Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Katalog Megger
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Diora AWS-504 - brak stereo na radiu

nightrider 27 Lut 2010 16:35 2447 5
  • #1 27 Lut 2010 16:35
    nightrider
    Poziom 9  

    Witam! Posiadam amplituner Diora AWS-504 i mam problem z radiem polegający na tym, że wszystkie stacje odbiera bardzo ładnie w trybie auto jak i ręcznym, jednak wyświetla się tylko mono lub po przyciśnięciu naraz przycisków auto i memory mono znika, co prawda nie mam oryginalnej anteny tylko mam podłączony kabel albo kablówkę ale myślę, że powinno łapać sygnał stereo skoro bez problemu łapie wszystkie stacje i gra czysto. Mogę dodać jeszcze, że stereo mrugnie tylko na chwilę gdy przełączam zakresy więc wyświetlacz na pewno nie jest uszkodzony. Czy wie ktoś co może być tego przyczyną?

    Moderowany przez c2h5oh:

    Ze względu na kolejny już raport o treści "Zły dział." -przenoszę.

    0 5
  • Katalog Megger
  • #2 27 Lut 2010 18:02
    161MDS01
    Poziom 24  

    Witam! Trzeba ruszyć (podkówką lub cewką) od dekodera stereo, kiedyś to samo miałem. Nie pamiętam teraz numeracji ale wiem że skutkuje to 100% sygnałem stereo. Pozdrawiam Daniel.

    0
  • Katalog Megger
  • #3 27 Lut 2010 18:55
    nightrider
    Poziom 9  

    Możesz opisać trochę dokładniej? i ewentualnie pokazać na zdjęciu, które zamieszczam.

    Diora AWS-504 - brak stereo na radiu

    0
  • #4 28 Lut 2010 19:17
    Atreyu
    Poziom 22  

    Demultiplexer MPX w tym amplitunerze pracuje z pętlą synchronizacji fazy na układzie scalonym TDA1578. Korektę częstotliwości oscylatora pętli PLL dokonujesz potencjometrem R233, jednak najpierw zaznacz sobie ustawienie wyjściowe tego elementu.

    Jeżeli drobna korekcja ustawienia tego potencjometru nie przyniesie poprawy sytuacji proszę wylutować diodę D201 a potencjometr R233 ustawić w położeniu wyjściowym. Taka sytuacja może mieć miejsce jeżeli główna pętla PLL syntezera częstotliwości heterodyny (TSA6057) nieprawidłowo interpretuje polecenia z procesora głównego i wymusza tryb AM dla stereodekodera zatrzymując jego oscylator.

    Jeżeli i to nie pomoże można też wylutować diodę D202, której zadaniem jest przełączenie układu TDA1578 w tryb MONO (bez zatrzymywania oscylatora stereodekodera).

    Aby precyzyjnie wyregulować ustawienie potencjometru R233 należy podłączyć do niego wysokoimpedancyjne wejście częstotliwościomierza i ustawić tym potencjometrem częstotliwość 76kHz (bez sygnału z anteny!) .

    0
  • #5 02 Mar 2010 13:02
    nightrider
    Poziom 9  

    Niestety bez skutku, do R233 doszedłem już wcześniej i gdy się go ruszy stereo mruga tylko, wylutowanie D201 i D202 też nic nie pomaga.

    0
  • #6 02 Mar 2010 20:22
    Atreyu
    Poziom 22  

    Upewnij się czy na pewno układ nie dekoduje stereo - może tylko problem występuje z kontrola stanu pracy dekodera. Sprawdzić to możesz z użyciem jakiegokolwiek nowoczesnego transmitera FM. W większości mają już wbudowany koder stereo. Wystarczy transmiterowi podać sygnał tylko na jeden kanał.

    Obejrzyj i sprawdź wszystkie elementy otaczające TDA1578. Sprawdź też napięcia zgodnie z wartościami podanymi na schemacie. Jeżeli nie stwierdzisz nieprawidłowości to trzeba sprawdzić sygnał na wejściu tego układu. Oscyloskopem można co najwyżej sprawdzić poziom sygnału podnośnej pilota 19kHz który powinien dla tego scalaka wynosić minimum 31mV p-p. Często problem taki występuje w wypadku rozstrojenia / uszkodzenia obwodu przesuwnika fazy demodulatora FM (L202). Zestrojenie i kontrola pracy tego obwodu musi jednak być wykonane z użyciem miernika zniekształceń.

    Jeżeli miernika zniekształceń nie posiadasz to można wówczas skorzystać z drugiego odbiornika i podać do jego dekodera sygnał MPX z demodulatora, lub z demodulatora w drugim odbiorniku sygnał skierować do dekodera MPX w Diorze. Można też na pająku wykonać prosty tester MPX na jakimś popularnym i tanim scalaku np. TA7343 (to tylko kilka elementów) i podłączyć go do toru sygnału MPX w Diorze. Jak kontrolka LED wpięta do TA7343 się nie zaświeci to masz rozstrojony blok p.cz lub uszkodzenie w głowicy. Jak kontrolka się zaświeci to pozostaje wymiana TDA1578 na nowy egzemplarz, oraz wykonanie procedury opisanej w rozdziale IV instrukcji serwisowej AWS504, punkt 3.4.1 (regulacja częstotliwości pracy oscylatora w dekoderze) oraz 3.4.2 (regulacja przesłuchu stereofonicznego).

    Pzdr.

    0