Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ford VNR9000 nie mogę uruchomić

Devilisch 23 Lut 2010 21:52 1799 2
  • #1 23 Lut 2010 21:52
    Devilisch
    Poziom 10  

    Niestety dzisiaj Mondeo a raczej radio VNR9000 w nim znajdujące sie sprawiło problem. Nie mogę go uruchomić. Jest to dziwny dosyć nie typowy przypadek, ponieważ szukałem na forum ale niestety nic nie znalazłem. Może ktoś z Was wie co może być przyczyną, miał podobny przypadek, ewentualnie wie co dalej zrobić. Wsiadam dzisiaj do samochodu, odpalam i chcę włączyć radio. Niestety się nie chce uruchomić (mimo że ostatnio jeżdżąc samochodem działało bez zarzutu). Ściągam panel (myśląc że zrobię mu jakiegoś reseta) i widzę że dioda pod panelem cały czas się świeci. Nigdy wcześniej tak nie było. Zawsze jak auto ma wyłączony zapłon ona tylko miga, a po przekręceniu kluczyka (czy zapaleniu) gaśnie. Teraz nie ważne czy auto zgaszone czy zapalone dioda sie świeci cały czas. Następnie pomyślałem żeby odpiąć radio od instalacji, wiec wyciągnąłem radio na godzinę, podłączam i dalej to samo - dioda pod panelem od razu się zapala i świeci na stałe. Chcąc się upewnić że w instalacji nie ma jakiegoś problemu podłączyłem radio do forda znajomego ale występuje ten sam problem.Czy ktoś z Was wie co może być przyczyną czegoś takiego.

    Co ewentualnie zrobić.

    Czy jest może jakiś inny sposób zresetowania tego radia? Oglądając nie widzę aby miał jakiś bezpiecznik czy baterie. A ktoś z Was wie gdzie można było by oddać radio do naprawy (okolice Myślenic, Krakowa). Z góry dzięki za każdą informację.

    Moderowany przez damiancz:

    Post poprawiłem a na przyszłość polecam klawisz "Pisownia"



    Przeglądałem intensywnie forum i znalazłem informację o procesorach st92f120 znajdujących się w radiach Forda, które przysparzają różne problemy. Rozebrałem radio i rzeczywiście taki procesor się tam znajduje. Czy on może być przyczyną tego problemu? Kto ewentualnie byłby w stanie to naprawić. Widzę że niektórzy orientują sie sporo na ten temat. Jak ewentualnie dokonać resetu takiego procesora. Wyczytałem że podobno zwarcie masą 9 nogi to reset ale nie zawsze pomaga.

    Jak dokładniej wykonać taki reset?

    Z góry dziękuję za każdą informację.

    0 2
  • #2 30 Maj 2010 22:04
    czagajew
    Poziom 1  

    witam wszystkich mam taki sam problem jak kolega Devilisch tylko z radiem 6000cd.proszę o pomoc

    0
  • #3 30 Maj 2010 23:00
    Devilisch
    Poziom 10  

    U mnie rozłączanie radia od aku nawet na 24h nie pomogło. Rozebrałem radio sam na części i po ponownym złożeniu po około 2 dniach od rozebrania działało. Spróbuj może u Ciebie tak samo pomoże. Pozdrawiam,

    0