Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wykonanie sterownika do mieszadła.

rafik@ 26 Feb 2010 23:38 2277 8
    rafik@
    Level 14  
    Mam takie pytanie chciałem zrobić mieszadło do mieszania gipsu lub kleju do płytek oczywiście automatyczne. Mechanizm do podawania produktów do wymieszania to sobie jakoś poradzę ale chciał bym jakiś sterownik do regulowania gęstości tej zaprawy co ma mieszać ja sobie tak myślę układ który będzie sterował podawanie gipsu z podajnika i wodę z sieci w komorę mieszającą ale zależne jest też ile wody ile gipsu może na zasadzie obciążenia prądowego mieszadła bo wiadomo czym gęściejszy gips to mieszadło ma ciężej więc w tym momencie poda impuls i doda troszkę wody i tak na odwrót jeszcze jakiś potencjometr do regulacji gęstości jak ma jakiś pomysł jak taką elektronikę zrobić proszę o schemat z góry dziękuje a może gdzieś takie coś kupię proszę o odpowiedz.
    IMPUNITE
    Level 12  
    Ja to widze tak: podajnik gipsu zasypuje na wagę wiszącą (zbiornik zawieszony na tensometrze + elektronika wagi np: ASIX) z klapą zrzutową do mieszalnika. To zapewni stałą ilośc gipsu (a przynajmniej dużą powtarzalność). Na rurze wody licznik z impulsatorem i elektozawór. Sterowanie na PLC+panel z recepturami dla różnych mieszanek. Natomiast obciążenie mieszadła jest doskonałym wskaźnikiem dla określenia czy mieszanka już jest odpowiednio wymieszana...Wykonująć automatykę dla węzłów betoniarskich poza czasem mieszania technolodzy wymagali aby dodatkowo uwzględnić spadek poboru prądu na mieszadle co odpowiadało wg. nich odpowiedniej konsystencji betonu. Z gipsem pewnie podobnie :)
    Balcerek84
    Level 11  
    Witam, Z tego co przeczytałem to ciekawie to może wyglądać. Zgadzam się że można to zrobić za pomocą wagi oraz jakiegoś miernika przepływu i wtedy bez problemowo powinno działać ale tak patrząc dość kosztowne może być to rozwiązanie. Jeżeli chodzi o dobór sterowniki z panelem to najlepiej i chyba najtaniej będzie skupić się na unitronics. Można je kupić na www.ntcontrol.pl ceny są konkurencyjne można tam również kupić moduły wagowe. Jeżeli chodzi o przepływomierz to można wykorzystać zwykły licznik nowsze modele są wyposażone w wyjście impulsowe i bez problemu można mierzyć przepływ i dostosowywać proporcję. Pozostanie jeszcze kwestia oprogramowania urządzeń, ale jak by co to służę pomocą. Pozdrawiam
    fafiks
    Level 17  
    Witam

Mam na co dzień do czynienia z podobnymi problemami /beton/ , ale w przypadku gipsu jest sprawa podobna, potrzebujesz uzyskać odpowiednią wilgotność mieszanki /tak mi się wydaje/. Rozwiązanie z poborem prądu jest niewłaściwe poniewaz jest wiele zmiennych które moga powodować obciążenie mieszarki /np. gęstość oleju zależna od temperatury,w przekładniach planetarnych , /.Możesz podawać wodę jak kolega napisał poprzez licznik do wody z impulsatorem, ale będzie to skuteczne tylko wtedy kiedy użyte składniki /poza wodą/ będą miały zawsze tą samą wilgotność przed zadozowaniem wody. W przypadku mieszarek betonu wykorzystuje się specjalne sondy wilgotności montowane w dnie mieszarki , jest to koszt min. 20 tyś zł za wysokiej klasy urządzenie, ale gwarantuje powtarzalność mieszanki.

fafiks
    yarpen2
    Level 22  
    Kolega fafiks ma rację z tą wilgotnością, ja teraz robię układ z mieszaniem masy formierskiej i też będzie pomiar wilgotności tyle że sonda w trakcie mieszania będzie opuszczana hydraulicznie do misy.
    Wszystko zależy od budżetu ... przy małym budżecie trzeba będzie się godzić na pewne uproszczenia.
    fafiks
    Level 17  
    możesz napisać jakiego typu sondy wykorzystujesz?

fafiks
    yarpen2
    Level 22  
    o sondzie wilgotności na razie wiem że będzie i że dostarczy ją prawdopodobnie producent mieszarki - na razie projekt jest w fazie założeń i wiele się może zmienić tak że trudno cokolwiek powiedzieć na pewno. Jak będę coś wiedział na temat typu sondy dam znać.