Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereTajoka wrote:Jeśli już wnikamy w temat fotochemicznej metody wykonywania obwodów drukowanych. Laminaty z warstwą światłoczułą są szalenie drogie. Lepiej jest zastosować Positiv. Jedna puszka 100ml starcza spokojnie na 20-30 płytek. Co do naświetlania to polecam halogen 500W czas 7min odległość 20-25cm, wszystko dobrane doświadczalnie. Metoda bardzo dobra ale trzeba samemu ją dopracować. Pozdrawiam.
Yjek wrote:
Na marginesie dodam: do naświetlania używam lampy LRF 125W z wydłubanym palninkiem za 11zł i statecznika za 50 zł (drogo ale statecznik na całe życie wystarczy). Palniczek z takiej lampy wali głównie UV czego domaga się emulsja światłoczuła.
Yjek wrote:
remix1 wrote:
Mógłby kolega pokazać na zdjęciu ścieżki jakiejś płytki
SQ2HCE wrote:Użyłem świetlówkę 6 W na ultrafiolet taką typową jaką można dostać w handlu (podobne są w dyskotekach), czasy naświetlania są bardzo szerokie. Doświadczalnie wyszło że od praktycznie 30 minut do 2,5 godziny płytki wychodzą niemal identycznie . Ale dłuższe czasy nie są polecane. Wydruki robię na typowej drukarce laserowej i zwykłej kartce A4. Przed naświetlaniem spryskuję papier środkiem o nazwie Transparent (numeru nie pamiętam) jest to środek ułatwiający przenikanie światła UV.
SQ2HCE wrote:Ponadto kiedyś robiłem testy z wydrukami na folii i trochę mi się przykleiła do wałka i miałem problem bo to nie była moja drukarka...
Yjek wrote:Remix1 napisał że to jest tanie.
Ile wyniósł Ciebie (Twoją żonę, jak nie widzi) koszt tego urządzenia ?
...
Yjek wrote:Kabelek nie jeden raz czytałem ulotkę Positiv 20 i mógłbym Ci zamieścić jej zdjęcie by udowodnić że tam nic nie ma na temat długości fali ani typu zakresu UV ale nie będę robił tutaj śmietnika - pewnie zaopatruję się w Positiv innego dystrybutora / producenta ale z tego co znalazłem to Positiv wg jednego źródła jest wrażliwy na 360 ... 410 nm a wg innego 310 ... 440 nm.
Yjek wrote:Palnik z LRF'ki ma dwa silne pręgi na 405 i 409 nm w przybliżeniu więc włazi w zakres czułości emulsji. Kolejny prążek mieszczący się w zakresie czułości Positiv'a jest już słabszy. No i płytki mi w końcu wychodzą spod tego z 30cm w 4 min(Jak nasmarkam za dużo emulsji to jak mi się chce czekać to pale 8 min
)
Yjek wrote:Jeżeli chodzi o inne długości fali to nie przejmuję się nimi bo i tak mnie tam nie ma kiedy naświetlanie się dzieje :]
Yjek wrote:Co do wydzielanego ozonu to racja - czuć go zaraz po uruchomieniu lampy.
Uruchamiam i przy wietrzonym pomieszczeniu po prostu opuszczam je.
Yjek wrote:Ile wyniósł Ciebie (Twoją żonę, jak nie widzi) koszt tego urządzenia ?
Yjek wrote:Acha, czy długo to już działa w takim sensie, że ten sam efekt naświetlania jest przy tym samym czasie ekspozycji kiedy świetlówki były nowe?
Yjek wrote:No właśnie - na początku przygody z Positiv'em miałem problem z suszeniem.
Po włożeniu do pieca emulsja po wyschnięciu wyglądała jak Fiat malowany pędzlem (Smugi, nierówności w grubości warstwy). Dzieje się tak dlatego, że emulsja zbyt szybko zasycha i nie zdąża równomiernie się rozprowadzić.
tda2004 wrote:
mechanicznie i elektrycznie