Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HP dvd6-1302sw, pytanie odnośnie partycji

grarmi 25 Feb 2010 22:22 1146 10
    grarmi
    Level 14  
    W laptopie jest jeden dysk 320 GB, z czego ok 290 GB to dysk C natomiast reszta to dysk recovery. Chciałbym podzielic dysk C na dwa mniejsze, tak zeby na jednym byl tylko system, a reszta na drugiej partycji. Moje pytanie brzmi czy da sie to zrobic podczas przywracania systemu czyli tzw. recovery?? Bo gdzies wyczytalem ze jest mozliwosc tylko to zalezy od producenta.
    jarroQ
    Level 31  
    Od producenta czego? Dysku ;)? Jest taka możliwość w programie Paragon Partition Menager.
    exBBoi
    Level 12  
    Nie wiem, ale ja bym to zrobił w następujący sposób,

1. Recovery
    2. gparted, zmniejszyć partycje systemową i ustawić nową pomiędzy systemową, a recovery.
    Anonymous
    Anonymous  
    grarmi
    Level 14  
    jarroQ wrote:
    Od producenta czego? Dysku ;)? Jest taka możliwość w programie Paragon Partition Menager.

Producenta laptopa :D tak sie skalda ze akurat z tym programem w windowsach powyzej xp sa spore problemy z partrycjami takie jak ich znikanie

Dodano po 1 [minuty]:

Gepetto wrote:
    grarmi wrote:
    Moje pytanie brzmi czy da sie to zrobic podczas przywracania systemu czyli tzw. recovery??

Pewnie nie. Przywracanie z partycji/dysku odzyskiwania przywróci stan dysku, jaki był przy zakupie (powiedzmy fabryczny).
    Odnośnie tego pytania powinieneś znaleźć informacje w instrukcji.

Czyli jak dobrze rozumiem pomimo tego ze zrobie nowa partycje zalozmy programe gparted to przy przywracaniuu systemu zostanie ona usunieta i znowu powstanie tylko jedna czyli C?
    artaa
    Level 43  
    Dokładnie, HP i jego pomysły z jedną partycją.
    W moim HP podzieliłem narzędziami firm trzecich, godząc się z możliwymi problemami z działaniem recovery (i tak go nie użyję bo u mnie przywraca stan fabryczny). Robisz po prostu obraz dysku C wybranym narzędziem i masz bezsensowne rozwiązania producenta gdzieś...
    grarmi
    Level 14  
    artaa wrote:
    Dokładnie, HP i jego pomysły z jedną partycją.
    W moim HP podzieliłem narzędziami firm trzecich, godząc się z możliwymi problemami z działaniem recovery (i tak go nie użyję bo u mnie przywraca stan fabryczny). Robisz po prostu obraz dysku C wybranym narzędziem i masz bezsensowne rozwiązania producenta gdzieś...

Rozumiem ze robiles to na dysku na ktorym juz byl zainstalowany system? Nie bylo pozniej zadnych problemow z jego dzialaniem?
    artaa
    Level 43  
    Właśnie z niego piszę, więc chyba na razie (od ponad 2 lat) nie. ;-)
    grarmi
    Level 14  
    artaa wrote:
    Właśnie z niego piszę, więc chyba na razie (od ponad 2 lat) nie. ;-)

W takim razie jeszcze jedno pytanie... jestem laikiem w tych sprawach takze prosze o wyrozumialosc ;) Zalozmy ze zrobie podzial na te 2 partycje w taki sposob jak to pisales, zrobie rowniez obraz dysku C i kiedys bede chcial sformatowac ten dysk i wgrac poprzednio zrobiony obraz tego dysku. I jak to wtedy mam zrobic?

Dodano po 5 [minuty]:

Gepetto wrote:
    grarmi wrote:
    Moje pytanie brzmi czy da sie to zrobic podczas przywracania systemu czyli tzw. recovery??

Pewnie nie. Przywracanie z partycji/dysku odzyskiwania przywróci stan dysku, jaki był przy zakupie (powiedzmy fabryczny).
    Odnośnie tego pytania powinieneś znaleźć informacje w instrukcji.

Na jednym z forum odnosnie laptopow Asusa znalazlem takie mozliwosci podczas recovery:

1. przywracanie wyłącznie pierwszej partycji Windows (opcja ta usuwa wyłącznie pierwszą partycję, umożliwiając zachowanie innych partycji i tworzy nową partycję systemową jako napęd C)

2. przywracanie systemu Windows na całym dysku twardym (opcja ta usuwa wszystkie partycje z dysku twardego i tworzy nową partycję systemową jako napęd C)

3. przywracanie systemu Windows na całym dysku twardym z 2 partycjami (opcja ta usuwa wszystkie partycje z dysku twardego i tworzy dwie nowe partycje C i D.)

Moze i w HP jest podobnie? W instrukcji wlasnie nie moge nic na ten temat znalezc;/
  • Helpful post
    artaa
    Level 43  
    Ja robię tak, obraz C na D, plus na dysk zewnętrzny, plus na DVD (wiem jestem przewrażliwiony). Uruchamiam kompa z Boot CD z programem do robienia obrazów i wskazuję mu obraz partycji systemowej na D i każę przywrócić na C.
    Pamiętaj o przeniesieniu folderów danych np. Moje dokumenty, Obrazy itp na D.
    Możesz też przenieść cały profil użytkownika.

Dodano po 3 [minuty]:

Taak Asus, opcje ma, ale jak robiłem jakąś 17 Asusa dla klienta, to się okazało, że działa tylko ta totalnie bez sensu...
    grarmi
    Level 14  
    Szkoda ze w HP nie ma takich opcji, dzieki za wszelkie informacje i porady :) Jakbym czegos nie wiedzial to sie odezwe do Ciebie.