Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Technik Elektryk - Faber CK
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wyłącznik różnicowoprądowy wyłącza zasilanie budynku.

lappiotr 23 Lut 2010 18:54 3969 11
  • #1 23 Lut 2010 18:54
    lappiotr
    Poziom 8  

    Witam
    Wyłącznik porażeniowo-prądowy 25A wyłącza zasilanie budynku , które do tej pory było sprawne Jak podłączę fazę bezpośrednio pod bezpiecznik 20A wszystko jest Ok. wszystko działa poprawnie a jak zmienię i ponownie podłączę pod wyłącznik porażeniowo -prądowy zasilanie i włączę cokolwiek to przerywa dopływ prądu.Wyłącznik jest sprawny sprawdzałem na innym jest identycznie
    Jak tego uniknąć i co jest nie tak

    0 11
  • Technik Elektryk - Faber CK
  • #2 23 Lut 2010 19:01
    kkas12
    Poziom 41  

    Witam!

    Zbyt oszczędnie nas kolego obdarzasz informacjami.
    Wyłącznik RCD nie chroni tego co przed nim, ale to co za nim.
    Więc zasilania mimo, że jest odłączane do tego nie mieszaj.

    Cytat:
    Jak podłączę fazę bezpośrednio pod bezpiecznik 20A wszystko jest Ok.
    Nic z tego zrozumieć nie można. mimo najszczerszych chęci.
    Może jakiś rysunek?

    0
  • #3 23 Lut 2010 19:49
    lappiotr
    Poziom 8  

    Witam
    Włącznik porażeniowo-prądowy 3 fazowy 25A chroni budynek w stanie surowym z niego każda faza zasila oddzielny obwód w których znajdują sie tzw. bezpieczniki 20 A do bezpiecznika podpięte jest zasilanie świtała np.: 2 schodowe i 3 krzyżowe ,które w tym układzie działały do soboty bez zastrzeżeń .
    Obecnie przy jakimkolwiek włączeniu wywala się porażeniowy lecz jak podłączę bezpośrednio pomijając wyłącznik porażeniowo-prądowy dając zasilanie pod bezpiecznik wszystko jest OK i działa poprawnie .
    Może to wilgoć ale dlaczego w jednym wypadku działa a w drugim nie ?

    0
  • Technik Elektryk - Faber CK
  • #4 23 Lut 2010 20:01
    marcofree
    Poziom 13  

    Witam
    Kolego z całym szacunkiem do Ciebie, twoich chęci i zainteresowania problemem radził bym wezwać elektryka z uprawnieniami. Opis twojego problemu jak i nie fachowe nazewnictwo nie specjalnie nas przybliża do tego co faktycznie chcesz przedstawić a jakiekolwiek sugestie z domysłami dla Ciebie mogą skończyć się tragicznie . Pozdrawiam

    0
  • #5 23 Lut 2010 20:18
    kkas12
    Poziom 41  

    Witam!

    Z twojego chaotycznego opisu wynika, że przewód neutralny tego obwodu nie "przechodzi" przez wyłącznik RCD. Świadczy o tym fakt, że gdy faza zostanie przyłączona poza wyłącznikiem różnicowoprądowym wtedy on nie reaguje. A powinien gdyby przewód N dalej przez niego "przechodził".
    Jeżeli jednak opacznie zrozumiałem twój opis to następnym powodem takich zadziałań jest zwarcie przewodów PE i N za wyłącznikiem RCD.
    I oczywiście zwarcie L-PE a nawet zwarcie L-N. Ale wtedy działa również zabezpieczenie nadprądowe.

    Tyle zrozumiałem z twych wyjaśnień.
    Ponadto jest w nich podstawowy błąd. Zabezpieczenie nadmiarowe 20A nie może zabezpieczać obwodu oświetleniowego gdzie zastosowano przewód o przekroju 1,5mm².

    0
  • #6 23 Lut 2010 20:47
    lappiotr
    Poziom 8  

    OK nazewnictwo może nie do końca zrozumiałe wiec może jeszcze ostatni raz i może to pomoże: za licznikiem umieściłem skrzynkę do której dochodzi przewód 4 żyłowy - zasilanie. Jako zabezpieczenie zastosowałem wyłącznik 25A 30mA Kanlux cała instalacja działała do soboty w 100 % dobrze . W sobotę po wciśnięciu TEST wyłącznik nie dał sie załączyć tylko wyłączał sie . uważałem ze jest może uszkodzony więc kupiłem drugi wyłącznik różnicowo prądowy Mollera 25A30mA 4pol. podłączyłem poprawnie (tam nie da sie podłączyć niepoprawnie ) a obwody jak pisałem zabezpieczyłem bezpiecznikami LEGRAND B20 i B16 wyłączanie zasilania było nadal. wiec jak pominąłem wyłącznik przewód neutralny N został w wyłączniku różnicowym a wyjęta fazę podpoiłem bezpośrednio pod bezpiecznik LEGRAND wszystko działało bez zarzutu i tu moje pytanie czy wyłączniki są tak czułe ze lekka wilgoć która jednak panuje w budynku wywala je czy jakiś inny powód o którym nie wiem?

    0
  • #7 23 Lut 2010 21:31
    1044571
    Użytkownik usunął konto  
  • #8 23 Lut 2010 23:48
    areckiol
    Poziom 10  

    A czy kolega przypadkiem nie wziął jednej fazy z różnicówki a przewód neutralny podłączył poza nią lub odwrotnie? Taki problem powstaje z reguły przy nieprawidłowym podłączeniu neutralnego zacisku wyjścia różnicówki lub właśnie zwarcia na N-PE w którymś obwodzie. mimo że nie powinieneś sie tykać rozdzielni to proponuje odłączyć wszystko z gniazdek i oświetlenia i sprawdzić czy dalej problem ma miejsce, jeśli nie to juz wiadomo o co chodzi:)

    0
  • #9 24 Lut 2010 09:32
    anntek
    Poziom 20  

    jak dla mnie to to wygląda na zerowane za RCD. kolega najlepiej jak by wykonał zdjęcie podłączenia tego RCD

    1
  • #10 24 Lut 2010 09:33
    lappiotr
    Poziom 8  

    Witam
    Pomęczę jeszcze wytrwałych i nadmienię ze robiłem różne elektryczne rzeczy które odbierali elektrycy z uprawnieniami SEP a zaistniała sytuacja zdarzyła mi się pierwszy raz i chcę ją już wykluczyć i znaleźć mój błąd .
    Rozumiem ze:
    Zrobiłeś prawdopodobnie RCD -które rozłącza obwód, gdy wykryje, że prąd elektryczny wypływający z obwodu nie jest równy prądowi wpływającemu lub TN-C czyli utworzyłem PEN - połączyłem uziemienie z neutralnym o to chodzi ?
    Najszybciej przedobrzyłem z zabezpieczeniami wyjmę różnicowy i problemu nie ma , ale to nie rozwiązanie którego szukam

    0
  • #11 24 Lut 2010 17:13
    zubel
    Warunkowo odblokowany

    Zawilgocone połączenia lub uszkodzenie w oświetleniu. Odłącz wszystkie przewody od opraw oświetleniowych i sprawdzaj. Rozłączaj fragmenty instalacji od strony zasilania i sprawdzaj.

    0
  • #12 24 Lut 2010 21:06
    lappiotr
    Poziom 8  

    Juz jest OK
    Anntek
    - dzięki miałeś rację .
    Dziękuje za pomoc i wytrwałość
    Pozdrawiam
    Piotr L

    0