Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Vectra B 2.0 16V prawdopodobnie uszkodzony komputer?

pieczka 25 Feb 2010 17:33 4381 14
    pieczka
    Level 11  
    Witam.
    Mam vectre b z 1999r i od dwoch dni swieci mi sie check. W serwisie elektryk sprawdzil ze niby czujnik temperatury silnika uszkodzony bo pokazywal -39st C. Pow wymianie czujnika okazalo sie ze to nie czujnik bo dalej jest to samo. Sprawdzil wiazke i twierdzi ze jest ok wiec zostaje komputer. Szukam kogos najlepiej z warszawy kto sie zajmuje naprawą komuterow i zerknie mi do mojego i naprawi jezeli sie da.
    fuelinyourblood
    Level 35  
    po wypieciu wtyczki masz 5v?
    pieczka
    Level 11  
    nie wiem tego bo ja sam nie sprawdzałem ale jak elektryk ktory sprawdzal instalacje twierdzi ze jest dobra to chyba tak jest.

sam tylko podmienialem czujnik i na drugim tez byl blad czyli wymiana czujnika nic nie dala.
    pieczka
    Level 11  
    dzieki, jutro podzwonie i dowiem sie co moga poradzić.
    pieczka
    Level 11  
    w tej pierwszej firmie powiedzieli za naprawę 1000-1500zł. Czy to są aż tak drogie usługi?
    arek422
    Level 15  
    jedź na kompa i odczytaj błędy, ten twój "elektryk to nie elektryk tylko wymieniacz
    pieczka
    Level 11  
    Panie arku dziekuje za madra rade.
    kamil II
    Level 18  
    Można używany założyć i zainicjować.
    lukas-l62
    Level 10  
    pieczka wrote:
    Witam.
    Mam vectre b z 1999r i od dwoch dni swieci mi sie check. W serwisie elektryk sprawdzil ze niby czujnik temperatury silnika uszkodzony bo pokazywal -39st C. Pow wymianie czujnika okazalo sie ze to nie czujnik bo dalej jest to samo. Sprawdzil wiazke i twierdzi ze jest ok wiec zostaje komputer. Szukam kogos najlepiej z warszawy kto sie zajmuje naprawą komuterow i zerknie mi do mojego i naprawi jezeli sie da.

Jeśli chodzi o temp.-39ts.to miałeś ją na wyświetlaczu tak?Jeśli tak to jest tem zew i czujnik jest z przodu pod zderzakiem bodajrze z lewej strony.A jesli chodzi o tem silnika to gdzie ci pokazało -39st ,jeśli zegar jest od 0 do 100 lub 110st?!
    Sczytaj błędy na spinacz biurowy i napisz je.Na stronie omega klub polska masz opisane jak sczytac samemu błedy
    http://forum.omegaklub.eu/showthread.php?t=202
    (czujnik tem silnika znajduje sie za sewka)
    pieczka
    Level 11  
    Ludzie czy wy czytac ze zrozumieniem nie umiecie ?! Jezeli napisalem ze w serwisie elektryk sprawdzil to znaczy ze podpial kompa i odczytal z programu i jasno napisane ze czujnik temperatury silnika.
    Anonymous
    Anonymous  
    jurekk55
    Level 36  
    Wybierz niewłaściwy sterownik przy próbie połączenia sprzętem "diagnostycznym"a zobaczysz cuda,dlatego niektóre cuda do "diagnostyki"uważam za zwykły śmieć .Listy tego sprzętu chyba nie muszę wymieniać.
    Zrób odczyt porządnym sprzętem.
    pieczka
    Level 11  
    Zapomnialem troche o temacie. Problem rozwiązany. Mimo iż wizualnie kabel do czujnika wygladal na dobry to on okazal sie winowajcą. Po wymianie kabla wszystko wróciło do normy.