Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Oscyloskop eo203 nie zawsze prawidłowy odczyt

bubels 25 Lut 2010 18:51 1496 2
  • #1 25 Lut 2010 18:51
    bubels
    Poziom 17  

    Witam,

    Nie dawno stałem się posiadaczem oscyloskopu RFT eo 203. Niestety nie zdobyłem schematu do tego modelu ale mam do modelu eo 202 (z elektrody) który wydaje się być łudząco podobny w środku.

    Na czym polega problem:

    Gdy podam na wejście sondy (kanał bez znaczenia) przebieg z trafa 15V (sinus) to przy małej podstawie czasu wszystko jest w porządku. Wykres jest prawidłowy. Dochodzę do magicznej granicy 2ms na której widzę dokładnie połówkę sinusa i gdy z mniejsze podstawę czasu już zamiast prawidłowego wykresu obserwuje kilka mniszych nakładających się na siebie. Im mniejsza podstawa czasu tym gorzej. W skrajnym położeniu pokrętła 0,5us/T na ekranie pojawia się pasek o szerokości zależnej od amplitudy sygnału wypełniony poświatą koloru zielonego.

    Dodam że tak samo jest gdy dotknę sondy palcem czy dotknę wyjścia generatora (wyjścia na oscyloskopie 1v prostokąt) Wykres jest stabilny maksymalnie do 2ms.

    Zastanawiam się czy ja nie umiem go obsługiwać. To raczej wykluczam gdyż z dwa lub czy razy obserwując przebieg prostokątny udało mi się złapać prawidłowy odczyt.

    Oscyloskop ustawiony na auto i wyzwalanie INt.

    Jest też pewien przycisk który nie za bardzo rozumiem. Oznaczony jest symbolem TV i jego naciśniecie nic nie powoduje. Jest to izostat i ma dwa stabilne położenia.

    Pomierzyłem już zasilacz i jedyne odstępstwo od normy jest na napięciu 33V - u mnie to 30V (wzoruje się na schemacie 202) i jest tam zapis +/- 1V.

    Ale zanim zacznę grzebać szukać zimnych Lutów. Wymieniać elektrolity na łokieć itp. chciałem poddać temat pod dyskusję czy ktoś może ma pomysł w którym bloku szukać.

    Będę wdzięczny za każdy głos w tej dyskusji.

    Jako że w temacie pomiarów oscyloskopowych nie czuje się orłem a już w tym bardziej w naprawie takiego urządzenia (choć wiele urządzeń elektronicznych już zreanimowałem) będę wdzięczny również za sugestie kto w Poznaniu podjął by się serwisu takiego oscyloskopu.

    Oto kilka fotek błędnego obrazu:

    Oscyloskop eo203 nie zawsze prawidłowy odczyt Oscyloskop eo203 nie zawsze prawidłowy odczyt Oscyloskop eo203 nie zawsze prawidłowy odczyt

    0 2
  • Pomocny post
    #2 25 Lut 2010 20:32
    praktyk.balder
    Poziom 12  

    Przycisk TV jest odpowiedzialny za funkcję wyzwalania oscyloskopu sygnałem telewizyjnym czyli np. początkiem linii obrazu. Przy sygnale wejściowym innym niż np. linia PAL możesz nie zauważyć reakcji na ten przełącznik. Opisane przez Ciebie zjawiska przypominają utratę synchronizacji przebiegu plamki z sygnałem na wejściu. Może wyłącz auto i przy nastawie podstawy czasu, na której jest problem pokręć gałką wyboru progu napięcia wyzwalania i synchronizacji z tego co kojarzę znajdują się po bokach przełącznika podstawy czasu. Zimnych lutów zawsze warto poszukać w starszym sprzęcie, wymiana elektrolitów nie zaszkodzi.

    0
  • #3 25 Lut 2010 20:41
    bubels
    Poziom 17  

    Gałka od wyboru progu wyzwalania nie powoduje praktycznie zmian. Pomierzyłem ten potencjometr i jest sprawny.

    Dziś zaobserwowałem fakt że przełączenie między wyborem źródła wyzwolenia INT. i EXT. nic nie daje. Analizując schemat doszedłem do wniosku że na INT. niema po prostu sygnału wyzwalającego.

    Czy ktoś z was mógłby mnie naprowadzić czy dobrze myślę że gdy przełącznik jest w pozycji EXT. nie powinno być przebiegu na oscyloskopie (do wejścia ext. nic nie jest podłączone)

    Problem z oscyloskopem rozwiązany. Synchronizacja nie działała z powodu problemów z napięciem zasilania na linii 5V.

    Rozwiązanie problemu polegało na:
    - Wymiana większości pól lutowniczych oczywiście z użyciem ciekłego topnika
    - Reanimacji potencjometru montażowego w obwodzie zasilacza linia 5V. (nie zawsze miał tą samą rezystancję
    - Wymian bezpiecznika 200mA 250V - nie był przepalony ale ze starości pęknięty i raz przewodził a raz nie.

    Oscyloskop działa. Cóż jak na sprzęt który jest świadkiem kawałka historii wręcz idealnie.

    Co ciekawe dodam że większość kondensatorów a zwłaszcza tych foliowych wykazywała większą pojemność niż nominalna. Myślę że niema co porównywać tego faktu do dzisiejszej żałosnej wręcz rzeczywistości żywotności tego typu elementów.

    0