Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Vectra C 2005 r. 1.9 CDTi 16V silnik Z19DTH dużo błędów

WITEK1952 28 Lut 2010 11:56 7499 8
  • #1 28 Lut 2010 11:56
    WITEK1952
    Poziom 28  

    Witam serdecznie. Mamy w pracy Opla Vectrę, który nie rozwija mocy i świeci się kontrolka elektroniki. Po podłączeniu Techa wyszło 17 błędów. Osiem udało się skasować ale zostaje nadal dziewięć. Oto one
    P0638
    P1125
    P0400
    P1110
    P1109
    P0030
    P1180
    P0243
    P0703
    Coś wydaje mi się ,że to stanowczo za dużo i dlatego zacząłem sprawdzanie od sterownika. Umieszczony jest paskudnie w prawym nadkolu. Zdjąłem wtyczki ale tam jest OK. Instalacja tyle ile widac też jest cała. Złącze pod maską też czyste. Probowałem odszukać jakieś masy ale nic nie znalazłem. Czy to może być uszkodzony sterownik bo nie bardzo wiem co z tym zrobić. Gdybym miał drugi na podmianę to było by łatwiej. Proszę o jakieś sugestie. Pozdrawiam .

    2 8
  • #2 28 Lut 2010 11:58
    1078231
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 28 Lut 2010 12:05
    WITEK1952
    Poziom 28  

    Witam Jureczku. Błędy to ja sobie odczytałem tylko zastanawia mnie dlaczego nagle tyle ich sie porobiło. Skąd nagle taka totalna kicha. Dodam tylko, że nie mam praktyki w dieslach. Pozdrawiam.

    0
  • #4 28 Lut 2010 12:08
    1078231
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 28 Lut 2010 12:15
    WITEK1952
    Poziom 28  

    Witam. Tak spotkałem się. Nidy nie ściągam tylko wtyczek od urzadzeń z uzwojeniami w obawie przed przepięciami. Myśłem bardziej nad diagnozą aktywną uszkodzonych elementów. Jeżeli da się je uruchomić Techem to wyjdzie mi że są całe i kable od nich też. Pozostanie wtedy tylko sterownik. Jutro to sprawdzę. Nie jestem pewny czy dobrze kombinuję. Pozdrawiam.

    0
  • #6 01 Mar 2010 17:46
    WITEK1952
    Poziom 28  

    Witam serdecznie. Sprawa okazała sie banalnie prosta. Jakiś typek wyciągnął kilka bezpieczników w skrzynce pod maską. Mechanik powtykał co trzeba i wyczyścił EGR. Skasowałem błędy i autko śmiga. Jeszcze je potestujemy ale wyglada na to, że to była cała przyczyna. Dzięki za zainteresowanie i pozdrawiam.

    0
  • Pomocny post
    #7 01 Mar 2010 18:34
    1078231
    Użytkownik usunął konto  
  • #8 01 Mar 2010 20:11
    wopor
    Poziom 32  

    witam, troszkę tych vectr przeleciało przez moje dłonie :D , i nie miałem jeszcze przypadku by siadł sterownik, choć raz miałem i taki przypadek ze w wyniku zderzenia urwało sterownik, namotałem sie z pospinaniem tych kabelków i zonk, okazało sie ze niemieckie inż 6 kabelków masowych dali jednakowe musiałem dzwonic wszytkie by znależć który jest który , inaczej mimo ze masa np. spali sie wyłącznik stopa, powodzenia

    0
  • #9 25 Cze 2010 20:51
    WITEK1952
    Poziom 28  

    Problemem był brak bezpiecznika nr bodajże 14. To było jakiś czas temu więc mogłem zapomnieć. Auto jeździ bez problemu. Pozdrawiam.

    0