Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakie zabezpieczenie kuchenka Amica c602.734 TeKD

waxi18 22 Feb 2010 21:42 6077 9
Wago
    waxi18
    Level 10  
    Witam.
    Niedawno zrobiłem remont poddasza. W domu są 2 Kuchnie jedna na 1 piętrze i teraz dojdzie 2 u mnie na poddaszu prócz kuchni jest jeszcze lodówka ale interesuje mnie kuchnia jakie zabezpieczenie mam dobrać do tej kuchni Amica c602 jak w tytule kuchnia będzie działała tylko na 1 fazie jest możliwość podpięcia kuchni na 1 , 2 i 3 fazy kwestia przepięcia zwory z tyłu lub po prostu podpięcia kabli do odpowiednich miejsc. jakie zabezpieczenie muszę dobrać. do kuchenki o mocy: Cztery pola grzejne 1200 - 2300W + piekarnik z dwoma grzałkami proszę o pomoc.

na poddaszu jest wykonana instalacja elektryczna przewodem DY 2,5mm
  • Wago
    gladki25
    Level 12  
    Witam.Prosty wzur na obliczenie W/U=I 2300W/230V=10A
    W-wat
    U-napiecie
    I-prąd
    Oczywiscie trzeba uwzglednic inne urządzenia i mały zapas mocy. Do samej kuchenki wystarczy 16A ale jak włoczy sie w tym samym czasie czajnik bezprzewodowy to niestety nie wytrzyma bo bedzie pobur juz około 20A.Pozdrawiam

Pisownia! Proszę poprawić, regulamin pkt 15. Ponadto porada szkodliwa. [Łukasz]
    waxi18
    Level 10  
    gladki25 wrote:
    Witam.Prosty wzur na obliczenie W/U=I 2300W/230V=10A
    W-wat
    U-napiecie
    I-prąd
    Oczywiscie trzeba uwzglednic inne urządzenia i mały zapas mocy. Do samej kuchenki wystarczy 16A ale jak włoczy sie w tym samym czasie czajnik bezprzewodowy to niestety nie wytrzyma bo bedzie pobur juz około 20A.Pozdrawiam

No to już rozumiem o co w tym wszystkim chodzi jakie zabezpieczenie. kuchenka będzie podłączona z osobnego obwodu więc zasugeruje się podpowiedzią i wybiorę zabezpieczenie 16A
  • Wago
    Łukasz-O
    Admin of electroenergetics
    waxi18 wrote:

No to już rozumiem o co w tym wszystkim chodzi jakie zabezpieczenie. kuchenka będzie podłączona z osobnego obwodu więc zasugeruje się podpowiedzią i wybiorę zabezpieczenie 16A

Niestety nic nie rozumiesz.
    To coś ma pewnie z 9kW mocy całkowitej, doprowadź osobny obwód siłowy. W przeciwnym razie odpuść sobie tą kuchenkę.
    mooffie
    Level 12  
    Jeju!
    Po pierwsze DY 2,5 na poddaszu? A może jest to poddasze drewniane? Ja bym się razem z tą kuchenką przede wszystkim stamtąd wyprowadził. Na poddaszach drewnianych pierwszym dopuszczalnym przewodem jest YDY.
    Po drugie nie doradzajcie koledzy człowiekowi zabezpieczania przekroju 2,5 wyłącznikiem 20A. Dziś może nic się nie stanie, ale za 10 lat spali mu się chata.
    Po trzecie, nie ma kuchenek czteropalnikowych (grzałkowych) i z dwiema grzałkami w piekarniku o mocy całkowitej 2300 W. Tak jak autor postu zapytał są to cztery grzały od 1200 do 2300 W. Tak jak to Łukasz słusznie zauważył ta maszyna ma przynajmniej 7000 do 9000 W.
    Tak więc rady Łukasza weź sobie do serca i nie podłączaj tego tak jak zamierzasz, bo zginiecie wszyscy.
    A instalację na poddaszu z DY 2,5 jak najszybciej wymień na YDY.

Pozdrawiam
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    waxi18 wrote:
    ale interesuje mnie kuchnia jakie zabezpieczenie mam dobrać do tej kuchni Amica c602

W instrukcji obsługi pisze, że kuchenkę powinien podłączać uprawniony elektryk, prawda? Więc elektryk będzie wiedział.
    zdzisiek1979
    Level 38  
    Jak podłączy ci elektryk to niech da stempelek do gwarancji bo to wymagają na reklamacji gwarancyjnej jakby się zepsuła , no że chyba już tego niema ale jak pamiętam to była rubryka do wypełnienia przez instalatora kuchni.
    waxi18
    Level 10  
    mooffie wrote:
    Jeju!
    Po pierwsze DY 2,5 na poddaszu? A może jest to poddasze drewniane? Ja bym się razem z tą kuchenką przede wszystkim stamtąd wyprowadził. Na poddaszach drewnianych pierwszym dopuszczalnym przewodem jest YDY.
    Po drugie nie doradzajcie koledzy człowiekowi zabezpieczania przekroju 2,5 wyłącznikiem 20A. Dziś może nic się nie stanie, ale za 10 lat spali mu się chata.
    Po trzecie, nie ma kuchenek czteropalnikowych (grzałkowych) i z dwiema grzałkami w piekarniku o mocy całkowitej 2300 W. Tak jak autor postu zapytał są to cztery grzały od 1200 do 2300 W. Tak jak to Łukasz słusznie zauważył ta maszyna ma przynajmniej 7000 do 9000 W.
    Tak więc rady Łukasza weź sobie do serca i nie podłączaj tego tak jak zamierzasz, bo zginiecie wszyscy.
    A instalację na poddaszu z DY 2,5 jak najszybciej wymień na YDY.

Pozdrawiam

Witam Kolegę.

Poddasze jest wykonane z suporexa i cegły i tam jest puszczony kabel w peszlu. instalacja już była zanim się wprowadziłem. Jeśli chodzi o moc to z tego co tam widzę to jak ograniczę jej prąd do 230v i zamiast 2 albo 3 faz podepne jej tylko 1 fazę i prąd będzie 230v to kuchenka będzie miała mniejszą moc. niestety nie wiem ile mniejszą moc. jakie zabezpieczenie polecacie przy doprowadzeniu wyodrębnionego obwodu specjalnie dla tej kuchni i jakim przewodem. na pewno 3 żyłowym. chyba że źle zrozumiałem i powinienem podpiąć kuchenkę do 3 faz i wtedy kabel 5 żyłowy kuchenka daje możliwość podpięcia na 1 2 lub 3 fazy do wyboru do koloru ja chcę ją uruchomić na 230V stąd moje pytanie. a jaki przekrój i co lepiej drut czy linka bo mi się wydaje że lepiej zainwestować w drut. Proszę szanowne grono kolegów o pomoc.

Gdyby ktoś pytał jeszcze to kuchnia daje możliwość podpięcia na 230v , na 400v z 2 fazami i na 400v z 3 fazami schemat połączeń jest wyryty na korpusie kuchenki. we wszystkich 3 przypadkach.

Zdania rozpoczynamy dużą literą. Proszę poprawić. [retrofood]
    spkb
    Level 14  
    Instrukcji nie dostałeś?

Jakie zabezpieczenie kuchenka Amica c602.734 TeKD

Na zdjęciu są zalecenia dot. podobnej kuchni ceramicznej Electrolux o mocy znamionowej 9026W.

dodano:
    Nie sugerować się schematem połączeń, dla każdej kuchni może być inny !
    telmut
    Level 20  
    Pokazany na zdjęciu wariant trzeci nie stosować do kuchni AMICA !!!!!