W laptopie jest jeden dysk 320 GB, z czego ok 290 GB to dysk C natomiast reszta to dysk recovery. Chciałbym podzielic dysk C na dwa mniejsze, tak zeby na jednym byl tylko system, a reszta na drugiej partycji. Moje pytanie brzmi czy da sie to zrobic podczas przywracania systemu czyli tzw. recovery?? Bo gdzies wyczytalem ze jest mozliwosc tylko to zalezy od producenta.
Od producenta czego? Dysku ? Jest taka możliwość w programie Paragon Partition Menager.
Aktualnie zajmuje się:
- budową oraz regeneracją baterii hulajnóg Xiaomi i Ninebot, naprawą BMS oraz sterowników ESC z każdą możliwą usterką
- odblokowywaniem, programowaniem oraz naprawą najnowszych hulajnóg Xiaomi oraz Ninebot Max po najnowszych aktualizacjach i z najnowszymi kontrolerami
- programowaniem / kodowaniem / parametryzacją online / naprawą elektroniki grupy VAG
- programowaniem / kodowaniem / naprawą elektroniki BMW
- naprawą samochodowych sterowników silnika
- naprawą nawigacji CCC oraz CIC BMW, naprawą MULF bluetooth
- naprawą systemów car audio
- odblokowaniem / naprawą sterowników Airbag po wypadku
Moje pytanie brzmi czy da sie to zrobic podczas przywracania systemu czyli tzw. recovery??
Pewnie nie. Przywracanie z partycji/dysku odzyskiwania przywróci stan dysku, jaki był przy zakupie (powiedzmy fabryczny).
Odnośnie tego pytania powinieneś znaleźć informacje w instrukcji.
Od producenta czego? Dysku ? Jest taka możliwość w programie Paragon Partition Menager.
Producenta laptopa tak sie skalda ze akurat z tym programem w windowsach powyzej xp sa spore problemy z partrycjami takie jak ich znikanie
Dodano po 1 [minuty]:
Gepetto wrote:
grarmi wrote:
Moje pytanie brzmi czy da sie to zrobic podczas przywracania systemu czyli tzw. recovery??
Pewnie nie. Przywracanie z partycji/dysku odzyskiwania przywróci stan dysku, jaki był przy zakupie (powiedzmy fabryczny).
Czyli jak dobrze rozumiem pomimo tego ze zrobie nowa partycje zalozmy programe gparted to przy przywracaniuu systemu zostanie ona usunieta i znowu powstanie tylko jedna czyli C?
Dokładnie, HP i jego pomysły z jedną partycją.
W moim HP podzieliłem narzędziami firm trzecich, godząc się z możliwymi problemami z działaniem recovery (i tak go nie użyję bo u mnie przywraca stan fabryczny). Robisz po prostu obraz dysku C wybranym narzędziem i masz bezsensowne rozwiązania producenta gdzieś...
Dokładnie, HP i jego pomysły z jedną partycją.
W moim HP podzieliłem narzędziami firm trzecich, godząc się z możliwymi problemami z działaniem recovery (i tak go nie użyję bo u mnie przywraca stan fabryczny). Robisz po prostu obraz dysku C wybranym narzędziem i masz bezsensowne rozwiązania producenta gdzieś...
Rozumiem ze robiles to na dysku na ktorym juz byl zainstalowany system? Nie bylo pozniej zadnych problemow z jego dzialaniem?
Właśnie z niego piszę, więc chyba na razie (od ponad 2 lat) nie.
W takim razie jeszcze jedno pytanie... jestem laikiem w tych sprawach takze prosze o wyrozumialosc Zalozmy ze zrobie podzial na te 2 partycje w taki sposob jak to pisales, zrobie rowniez obraz dysku C i kiedys bede chcial sformatowac ten dysk i wgrac poprzednio zrobiony obraz tego dysku. I jak to wtedy mam zrobic?
Dodano po 5 [minuty]:
Gepetto wrote:
grarmi wrote:
Na jednym z forum odnosnie laptopow Asusa znalazlem takie mozliwosci podczas recovery:
1. przywracanie wyłącznie pierwszej partycji Windows (opcja ta usuwa wyłącznie pierwszą partycję, umożliwiając zachowanie innych partycji i tworzy nową partycję systemową jako napęd C)
2. przywracanie systemu Windows na całym dysku twardym (opcja ta usuwa wszystkie partycje z dysku twardego i tworzy nową partycję systemową jako napęd C)
3. przywracanie systemu Windows na całym dysku twardym z 2 partycjami (opcja ta usuwa wszystkie partycje z dysku twardego i tworzy dwie nowe partycje C i D.)
Moze i w HP jest podobnie? W instrukcji wlasnie nie moge nic na ten temat znalezc;/
Ja robię tak, obraz C na D, plus na dysk zewnętrzny, plus na DVD (wiem jestem przewrażliwiony). Uruchamiam kompa z Boot CD z programem do robienia obrazów i wskazuję mu obraz partycji systemowej na D i każę przywrócić na C.
Pamiętaj o przeniesieniu folderów danych np. Moje dokumenty, Obrazy itp na D.
Możesz też przenieść cały profil użytkownika.
Dodano po 3 [minuty]:
Taak Asus, opcje ma, ale jak robiłem jakąś 17 Asusa dla klienta, to się okazało, że działa tylko ta totalnie bez sensu...