Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Stara kolumna - nowe zastosowanie

DawidG3 27 Feb 2010 15:17 1414 20
    DawidG3
    Level 13  
    Witam!
    Mam w domu tatowe :) kolumny kawalerskie. Głośniki w nich "zjadł" czas (fotka 1) :( . Razem z tatem wpadłem na pomysł - zrobić z kolumny skrzynię basową. Ale jest mały problem. W kolumnie są 3 głośniki: tweeter i 2 chyba pełnozakresowe (fotka 2).
    Mój wzmacniacz to Axton c502. Na mostku ma 200 watów. Jakie niskotonowe głośniki kupić aby wykorzystać 200 Watów we wzmaku (chyba nie opłaca się dawać skrzyni pod jeden kanał, a drugi zostawić odłogiem?...) , i jak je połączyć?
    Średnica otworów na większe głośniki wynosi 140mm. Średnica otworu na tweeter - 85mm. Obudowę chciałbym z bass-reflex'em.
    Wiem, że do profesjonalnej skrzyni potrzebne jest wyliczenie za pomocą programu WinISD pojemności skrzyni, średnicy i długości tunelu powietrznego itp. Ale moje fundusze nie pozwalają na zakup tak profesjonalnych głośników, do których producent dołączyłby owe parametry niezbędne do wyliczenia.
    Drugie pytanie: co to za cuda wewnątrz kolumny (zdjęcie 3)?
    Pozdrawiam i czekam na odpowiedź ;)

Zdjęcie 1

Zdjęcie 2

Zdjęcie 3
    matiaudio
    Level 35  
    To cudo to jakaś zwrotnica.

Nie ma sensu wkładać tego do auta. Bo 140mm to voofer sie nie zmiesci.
    pabllosee
    Level 15  
    Kolego lepiej wystaw to w dziale sprzedam elektrody. Może znajdzie się chętny, bo to chyba wytwór firmy Tonsil. Szkoda niszczyć. Poza tym grubość ścianek tej kolumny nie jest chyba odpowiednia. Jedna zima w aucie i wilgoć by załatwiła obudowę na amen.
    DawidG3
    Level 13  
    Nie chcę sprzedawać tych kolumn... ;) Firma to Unitra (tak wygląda logo (klik)).
    Ścianki mają 19mm grubości. To za mało na zimę?... Nie sądzę. Czy nie są zalecane są obudowy z MDF'u grubości 18-22mm...
    matiaudio
    Level 35  
    Kolego co ty włożysz do nich? Wofeer 130mm czy 165mm? Jeśli nawet poszerzysz otwór i wejdzie tam głośnik o rozmiarze 165mm no to dobrze, ale gdzie to potem dasz? Do bagażnika? Przecież ty tego nie usłyszysz do kabiny, Polecam Ci poczytać forum i puknąć się w czoło.

Po drugie ta paka ma ze 30L i dla vooferów 165mm to jest za dużo.
    DawidG3
    Level 13  
    Oj tam od razu w czoło się pukać :P Dam 2 głośniki i pojemność będzie git ;)
    Poza tym dziury mają 140mm, a głośniki 160mm. Więc... ;)
    Ok, rezygnuję.
    Pozdrawiam.
    pabllosee
    Level 15  
    Nie chodzi mi o to, że grubość za mała na warunki auta tylko, że obudowa nie jest zabezpieczona i płyta wiórowa spęcznieje i będzie kicha. Lepiej odrestaurować (na tonsilach albo STX) i zostawić sobie w domu. Lepiej zrobić samemu skrzynkę albo kupić gotowca.
    DawidG3
    Level 13  
    Ok, zbuduję sam skrzynkę. Ale jeśli nie znam parametów głośnika, który chcę włożyć do skrzynki, to nici z moich planów, tak? W programie WinISD nie ma głośników firmy Dibeisi... Tylko proszę mi tu nie krzyczeć że firma g*wniana :P 200W RMS za 47zł chyba nie kupię nigdzie indziej :P

EDIT: No dobra, krzyczcie. Ten dibeisi to naprawdę aż tak źle gra?
    matiaudio
    Level 35  
    DawidG3 wrote:
    Ok, zbuduję sam skrzynkę. Ale jeśli nie znam parametów głośnika, który chcę włożyć do skrzynki, to nici z moich planów, tak? W programie WinISD nie ma głośników firmy Dibeisi... Tylko proszę mi tu nie krzyczeć że firma g*wniana :P 200W RMS za 47zł chyba nie kupię nigdzie indziej :P

On nie ma 200W rms :D

On nie ma nawet połowy z tego.

Boję się że przy 100 (prawdziwych) watach poczujesz dym z cewki.
    DawidG3
    Level 13  
    Masakra :/
    Wczoraj słyszałem skrzynkę samoróbkę (głośnik no-name, ponoć 150 Wat) i bardzo łądnie grało.
    Więc niskotonówki jakiej firmy szukać? Najlepiej w Białymstoku...
    matiaudio
    Level 35  
    DawidG3 wrote:
    Masakra :/
    Wczoraj słyszałem skrzynkę samoróbkę (głośnik no-name, ponoć 150 Wat) i bardzo łądnie grało.
    Więc niskotonówki jakiej firmy szukać? Najlepiej w Białymstoku...

Magnata xpress 10.

Po drugie skąd mam wiedzieć co można dostać w białym stoku.
    DawidG3
    Level 13  
    A może jakaś tańsza alternatywa? ;)
    pabllosee
    Level 15  
    DawidG3 wrote:
    A może jakaś tańsza alternatywa? ;)

Kolego, Mateusz właśnie przedstawił Ci tańszą alternatywę. Niżej nie warto schodzić.
    DawidG3
    Level 13  
    dzięki ;)

Dodano po 35 [minuty]:

Czy mogę pod tego Axtona c502 podłączyć pod 2 kanały 2 kolumny 6 ohm 70 wat?
    pabllosee
    Level 15  
    Możesz, ale uzyskasz moc 40W (tak strzelam z sufitu). Jeżeli nie przesterujesz wzmacniacza (brak zniekształconego sygnału) to wszystko będzie ok.
    DawidG3
    Level 13  
    a to fajnie :D

Kolejne pytanie: Opłaca się zapłacić 160zł za Magnata Xpress 12 wraz ze skrzynią o wymiarach 465 x 370 x 330? Jej pojemność to 57 litrów (po przeliczeniu mm3 na dm3). Linki do obrazków poniżej:

Zdjęcie 1

Zdjęcie 2
    pabllosee
    Level 15  
    Skrzynia ma 40 litrów po odliczeniu grubości ścianek i głośnika. Jak dokupisz wzmacniacz 200W RMS to będzie OK. Nowy głośnik stoi 170zł (bez obudowy).
    DawidG3
    Level 13  
    Jak dokupie wzmacniacz... A moj Axton moze byc? :)
    matiaudio
    Level 35  
    Te xpressy po tyle chodzą. axton ładnie wysteruje ten głośnik.
    Gibon007er
    Level 22  
    mateusz18092 wrote:
    Te xpressy po tyle chodzą. axton ładnie wysteruje ten głośnik.

Ciężko będzie w tej cenie coś lepszego dorwać.