Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Grundig Davio 23 LW60-4505 BS kolorowe paski na ekranie.

Zdzichu 27 Feb 2010 20:41 4804 10
    zdzich42
    Level 41  
    Jeżeli matryca ma paski pionowe od góry do dołu jednostajnie to zauważyłem, że jest to przypadłość matrycy. Jeśli natomiast pionowe pasy występują podzielone na trzy fragmenty w równych proporcjach to uszkodzony jest TCON. Tyle z praktyki tego modelu i pokrewnych. Jak u Ciebie wygląda?
    Pol-UK
    Level 29  
    Wstaw zdjęcia ocenimy, ostatnio jest wysyp właśnie tych 23 calowych z w/w matrycą. Potwierdzam teorię kolegi powyżej, pracuję właśnie nad solucją naprawy tych matryc. Dla zainteresowanych naprawiam matryce Samsunga LTA320WT-L05/L06/L07 z efektem opóźnionego szkła czy tzw. ghosting-u. Pozdrawiam
    zdzich42
    Level 41  
    Jeżeli matryca ma paski pionowe od góry do dołu... czyli tak jak napisałem.
    Zdzichu
    Level 32  
    zdzich42 wrote:
    Jeżeli matryca ma paski pionowe od góry do dołu... czyli tak jak napisałem.

Okazuje się że nie jest to reguła. Panel jest dobry podłączyłem go do innego telewizora i działa poprawnie. Przełożyłem płytę elektroniki do innego sprawnego telewizora i na ekranie mam paski.
    zdzich42
    Level 41  
    Hm... dziwne ja jeszcze takiego przypadku nie miałem.
    Zdzichu
    Level 32  
    Uszkodzony stabilizator 1.8V (U603), daje 1,6V. Opisany jest jako 17-18G RJ632, nie mogę znaleźć w sklepach takiego, co można dostępnego w sklepach wstawić za niego? Znalazłem u siebie 17-18G RJ525 ale nie wiem czy to zamiennik czy można go włożyć?
    artur.de
    Level 12  
    witam
    chcialbym sie dolaczyc do tematu
    mam toshibe 42wlg66 z podobnym problemem.
    Po 1 g tworza sie pasy jak u kolegow.
    Znalazlem przyczyne na t-con.
    Stabilizator 2,5 v po podgrzaniu daje mniej.
    oznaczony jako 1185-25pe (plecami do druku )
    co to moze byc, ew co wstawic?