Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Canon np 6035 jak sprawdzić czujnik dozowania toneru

kubus838 22 Feb 2010 17:05 3492 46
  • #1
    kubus838
    Level 10  
    Witam
    Czy może ktoś udzialic mi rady jak sprawdzić czujnik dozowania toneru. Kopiarka po wymianie bębną (samego bębna nie modułu) listwy i wyczyszczeniu wywoływaczki oraz wałków przestała dozować toner. Po zasypaniu ręcznie (czytaj łyżeczką) kopiuje idealnie. Dodam, że klient zakupił nowy beben katuna i toner oryginał . Przy wejściu w kody serwisowe i toner-s nic sie nie dzieje i tak może dosć długo ja czekałem pół godziny i nic. Prosze o pomoc bo może ja coś żle robie ale nigdy z tą maszyną takich problemów nie było.
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • #2
    primary
    Level 17  
    Moze konektor nie podpiety??
  • #4
    tato56
    Level 29  
    Mam pytanie cyt:"wyczyszczeniu wywoływaczki oraz wałków przestała dozować toner." możesz opisać co robiłeś
  • #5
    Mariusz Rogalski
    Level 16  
    Zeby sprawdzic czujnik tonera wykręcasz go z wywoływaczki i na włączonej maszynie powinien cicho piszczeć Jak masz uszkodzony czujnik to lepiej nie rób toner-s Dlaczego to chyba nie trzeba tłumaczyć
  • #6
    kubus838
    Level 10  
    Więc tak:
    Zdemontowałem z kopiarki zespół bębna wywaliłem starą rurkę i listwe i wyczyściłem z toneru oraz wywaliłem stary toner potem sprężarka i dmuchane do czystego. Później wywoływaczka wyczyszczona z toneru wyczyszczony wałek magnetyczny oraz ślimak od toneru złożone wszystko zamontowane wszystko podpięty konektor i odpalone. Rzeczywiście czujnik cicho piszczy a toner nie jest ładowany do wywoływaczki.

    Dodano po 16 [minuty]:

    Mariusz Rogalski wrote:
    Zeby sprawdzic czujnik tonera wykręcasz go z wywoływaczki i na włączonej maszynie powinien cicho piszczeć Jak masz uszkodzony czujnik to lepiej nie rób toner-s Dlaczego to chyba nie trzeba tłumaczyć

    Tak piszczy ale toneru nie wkręca

    Dodano po 1 [godziny] 29 [minuty]:

    Przed chwilą rozebrałem pojemnik z tonerem i żadnych zacięć nie bylo wszystko luźno sie obraca. Czy ktoś może pomóc bo mnie już ręce opadają
  • #7
    lordqpa
    Level 24  
    Co znaczy nie dozuje ? Wyświetla dodaj toner, czy wykorzystuje cały toner z wywoływaczki i nic nie wyświetla ? W drugim przypadku uszkodzony czujnik. W pierwszym sprawdź napęd pojemnika z tonerem: *4* FUNCTION -> HPPR_MTR Przy otwartej pokrywie idealnie widać zębatki - powinny się kręcić. (Dość często się rozsypywały zębatki, szczególnie gdy ktoś dosypał za dużo toneru).
  • #8
    kubus838
    Level 10  
    Przed chwilą rozebrałem pojemnik z tonerem i żadnych zacięć nie bylo wszystko luźno sie obraca. Czy ktoś może pomóc bo mnie już ręce opadają

    Dodano po 14 [minuty]:

    Witam
    Nie dozuje tzn nie wprowadzą toneru z pojemnika do wywoływaczki. Żadnych komunikatów na wyswietlaczu. Z pojemnika wysypałem toner wyczyściłem sprawdziłem mechanizm i śrube podającą i wszystko ok. Przez kody też sprawdzałem czy mechanizm pojemnika pracuje i nie pracuje zębatki są całe i wszystkie. Tylko to ciche piszczenie o którym wspomina kolega Mariusz Rogalski pojawia sie kiedy włączam zasilanie przyciskiem
  • #9
    rys57
    Moderator
    kubus838 wrote:
    Przez kody też sprawdzałem czy mechanizm pojemnika pracuje i nie pracuje zębatki są całe i wszystkie.
    No, to motor uszkodzony lub odłączony.
  • #10
    kubus838
    Level 10  
    A jakie powinno być zasilanie silnika bo mnie voltomierz pokazuje zero a przejście na silniku mam, więc czy to uszkodzonu silnik?

