Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[atmega8] jak podłączyć transoptor szczelinowy

26 Lut 2010 22:08 4144 6
  • Poziom 9  
    chciałbym zliczać impulsy generowane przez transoptor szczelinowy
    mam taki kod
    Code:

    $regfile = "m8def.dat"
    $crystal = 1000000

        Dim Wynik As Long

         Config Lcd = 16 * 2
         Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portb.2 , Db5 = Portd.6 , Db6 = Portd.7 , Db7 = Portb.0 , E = Portd.3 , Rs = Portd.2
         Config Timer1 = Counter , Edge = Rising



    Do
       Timer1 = 0
       Start Timer1
       Wait 1
       Stop Timer1

       Wynik = Timer1 * 60

       Cls

       Lcd Wynik ; " obr/min"

    Loop
    End

    próbowałem podłączyć transoptor do pinu t1 atmegi ale nic nie zlicza ( pewnie źle go podłączam, albo ten kod jest zły?) prosił bym o jakieś wskazówki bo to dopiero początki z mikrokontrolerami i niektóre rzeczy mnie przerastają
  • Poziom 20  
    może głupie pytanie ale pod dobrą nóżkę podpiełeś transoptor? :D
  • Poziom 9  
    pod portd.5 podłączyłem, żeby było ciekawiej to jak do tego pinu podłącze sam kabel to atmega coś namiętnie zlicza chyba częstotliwość sieci ( blisko mam zasilacz)
  • Poziom 20  
    spróbuj może podciągnąć rezystorem portd.5 zależnie od transoptora pod plus albo masę.
  • Poziom 41  
    Sprawdź czy w ogóle transoptor wysyła jakieś sygnały w momencie przerwania promienia diody nadawczej . Jeżeli wysyła niski albo wysoki poziom w zależności od podłączenia to dopiero wtedy kombinuj z prockiem .
  • Poziom 36  
    armo1 napisał:
    chciałbym zliczać impulsy generowane przez transoptor szczelinowy
    mam taki kod

    ............
    prosił bym o jakieś wskazówki bo to dopiero początki z mikrokontrolerami i niektóre rzeczy mnie przerastają


    Daj sobie spokoj z Wait, Waitms. Do naliczania przedzialow czasowych zastosuj drugi timer np. Timer0. Nie musi to byc koniecznie 1 sekunda. Dodasz odpowiedni rachunek tak aby wynik mial merytoryczny sens.

    A mozesz pokazac 'kawalek' schematu jak podlaczyles ten transoptor?

    e marcus
  • Poziom 9  
    transoptor działa ponieważ mam na drugiej płytce inny układ (transoptor włącza elektromagnes) i działa bdb, na początek chciałbym zostać przy poleceniu wait bo jak dołoże drugi taimer to jeszcze bardziej mi się to wszystko zamiesza (metoda drobnych kroczków :D) transoptor podłączyłem tak że + idzie do atmegi a minus przez rezystor do masy, transoptor to tcst1103 http://www.digchip.com/datasheets/parts/datasheet/513/TCST-1103-pdf.php

    obrotomierz działa!
    podciągnąłem programowo rezystor pod pord.5 i wystartował
    dziękuje za pomoc