Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ZMYWARKA WHIRLPOOL ADP 962 - pobór wody?

26 Lut 2010 11:19 5190 13
  • Poziom 9  
    Polegając na słuchu - to moja zmywarka nie pobiera wody właściwie. Bierze ją jakby "cienką stróżką". I w związku z tym niekiedy wchodzi w stan awarii - pulsuje kontrolka pod przyciskiem START.
    Dziwna rzecz - czasem wystartuje normalnie, czasem nie. Zależy od jej humoru pewnie :)

    Sprawdziłem dopływ wody - ciśnienie ok.

    Co może być przyczyną takiego działania?
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 14  
    może elektro zawór sie zacina propomuje założyć jednodrożny i zobaczyć
  • Poziom 9  
    jarekpłock napisał:
    może elektro zawór sie zacina propomuje założyć jednodrożny i zobaczyć


    jak się do niego dostać? i co to jest na wlocie węża przy podłączeniu do wody? Aquasensor?
  • Poziom 15  
    Odkręć od kranu ten /aquasensor/ i wyczyść wewnątrz niego sitko
  • Poziom 19  
    A może leciutko zatyka Ci się "pojemniczek z żywicą"-sól regularnie używałeś, czy tylko tabletki i od jakiego czasu?
  • Poziom 10  
    Sprawdź czy po podaniu zasilania 230 V na zawór węża aquastop leci przez niego woda
  • Poziom 21  
    Proszę o podanie ile razy miga dioda START!
  • Poziom 9  
    Jasxx napisał:
    Proszę o podanie ile razy miga dioda START!


    Witaj, wydaje mi się, że ona miga cały czas....
    Ale z nią chyba też coś jest nie tak.
  • Poziom 21  
    Dlaczego twierdzisz, że z nią jest coś nie tak? Dioda powinna migać cyklicznie, po kilku mignięciach jest 1s. przerwa. Jak jest to błąd F1 jest 1 na 1 ale ten bład ciebie nie dotyczy.
  • Poziom 9  
    Jasxx napisał:
    Dlaczego twierdzisz, że z nią jest coś nie tak? Dioda powinna migać cyklicznie, po kilku mignięciach jest 1s. przerwa. Jak jest to błąd F1 jest 1 na 1 ale ten bład ciebie nie dotyczy.


    Masz rację. Ona właśnie tak jakoś miga. Policzę te mignięcia, jak wejdzie w tryb awarii i odpiszę. Dziękuję za podpowiedź.
  • Poziom 9  
    [quote="akali"]
    Jasxx napisał:
    Dlaczego twierdzisz, że z nią jest coś nie tak? Dioda powinna migać cyklicznie, po kilku mignięciach jest 1s. przerwa. Jak jest to błąd F1 jest 1 na 1 ale ten bład ciebie nie dotyczy.


    Witaj, policzyłem te mrugnięcia. Okazuje się, że jak zmywarka wchodzi w tryb awarii, to ta dioda mruga cały czas, bez określonego schematu. Doliczyłem do 50-ciu mignięć i nie zauważyłem żadnej regularności...
  • Poziom 11  
    Ten błąd oznacza ogólnie brak impulsów przepływomierza, może być spowodowany:
    a) zamkniętym zaworem przed wężem, ale to wykluczyłeś;
    b) zatkanym sitkiem przy przyłączeniu;
    c) uszkodzonym elektrozaworem (częścią mechaniczną);
    d) "zapchanym" złożem żywicą (jak napisał pawel12);

    Skoro woda leci (jednak bardzo wolno) wykluczyć można:
    a) połączenie elektryczne,
    b) sterownik.

    - Upewnij się, że sitko jest czyste.
    - Podepnij 230V bezpośrednio do zasilania zaworu - złącze znajdziesz przy sterowniku - oczywiście przy wyłączonej zmywarce (nie zalejesz mieszkania, przepływ jest 4L/minutę).
    - Jeżeli mimo tych zabiegów przepływ jest tak samo niski, odłącz wąż od plastikowego zbiornika i sprawdź przepływ; jeżeli nadal niski - oznacza to zawór. Zalecam oryginał ze względu na przepływ (4L / min), jeżeli woda leje się normalnie (ok. 1L w na 15 sekund) może to oznaczać zapchane kamieniem złoże;
    - Czasami można złoże "reanimować" - nasyp soli do zbiornika, ustaw twardość wody na najwyższą, włącz kilka-kilkanaście razy mycie wstępne, potem używaj normalnie zmywarki. Po jakimś czasie powinno się poprawić. Zmniejsz twardość do 4..5 i używaj już soli po wsze czasy.
  • Poziom 9  
    hol napisał:


    <ciach>

    - Podepnij 230V bezpośrednio do zasilania zaworu - złącze znajdziesz przy sterowniku - oczywiście przy wyłączonej zmywarce (nie zalejesz mieszkania, przepływ jest 4L/minutę).
    - Jeżeli mimo tych zabiegów przepływ jest tak samo niski, odłącz wąż od plastikowego zbiornika i sprawdź przepływ; jeżeli nadal niski - oznacza to zawór. Zalecam oryginał ze względu na przepływ (4L / min), jeżeli woda leje się normalnie (ok. 1L w na 15 sekund) może to oznaczać zapchane kamieniem złoże;
    - Czasami można złoże "reanimować" - nasyp soli do zbiornika, ustaw twardość wody na najwyższą, włącz kilka-kilkanaście razy mycie wstępne, potem używaj normalnie zmywarki. Po jakimś czasie powinno się poprawić. Zmniejsz twardość do 4..5 i używaj już soli po wsze czasy.


    Dziękuję za obszerną odpowiedź. Spróbuję podpiąć 230V bezpośrednio na zawór, jak radzisz Ty i powyżej radził kol. kaplesz.

    Napisz proszę, jak dostać się do tego sterownika?
    Raczej wykluczam odłożony kamień, bo zawsze używałem soli. Chociaż.. i to sprawdzę :)
  • Poziom 21  
    Wykluczam na 90% zniszczone złoże jonitu. Zawór awaryjny będzie wodę wlewać do zmywarki omijając złoże. Zresztą tak duże ciśnienie na złączach nie przystosowanych do tego będzie powodować przeciek na rozdzielaczu.