joseph13 wrote: Zdecydowałem się na przebicie się przez ścianę,długość całego przewodu (koncentryczny)wyniosła by w sumie 3m. Powiedz czy można wyjść z pieca najpierw metr do góry(pion) potem kolanko i prosta 2m(poziomo) lub układ z pieca kolanko 75 stopni ,potem 1m (skosem),kolanko 90 stopni,i prosta poziomo przez ścianę 2m.
Nie musisz wyprowadzać spalin przez ścianę, ale możesz w ten sposób czerpać powietrze do spalania rura fi 80, a spaliny odprowadzić dotychczasowym kominem. Kocioł CONICA SHINTESI to kocioł turbo z przystawką kondensującą. Nie wymaga do serwisowania i przeglądów analizatora spalin (niższe ceny). A możesz mi wierzyć lub nie, ale z ciekawości podłączałem analizator i wyniki są rewelacyjne. Sprawność blisko 98%. Nie wykorzystuje do spalania powietrza już podgrzanego z pomieszczenia. To ciepło zostaje w domku. Co do awaryjności to jest bardzo niska, ale przeglądy coroczne są konieczne, jak w każdym kotle. Zdecydowanie polecam ten kocioł, także ze względu na dostępność serwisu, który w razie potrzeby nie będzie do ciebie jechał z np. Bydgoszczy, bo miejscowy serwisant akurat nie może.