Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

AMACROX model: AX400PNF zawyża napięcia przy starcie systemu.

26 Lut 2010 09:04 2313 10
  • Poziom 35  
    AMACROX model: AX400PNF zawyża napięcia przy starcie systemu.
    Witajcie.
    Jestem elektronikiem, ale nigdy nie naprawiałem zasilaczy komputerowych.
    Mam problem ze swoim zasilaczem. Przy ładowaniu systemu napięcie rośnie:
    +12V do 14V, a +5V nawet do 6,5V.

    Innych napięć nie mierzyłem, a dzieje się to na zimnym zasilaczu przy pierwszym starcie. Dodatkowo przy starcie systemu potrafi wyłączyć się twardy dysk i następuje restart, a sam zasilacz ma ok. 3 lat.

    Wymieniłem wszystkie elektrolity po stronie pierwotnej, ale nic to nie pomogło.

    Czy to zawyżone napięcie jest z winy samego zasilacza, czy może coś wpływać na jego wzrost? Jeżeli to sam zasilacz, to gdzie szukać przyczyny?
    Zachowanie zasilacza jest dziwne, a po włączeniu napięcia są dobre i zaczynają rosnąć przy ładowaniu systemu.

    Proszę o pomoc!
    Poprawiłem TONI_2003
  • Moderator
    Witam.
    Mam rozumieć, że napięcia były mierzone miernikiem i bateria w mierniku jest w pełni sprawna?
    Jeśli tak to proszę zamieścić zdjęcia tego zasilacza bardzo dobrej jakości oraz pokrótce opisać na jakich głównych elementach jest on zbudowany, a sam zasilacz już proszę nie podłączać do komputera.
    Mam pewne przypuszczenia, ale chciałbym w pierw zobaczyć jego wnętrze i poznać jego elementy ponieważ jeszcze go nie widziałem w środku.
    Pozdrawiam Brać lutującą. :D

  • Poziom 43  
    Sprawdź kondensatory elektrolity w zasilaczu na początek-jeden jest otwarty (pod transformatorem oznaczonym DASH 2 b-5)-widać to na zdjęciu.
    Zdjęcia umieść w poście jak każe regulamin forum.
  • Poziom 35  
    Elektrolity po stronie pierwotnej są wymienione. Nie ma żadnych otwartych elektrolitów. Wszystkie wyglądają dobrze. Objaw jest bardzo dziwny, bo napięcie nie rośnie od momentu włączenia, a dopiero przy ładowaniu systemu. Trwa to kilkadziesiąt sekund, potem stopniowo spada do normy.
  • Moderator
    Pisałem aby zasilacz na ten czas nie podłączać do komputera, a testować można po odpowiednich oględzinach (pomiarach) i poprawieniu lutowania newralgicznych miejsc zasilacza.
    Testowanie zasilacza nie robimy na sprzęcie typu swój komputer osobisty.

    Wielokrotnie o tym pisałem i nie będę się powtarzał jest tego sporo na łamach tego działu...

    Zasilacz powinien zostać odkurzony, a nie tak jak w chwili obecnej wygląda.
    Natomiast tak zrobione zdjęcie to co ma nam zobrazować (jak wygląda zasilacz)?

    Zdjęcia zasilacza to jak sesja zdjęciowa modelki to tak dla porównania i naszych oczekiwań (bez obudowy i również od spodu).

    Masz bardzo nietypowe zjawisko i czy ten zasilacz już kiedyś miał taką sytuację wcześniej (jak długo go masz)? Czy powiedzmy ostatnio do swego zestawu coś dołożyłeś?
    Proszę podać również literki na tym układzie 3528 i ilość jego wyprowadzeń (zobacz i poczytaj sobie również linkowania do elementów jakie zrobiłem do Twego postu...

    Następnie podaj jakie napięcia przed startem zasilacza masz na pinie nr 14 (zielony) i nr 9 (fioletowy) względem GND (czarny)?

    Potem proszę podać te i resztę napięć wychodzących z zasilacza dokładnie, a następnie w momencie ich wzrostu.

  • Poziom 43  
    Na zdjęciu zaznaczony otwarty kondensator
    AMACROX model: AX400PNF zawyża napięcia przy starcie systemu.
  • Poziom 35  
    Zasilacz jest zamontowany w komputerze, z którego aktualnie piszę. Nie mam innego na podstawkę. Rozumiem, ze uszkodzenie jest nietypowe i nieznane. Przeszukałem całą elektrodę pod tym kątem. Zjawisko występuje od jakiegoś tygodnia. Najpierw moją uwagę zwróciło samoczynne restartowanie dysku. Kilka razy wyłożył się Windows ( niebieski obraz-awaria-wyłączenie). Zasilacz dokładnie obejrzałem pod kątem zimnych lutów. Tak, jak napisałem ma on 3 lata. Komputer nie był ostatnio modernizowany. Napięcia mogę podać jutro. Pytanie moje jest zasadnicze. Czy jest to uszkodzenie samego zasilacza, czy coś z podzespołów pc może tak wpływać na jego pracę?
  • Moderator
    andpol 33 napisał:

    1. Najpierw moją uwagę zwróciło samoczynne restartowanie dysku.
    2. Kilka razy wyłożył się Windows ( niebieski obraz-awaria-wyłączenie).
    3. Komputer nie był ostatnio modernizowany.

    Czy jest to uszkodzenie samego zasilacza, czy coś z podzespołów PC może tak wpływać na jego pracę?


    Dlatego ciągle usiłuje się coś od Ciebie dowiedzieć (napięcia) i zobaczyć na zdjęciach (, których niema), ale chyba sobie dam spokój i odpuszczę ten temat...
  • Poziom 35  
    Zielony +4,6V ; fiolet +5V. Co konkretnie miałbym sfotografować i po co. Bez rozlutowania nic więcej nie widać , niż na tym załączonym zdjęciu. Proszę odpowiedz mi na pytanie,czy to na 100% jest uszkodzenie zasilacza,czy coś może powodować taką jego reakcję? Podstawiłem inny zasilacz (udało się pożyczyć). W tej chwili napiecia są dobre. Zobaczymy, jak będzie po nocy. Niestety twardy dysk się restartuje, wydaje jakieś dziwne dźwięki no i oczywiście niebieski ekran-awaria-itd. Czyli pewnie będzie do wymiany.
  • Poziom 35  
    Niestety to nie zasilacz, a na drugim zachowuje sie podobnie, chociaż napięcia rosną trochę mniej, i teraz to już nie mam pomysłu.