Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ADS LX500 problem - wybija bezpiecznik

25 Lut 2010 18:28 5561 17
  • Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    Poziom 25  
    Hej, To płytka soft-startu i myślę że ona pali bezpieczniki.

    Wypinamy przewody do trafa z tej płytki i włączamy do sieci - jeśli znów wywali bezpiecznik - winna ta płytka. Wniosek - można ominąć tę płytkę i dać trafo na sztywno do sieci. Jeśli gniazdo nie zabezpiecza bezpiecznik szybki (typ B) koniec zadziała bez problemu. Jeśli nie będzie wyskakiwał bezpiecznik w rozdzielni można od biedy użytkować bez softstartu.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    Poziom 25  
    Tak, zielone do sieci przez bezpiecznik i ognia. Można wtedy dać bezpiecznik trochę większy z racji początkowego impulsu prądowego jaki generuje trafo po włączeniu do sieci.
    Inna metoda to puścić szeregowo przez kilka żarówek 220V/100W połączonych równolegle. Wówczas po włączeniu wzmaka te żarówki powinny zabłysnąć i po paru sekundach przygasnąć i się tylko żarzyć. Można wtedy zobaczyć woltomierzem czy na wyjściu nie ma AC lub DC. Jeśli nie ma można wpiąć głośnik i dać mały sygnał. Żarówy powinny rozświetlać się proporcjonalnie do sygnału. Jeśli żarówki nie chcą przygasnąć to oznacza awarię lub zworę w trafie. Wtedy można wypiąć mostek - żarówki się świecą - trafo. Jeśli nie - awaria jest dalej. Mierzymy mostek, jeśli nie mostek to dalej mamy kondy zasilacza. Jeśli to nie kondy - cóż, wówczas dzień dobry serwis ADSa :)
  • Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    Poziom 20  
    Witam,

    Pewnie masz uszkodzony warystor, który jest równolegle do sieci.
    Zadaniem tego elementu jest zabezpieczenie wzmacniacza przed zbyt wysokim napięciem sieciowym.
    Skoro element ten jest uszkodzony to można przepuszczać że było na nim napięcie większe od 275V np. napięcie między fazowe.
    Nie wykluczone że poszedł impuls na wzmacniacz dalej, i jest uszkodzona elektronika.

    Tak jak wspominał kolega po wymianie tego elementu daj w szereg z przewodem L np 2x100W żarówka, po włączeniu powinny się rozbłysnąć, po kilku 2-4s zgasnąć(ewentualnie lekko się żarzyć, jeśli tak nie jest to szukaj dalej).

    Pamiętaj że pracujesz z napięciem sieciowym 230V - które jest śmiertelnie niebezpieczne dla człowieka !!!

    Jesteś początkującym elektronikiem - jak zaznaczyłeś, może bezpieczniej będzie jak zajmie się tym wykwalifikowany serwis - Życie masz tylko jedno !!!

    Pozdrawiam,

    atpaw
  • Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    Poziom 20  
    Skoro ten warystor jest uszkodzony, to go wywal - jego zadaniem jest się tak popsuć by było zwarcie i wyleciał bezpiecznik.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 20  
    Pisałem już, co jest powodem uszkodzenia warystora - napięcie między fazowe.
    Pewnie dlatego dostałeś go za free.

    Czy bezpieczniki na końcówkach poleciały ?
    Należało by sprawdzić czy jest +/- 15V na operacyjnych. I masę innych elementów jak choćby tranzystory mocy, a tam są mofety więc ich nie sprawdzisz jak zwykłe bipolarne. A jak są popalone to masz następny problem, Tranzystory do stopni końcowych są selekcjonowane pod względem parametru Ugs - więc nie można tam wstawić pierwszego lepszego tranzystora o takim samym oznaczeniu . Bez schematu się pewnie nie obejdzie choćby ze względu na sporą ilość elementów SMD.
    Do tego dochodzi input, który również mogł się uszkodzić.
    Dla kogoś kto się zna na tych wzmacniaczach - to na pewno sztuka jest do odratowania.
    Jeśli jest inaczej - może to być początek końca tej końcówki.


    Widzę że na końcówkach mocy brak jest bezpieczników(przynajmniej jednego)- czyli, ktoś już tutaj był
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 25  
    Cóż, chyba kolega ATPAW ma rację... po międzyfazówce nie dziwota że ktoś dał za darmo... poskładaj do kupy i do serwisu, bo jak jeden kanał kopci a w drugim świeci się protect to już tylko serwis adasia pomoże. Nie grzeb więcej, możesz tylko pogorszyć.
  • Poziom 25  
    Kolego nie wiem, albo mi się wydaje albo po zdjęciach wygląda, że ten koniec był naprawiany, sądzę po lutach na których jest sporo kalafonii. Zauważyłem także, że może też brakować bezpiecznika na jednym kanale. Skoro go dostałeś za free to nie trzeba było grzebać serwis zrobi ci to może za kilka stów a może mniej (o ile kanał nie będzie spalony) i będzie gwarancja na pół roku, a za tyle Adasia nie uświadczysz.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    Poziom 15  
    Idź z tym prosto do serwisu, jedyna droga ratunku, jak wywaliłeś warystor to zabezpieczenia mogły nie zadziałać i upaliłeś jeden koniec, jak włącza się trafo ono robi duży impuls, to normalne że światło ci przygasło, dlatego też stosowany jest soft-start (miękki start) sprawdź wszystkie elementy po kolei (oczywiście wzrokowo bez napięcia) jeśli coś jest spalone to zrób zdjęcia i daj znać, jeśli nic z tego to ja odkupię obudowę, z ceną się dogadamy, a swoją drogą wątpie aby nauczyciel ci to naprawił więc zostałci serwis "adasia"
  • Poziom 20  
    kotowaty napisał:
    jak wywaliłeś warystor to zabezpieczenia mogły nie zadziałać i upaliłeś jeden koniec


    Soft-start nie ma nic wspólnego z zabezpieczeniami znajdującymi się na końcówkach mocy.

    Kolega nic nie upalił, pozwolił tylko by to co już wcześniej się uszkodziło - się dopaliło(na co wcześniej nie miało wystarczająco czasu)

    A o roli warystora już pisałem.


    kotowaty napisał:
    sprawdź wszystkie elementy po kolei (oczywiście wzrokowo bez napięcia)


    To nic nie da, przy krótkim impulsie napięcia polecą prawie wszystkie półprzewodniki bez jakichkolwiek oznak wizualnego uszkodzenia - był zbyt krótki okres rażenia wysokim napięciem(do wydzielenia tak dużej mocy) które powstrzymał warystor zwierając sieć, co następstwem było spalenie bezpiecznika sieciowego.

    Pozdrawiam

    atpaw
  • Użytkownik usunął konto