    Dodano po 28 [minuty]:

    Przed chwilą sprawdziłem silnik jest sprawny kręci aż miło - podłaczyłem do innego źródła zasilania. I już zgłupiałem!!
  • #11
    rys57
    Moderator
    Tym samym woltomierzem sprawdź czy na silnik podawane jest 24V po podaniu polecenia *4* FUNCTION -> HPPR_MTR . Jeżeli nie, to szukaj po kabelkach, gdzie zginęło.
  • #13
    kubus838
    Level 10  
    Witam
    Dziękuje za zainteresowanie. Kopiarka ruszyła dozowanie toneru działa prawidłowo. Przyczyna usterki był konektor. Konektor (ten związką od zasilania silnika w pojemniku na toner)który sam się połamał i później skleił. Oczywiście nikt do maszyny wcześniej nie zagłądał tak twierdzi właściciel. Teraz maszyna kopiuje dobrze lustra zostały umyte wałki wyczyszczone ale na kopii delikatnie brudzi na cześci dokumentu, który leży na szybie bliżej tyłu kopiarki. Jeżeli ktoś ma jakieś sugestie to bardzo prosze o podpowiedź.
  • #15
    kubus838
    Level 10  
    Lustra umyte są takie czyściutkie, że nawet z fabryki takie nie wyszły. Myłem je w rostworze amoniaku z czymś tam. Kolega przywiózł mi coś takie od siebie z parcy myja tym soczewki - śmierdzi jak diabli ale jak myje idealnie więc lustra są czyściutkie (a z kopiarki śmierdzi na dwa metry). A może ty być od brudnego obiektywu?
  • #17
    kubus838
    Level 10  
    Szyba wyczyszczona idealnie obiektyw wyczyszczony a brudzi dalej. Oczywiscie lustra również wyczysciłem, prowadnice obiektywu też wyczyszczone i nasmarowane. I po zrobieniu kilkudziesieciu kopi pozostaja smugi na bębnie w tym miejscu gdzie brudzi kartkę. Sprawdziłem wywoływaczkę - prowadnice sa sztywne nie powiginane. Czy moge prosic o pomoc - ja juz straciłem koncepcje do tej maszyny, jeszcze takicj problemów nie miałem
  • #18
    rys57
    Moderator
    Jak będziesz tak "cykał" informacjami, to do końca roku może naprawimy :) .
    kubus838 wrote:
    ...po zrobieniu kilku dziesieciu kopi pozostaja smugi na bębnie w tym miejscu gdzie brudzi kartkę.


    Listwa czyszcząca bęben i listwa z lampkami rozładowującymi do sprawdzenia / czyszczenia / wymiany.
  • #19
    kubus838
    Level 10  
    Nie masz sie co dziwić. Przywieźli mi kopiarke która miała mieć wymieniony bęben. W miedzyczasie okazało się, że nie dozuje toneru najpierw połamany przewód od czujnika toneru, później połamany konektor ten od zasilania silnika pojemnika toneru(i jeszcze jakiś idiota posklejał go kropelką i to tak dokładnie że pozaklejał piny), a teraz jak juz kopiuje to smuży a w miedzyczasie okazało się że tulejka plastikowa od transportu też została połamana i sklejona (wymieniłem) to samo dziaje się zebatką do napędu transportera też sklejona tylko nie równo. A właściciel twierdzi że nikt w niej nie grzebał bo ona stoi w jego pokoju. Zamiast robić dwa dni to je się z nią bujam szósty dzień. I co nie wkurzył bys się?
    A co do kopiarki to listwa bęben wszystko nowe. Wywoływaczka wyczyszczona, wałki wyczyszczone, lampki rozładowujace nowe, lustra 6szt ideał. Kopiarka i tak teraz bardzo ładnie kopiuje (kontrast super, nasycenie super, rozmieszczenie kopi na kartce super) tylko smuzy od dołu kartki jakieś pół centymetra. Dlatego ja sie łapie wszystkiego co może pomóc aby to urządzenie działało dobrze.
  • #20
    rys57
    Moderator
    Gdyby Ci się udało wkleić skan tej brudnej kopii z zaznaczonym kierunkiem ruchu papieru, może coś więcej dałoby się powiedzieć.
  • #21
    Mariusz Rogalski
    Level 16  
    Czy ustawiłeś w 3 IP OFST i PRIMARY w po wymianie bebna Czy zczytany jest beben w 4 APVC MR
  • #24
    rys57
    Moderator
    Dla pewności zatnij kartkę przed utrwalaniem. Ślady na papierze i na bębnie są?
  • #26
    rys57
    Moderator
    Bez podmiany zespołu bębna więcej nie dowiemy się. Możesz próbować. Rozkręć. Wyjmij bęben, oczyść dokładnie wnętrze i listwę czyszczącą.
  • #27
    Mariusz Rogalski
    Level 16  
    Skan jest dość niewyrażny ale jeżeli te zabrudzenia są w formie kropek to obstawiał bym elektrodę primary w bębnie Jeżeli miałeś kit Katuna to w komplecie była ściereczka nasączona ,wyczyść dokładnie wałek elektrody sprawdż czy lekko się kręci Po czyszczeniu daj jej dokładnie wyschnąc najlepiej na kaloryferze
  • #28
    kubus838
    Level 10  
    Podmieniłem bęben nawet listwe. Oczywiście wszystko zakładane czyste. Oba zespoły bez grama toneru(zużytego). Wszystko wydmuchane czyściutkie a efekt pracy ten sam jak smużył tak smuży.
  • #29
    Kserokop
    Level 20  
    Kiedyś miałem takie objawy jeśli chodzi o brud na boku kartki i powiem ci, że problem dotyczył transferowej i to nawet nie wałka a samej elektrody.
    Jeszcze sprawdź czy szczelina miedzy bębnem a wałkiem wywoływaczki jest równa.