Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ustawienie rozrządu opel corsa 1.0

ALBINERO 25 Feb 2010 22:34 38869 7
    ALBINERO
    Level 2  
    Proszę o poradę w sprawie wymiany rozrządu w corsie 1.0. Wiem że potrzebuje blokad. Szukałem ale nie znalazłem.Gdzie znajduje się miejsce do zablokowania wału korbowego.Jak ustawić koło na rozrządzie do czujnika Halla.Jak rozpiąć łańcuch. Proszę o jakiś schemat lub rysunki.
    RafalGT2
    Level 24  
    Kolego a moze bys podał cos wiecej o tej korsie bo wiemy tylko ze silnik 1.0 a model rok ??? Dopiero wtedy mozna pomoc
  • Helpful post
    RobertLodz09
    Level 30  
    Kolego RafalGT2 jeśli chcesz pomóc to prosze: Opel model Corsa B lub C ,silnik 1.0 Z10XE montowany od 99r. , a Z10XEP w modelu Corsa C ,od 2004r.
    Kolego ALBINERO co sie stało że jest tobie to potrzebne ? Blokady można wykonać we własnym zakresie jesli masz dostep to zakładu obróbki metali tj. frezarki i tokarki.
    ALBINERO
    Level 2  
    Dziękuje za pomoc,faktycznie nie podałem szczegółów.Corsa B rok 1999 silnik o pojemności 1.0 3 cylindrowy, nic więcej na razie nie wiem. Jak jeszcze chodził to podobno bardzo się tłukło coś w silniku.Ponoć rozrząd.To kumpla auto a ja mam mu pomóc w naprawie.Auto zabrał z warsztatu w którym stało 2 miesiące .Mechanik ustawił mu rozrząd bo ten przeskoczył i nie dało rady już zapalić.Podejrzewam że przestawiona jest ta płytka do czujnika Halla.Zanalazłem na E-bay blokady do rozrządu z całym zestawem naprawczym tj.Łańcuch ,napinacz ,ślizgi,uszczelki.Cena 100 funtów,dodam że przebywamy w UK.Myślę że to dobra cena.Wiem że wałki rozrządu blokuje się od tyłu wkładając w nacięcia wałków płaskownik.Dowiedziałem się też dzisiaj że do ustawienia tej płytki od czujnika która jest przy kole zębatym na jednym z wałków służy przyrząd w kształcie podkowy przykręcany na dwie śrubki do głowicy.Nie wiem jeszcze gdzie blokuje się wał korbowy.Proszę jak ma ktoś doświadczenie w wymianie tego rozrządu o jakieś wskazówki,lub schemat ,rysunki...
  • Helpful post
    wojtek60
    Level 22  
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1028950.html
    Na dole znajdziesz ustawienie rozrzadu.
    Wjedz najpierw na techa i sprawdz jakie bledy podaje komputer.Fajne autko ale jak sie rozsypie to tragedia.Wedlug mnie to masz kopniety czujnik polozenia walu.Bez niego nie zapalisz.Czujnik w rozrzadzie wypiety i auto palilo.
    ALBINERO
    Level 2  
    Znalazłem to wczoraj ale nie mogę otworzyć chyba mam stary office.Czy dobrze zrozumialem jak wypnę wtyczke z czujnika to auto zapali ?

Ok. mam nowy office i schemat obejrzalem .Mam juz odpowiedzi na moje pytania.Dziekuje wszystkim za pomoc.
    RobertLodz09
    Level 30  
    Jak byś jeszcze potrzebował jakieś dodatkowe materiały to daj znać! Mam wyd. Haynes do tego silnika z opisem jego naprawy. Pozdrawiam
    stanmik61
    Level 1  
    Mam corse B 1.0 i co jakis czas przekreca mi sie jeden walek rozrzadu.ustawiam te walki i co ok 1000km to samo.nie wymienialem rozrzadu,auto 180000 km.Czy Ktos sie spotkal z takim zjawiskiem.moze ktos moze przeslac instrukcle wymiany rozrzadu.na poczte stanmik61(malpa)onet.eu