr1
    Poziom 19  

    w/w urz康zenie nale篡 uruchomic przez starter kt鏎y daje na moment pr康 na uzwojenie rozruchowe a nast瘼nie na robocze i to powinno byc w kompecie wraz z kondesatorem. Oczywi軼ie jak podal wcze郾iej pawel12 sprawd czy nie ma przebicia do masy.

  • Pomocny post
    #5 22 Lut 2010 18:28
    lopp
    Poziom 19  

    Spr篹arka wygl康a mi na spr篹ark z klimatyzatora. Powinna startowa z kondensatorem ale sprawd czy ma oznaczenia bolc闚 C, S, R. W闚czas faza na C, zero na R, a mi璠zy S i R wpi皻y kondensator.

  • #6 22 Lut 2010 21:40
    antrykot
    Poziom 20  

    Starter by. Ale pr鏏owa貫m tak瞠 zamiast kondensatora albo razem z nim r璚znie poda faze na chwile na uzwojenie rozruchowe - bezskutecznie.

    Mi璠zy br您owymi przewodami jest suma tych dw鏂h oporno軼i czyli ok 5.5Ohm. Przebicia zmierzy貫m - poza zakresem miernika (20MOhm).

    Dodam jeszcze, 瞠 by schemat urz康zenia - i na nim silnik ten pracuje w szereg z uzwojeniem roboczym wpi皻ym przeka幡ikiem, kt鏎y podaje przez kondensator napi璚ie na uzwojenie startowe. Jak m闚i貫m wcze郾iej pr鏏owa貫m tak - co prawda bez przeka幡ika, ale r璚znie podawa貫m start i niestety bez pozytywnych efekt闚.

    Cytat:
    w/w urz康zenie nale篡 uruchomic przez starter kt鏎y daje na moment pr康 na uzwojenie rozruchowe a nast瘼nie na robocze i to powinno byc w kompecie wraz z kondesatorem. Oczywi軼ie jak podal wcze郾iej pawel12 sprawd czy nie ma przebicia do masy.
    Czy pr康 ma p造n望 w pierwszym momencie tylko przez cewk rozruchow ? Bo zawsze mi sie wydawa這 瞠 przez oba na raz.

  • Pomocny post
    #7 22 Lut 2010 22:05
    henrykgr1
    Poziom 19  

    W piewszym momencie tylko przez rozruch i tak jest skonstuowany starter ze wy陰cza rozruch a za陰cza uzwojenie robocze,Innym tematem jest wiek urz康zenia i czas jego przerwy w pracy,

  • #8 22 Lut 2010 22:44
    antrykot
    Poziom 20  

    Wiek jest spory, ale przerwy w pracy nie by這 - tylko kilka dni, kiedy urz康zenie nie zadzia豉這 po monta簑 w nowym miejscu. Ale dzi瘯i za info - zaraz spr鏏uje poda tylko na rozruch.

    Dodano po 18 [minuty]:

    Niestety, prze陰czanie uzwoje nic nie daje - tylko buczy. Dodam jeszcze, 瞠 uzwojenie 1.5Ohm musi by wpi皻e przez kondensator, bo inaczej leci bezpiecznik 10A.

    ///
    Hmm, chyba wszystkie opcje wypr鏏owa貫m i dalej nic. Czy poprzednik m鏬 uszkodzi agregat (zatrze, przegrza) poprzez testy bez czynnika ? Bo teoretycznie cewki s sprawne, a niestety kompresor za chiny ludowe nie chce ruszy. mimo r騜nych kombinacji. By mo瞠 przegrza elementy silnik, kt鏎y teraz z powodu du瞠go oporu nie chce zastartowa ?

  • #9 22 Lut 2010 23:36
    henrykgr1
    Poziom 19  

    Obecnosc czynnika nie ma znaczenia ale w spr篹arce musi byc odpowiedni poziom oleju w zale積o軼i od rpdzaju czynnika ch這dniczego inny do R-22,czy 131a i.t.p.

  • #10 23 Lut 2010 00:37
    antrykot
    Poziom 20  

    A w 鈔odku susza. Czy ma sens nape軟ia jakim olejem i pr鏏owa odpala, czy po pierwszym te軼ie, w kt鏎ym chodzi豉 jaki czas jest ju zatarta na amen ?

  • #11 23 Lut 2010 08:52
    henrykgr1
    Poziom 19  

    Wygl康a na to,ze jest zatarta i teraz nape軟ienie olejem nic nie da.

  • #12 23 Lut 2010 08:59
    wiesiekba
    Specjalista AGD

    antrykot napisa:
    A w 鈔odku susza. Czy ma sens nape軟ia jakim olejem i pr鏏owa odpala, czy po pierwszym te軼ie, w kt鏎ym chodzi豉 jaki czas jest ju zatarta na amen ?

    To jest spr篹arka od klimatyzacji praca bez oleju powoduje szybkie zatarcie ale tutaj wygl康a na przegrzane uzwojenie przez zamian przy pod陰czeniu uzwoje pracy a rozruchu st康 ta niska oporno嗆 1,5Ω wi璚 nic nie dadz pr鏏y zalania olejem.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produkt闚 TME