Lukasz02 wrote: Jestem pewny przy wyłączonym zasilaniu on przepuszcza sygnał, ale go nie wzmacnia-to chyba jest jasne, a gdy włącze zasilanie to w glosnikach cisza. Czy budował ktos z was kit avt2132 jakie opinie o nim są?
No chyba jednak nie tak jasne, wzmacniacz operacyjny od strony budowy wewnętrznej to praktycznie zwykły wzmak, tylko mały, na słabiutkich elementach itd. Wzmacniacze nie mają w zwyczaju grać bez zasilania i raczej nie przepuszczają sygnału. Może tu działać zwykłe prawo ochma i jakaś części sygnału przechodzi po zewnętrznych elementach, ale na pewno nie będzie normalnie grać. Budowałem ten kit jakiś czas temu. Działał normalnie, nic nadzwyczajnego, po prostu korektor jak setki innych. Po prostu coś uparcie robisz źle. Czytałeś chociaż opis? Tam jest napisane całe wypracowanie o elementach których się nie montuje, bądź montuje tylko w określonej konfiguracji. Jeżeli źle złożyłeś układ, od strony rodzaju zasilania, możliwe że objawem będzie nieprawidłowe stałe napięcie na wyjściu. Kondensator C11 jest po to, żeby owe stałe napięcie nie poszło do wzmacniacza (inaczej głośniki będą trochę "nadęte"), więc przytknij woltomierz między masą, a 1 oraz masą, a 7 wyprowadzeniem scalaka i napisz jakie tam są napięcia, oraz to samo między +, a tymi wyprowadzeniami. O ile dobrze pamiętam i nic nie pomieszałem, przy napięciu pojedynczym powinna być połowa napięcia zasilania (za kondem 0V), a przy symetrycznym między masą powinno być 0V. (z zasilaniem, bez sygnału, mierz napięcie stałe). Może to trochę przybliży problem.