logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Porównanie subwooferów: HK Audio Pro:O 18sub A vs LDM PST-1018A dla zespołu

przecin11 24 Lut 2010 21:45 3306 9
REKLAMA
  • #1 7746068
    przecin11
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam, Czy miał ktoś kiedyś możliwość porównania odsłuchowego tych subwooferów?
    Jestem na kupnie i mam dylemat:
    HK audio - troszkę mniejsza moc, ale waga 38kg robi wrażenie!
    LDM - większa moc, ale 65kg trochę mnie odstrasza, mając na myśli cotygodniowe rozkładanie i składanie (nad ranem) wszystkiego.
    Biorąc pod uwagę cenę, w sumie to się nie różnią dużo. Czytałem na różnych forach o subwooferach LDM i nie wiem czym tak naprawdę się sugerować przy zakupie, HK Audio - ciężko znaleźć jakąś sensowną opinię.

Sub miałby napędzać zespół 6 osobowy (imprezy, wesela) górki mam LDM PDP-612 NEO napędzane Phonic`iem 2500. Nie chcąc dociążać "dołu" chcę dorzucić sub, który napędzi troszkę perkusji i troszkę bas. (bas ma swoje nagłośnienie).:|
  • REKLAMA
  • #2 7746935
    Dziub-Dziub
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Na www.estradowiec.pl było o tym niezbyt udanym produkcie HK audio. warto zajrzeć i przeczytać :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 7751532
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1711
    Z tym subem nie miałem do czynienia, ale miałem możliwość grać na paczkach tej firmy i posiadam lukasa 600. Ogólnie wykonanie, skuteczność, przejrzystość i precyzja brzmienia, są zadowalające. Wzmacniacze solidne z mało przekłamaną mocą (kolumny aktywne). Co mnie najbardziej zaskoczyło, to fakt, iż z na pierwszy rzut oka niezbyt imponująco prezentujących się komponentów (głośniki blaszaki, niekiedy piezaki, ubogie zwrotnice, nie najmocniejsze trafa itp.) HK potrafi poskładać skuteczny, nieźle brzmiący sprzęt.
    W kwocie CVA można już skompletować niezły, pasywny zestawik na dół.
    Ja bym wybrał coś z oferty np NAW (SHR-1000?), t.Amp-a (TA-2400?), plus crossover Behringer-a (CX-3400?).

Pozdrawiam.
  • #5 7752329
    Dziub-Dziub
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Jak dobrze poszukasz to było tam o przekłamanych mocach aktywnych modeli HK Audio z Serii pro różnice wynosiły 150-200W. I potem było zdziwienie że kolumna padła :D
  • #6 7752823
    earphones
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    rozważ konfiguracje na garach B&C speakers, ten shr1100 co DjMApet polecil wydaje mi sie dobrym rozwiazaniem lub s18. zawsze mozesz wybrac inny projekt lub zrobic sam.
  • #7 7753887
    przecin11
    Poziom 14  
    No zastanawiam się jeszcze nad Cervin-vega CVA 118, nie wiem czy to dobre rozwiązanie, ale można podłączyć pasywne górki na wypadek, gdyby końcówka górek padła.
  • REKLAMA
  • #9 7760765
    przecin11
    Poziom 14  
    no racja, jednak się chyba oprę na NAW sbr1000 + synq 2k2. Powinno hulać crossover mam wbudowany w mixer także jakoś na początek będzie "gonić". dzięki za pomoc, chyba że ktoś ma inne spostrzeżenia, jeszcze sprzętu nie zakupiłem, także... :)
  • #10 8216551
    kael82
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    DjMapet nie wierzy w 700W Cerwin-Vega CVA-118 :-)

W tym miejscu chciałbym rozwiać wszelkie wątpliwości: pomimo, iż może dla niektórych ten sprzęt wygląda jak odpustowy patefon (zresztą to kwestia gustu - dla mnie wygląda super!!!) to potrafi narobić niezłego łomotu i brzmi naprawdę świetnie: mocny, mający porządnego kopa i nie mulący bas. Poza tym w swoim przedziale cenowym uważam, że jest poza zasięgiem konkurencji. Mało tego - nawet tacy konkurenci jak Mackie czy RCF za 5000-6000zł idą "łeb w łeb".

Jeśli chodzi o radiator...

Swoje zadanie spełnia znakomicie: głębokie użebrowanie doskonale odprowadza ciepło. Poza tym przednia maskownica również spełnia zadanie radiatora - kosz głośnika jest do niej przykręcony i także ciepło z niego jest odbierane przez przednią aluminiową osłonę głośnika - bardzo pomysłowe i ciekawe rozwiązanie. Z drugiej strony po 10 godzinach pracy ten radiator jest co najwyżej (przepraszam za określenie) lekko ciepławy.

Uważam, że wchodzenie w szczegóły typu "Power consumption" czy tym podobne nie ma sensu, gdy sprzęt wykorzystujemy np. zarobkowo (chałturki, itp.) - grają świetnie i to jest najważniejsze. A że na papierze mają gorsze parametry od innych produktów (czytaj konkurencyjnych firm)... - dla mnie to bzdura! Liczy się ucho (przynajmniej dla mnie) - i tyle... Takie jest moje zdanie ;-)

Podsumowanie tematu

✨ Porównanie subwooferów HK Audio Pro:O 18sub A i LDM PST-1018A dla zespołu wskazuje na różnice w mocy i wadze, co wpływa na decyzję zakupową. HK Audio, mimo mniejszej mocy (700W), jest chwalony za jakość dźwięku, ale brakuje mu pozytywnych opinii w sieci. LDM PST-1018A oferuje większą moc, ale jego waga (65kg) budzi obawy przy regularnym transporcie. Użytkownicy sugerują również rozważenie alternatyw, takich jak Cerwin-Vega CVA-118 oraz pasywne zestawy z NAW i t.Amp. Wiele osób podkreśla znaczenie jakości wykonania i skuteczności brzmienia, a także zwraca uwagę na przekłamania mocy w modelach HK Audio.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA