Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakie zwrotnice do kolumn??

Zagór 28 Feb 2010 20:11 1650 12
    Zagór
    Level 19  
    Witam mam w domu kolumny estradowe 2 subwoofery i 2 kolumny normalne i subwoofery nie mają żadnych filtrów nic tlyko te kolumny mają a subwoofery nie i teraz tak potrzebuję do tych subwooferów zwrotnice i powiem tak ze nie wiem jaka to firma ale maja niby 330 watt rms i maja po 38 cm średnicy wiec np. czy mogą być zwrotnice tego typu??
    _zwrotnica_basowa_filtr_basowy_dolnoprzepustowy_

Moderated By przemo-lukas:

Nie ten dział. Przeniosłem z: Nagłośnienie Co Kupić -> Do Domu ->

bart1986
    Level 18  
    Proszę podaj czy te subwoofery są pasywne czy aktywne bo to ma bardzo duże znaczenie.
    Pablo1964
    Moderator
    zagur wrote:
    Witam mam w domu kolumny estradowe

I na tym polega istota Twojego problemu. Pozbądź się ich i kup markowe kolumny domowe.
    Zagór
    Level 19  
    ale właśnie mi to się podoba bo mają taki dźwięk jak ja chcę czyli dźwięk super taki że wysokie tony są bardzo zauważalne i to mi się podoba i mają bas potężny tylko że subwoofery nie mają tych zwrotnic i tu pytanie było czy różnica będzie i jaka dokładnie?? bo powiem szczerze ze mam sprzęt ten od wczoraj i nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z estrardowymi kolumnami
    przemo-lukas
    VIP Meritorious for electroda.pl
    We wcześniejszym temacie, też pisałeś, że Ci się podoba:
    zagur wrote:
    Witam
    Chcę Was się poradzić co do Subwoofera bo mam w domu wzmacniacz( 4 kanały i na kanał 80 w RMS ) i kolumny spore a w nich są po 3 głośniki( syczek średnio tonowy i niskotonowy) i gra bardzo ładnie czysto głośno i basy fajne ale chcę żeby basy były jak grzmoty żeby mi wszystkim trzęsło czyli potrzebuje subwoofera i teraz tak potrzebuję:
    Głośnika tak do lekko ponad 100 zł
    Zwrotnicy to chyba koszta 30 zł)
    i obudowę jakoś do 80 zł
    Pomożecie z tymi 3 rzeczami??

zagur wrote:
    Sprzęt to
    Wzmacniacz sony F190 i do tego odtwarzacz Sony
    i kolumny Audiomega niby złe ale dla mnie bomba....

Skoro zmieniłeś sprzęt, to poprzedni jednak nie był najwyższych lotów.

Proponował bym posłuchać Pablo1964. Facet ma nie co więcej doświadczenia, a Ty kolego wydajesz się na razie być zachwycony niedawno poczynionym zakupem.
    zagur wrote:
    ... bo powiem szczerze ze mam sprzęt ten od wczoraj i nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z estrardowymi kolumnami
    Zagór
    Level 19  
    hmmmm bo miałem okazje zmienić to zmieniłem a wg mnie ten co teraz mam jest lepszy niż tamten ale tamten też był super lecz nie potrafił zagrać jak ten co teraz mam i teraz dla mnie gra dobrze ale niema zwrotnic wiec jak ze zwrotnicami będzie grało lepiej to czemu nie dać tych 40 zł i już to lepiej tylko pytam właśnie czy będzie różnica czy nie??

Dodano po 2 [minuty]:

A co do wcześniejszego sprzętu to miałem 2 kolumny 3 way i subwoofer aktywny i było super ale ten sprzęt jest lepszy:D
    Zagór
    Level 19  
    Więc powie mi ktoś tak po prostemu co dadzą zwrotnice ??

Moderated By dj-MatyAS:

Regulamin p.14, 16.
    Ostrzeżenie za natarczywe upominanie się odpowiedzi, podczas, gdy wystarczyłoby poczytać...

przemo-lukas
    Powiem tak. Wpisz w wyszukiwarkę "filtr dolnoprzepustowy".
    A najlepiej opisz dokładnie co posiadasz. Wzmacniacze, zestawy głośnikowe i subwoofery.
    Zagór
    Level 19  
    a przed tym zapytam jeszcze tak:
    bo czytam i czytam tutaj na forum i tak wyczytałem że niby cewki padają od łych filtrów... czy to prawda?? i jakie są najlepsze i najtańsze zwrotnice??
    przemo-lukas
    zagur wrote:
    ... wyczytałem że niby cewki padają od łych filtrów... czy to prawda?

Podaj kolego link do tego.
    Zagór
    Level 19  
    i jeszcze jedno bo mam okazje kupić taniej zwrotnice ale okazało się ze to są 4 ohm a ja mam głośnik 8 ohm więc nic z tego tak??

Dodano po 16 [minuty]:

Post 25 Maj 2007 17:15
    Re: Jaką skrzynię wybrać?
    Odpowiedz z cytatem
    arekb92 napisał:
    Od tego sa filtry basowe.

Poważnie?
    A ja oczym pisałem wyżej? Ten "filtr basowy" ma być aktywny czy pasywny? Jak nisko ma odcinać? Jeśli na 150Hz to cewka ładnie będzie Ciebie kosztowała.

a temat ten

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic762968.html#3920757

i ja tak to zrozumiałem ze cewka padnie albo jak wspomniałem źle zrozumiałem bo pełno tego przeglądam ....
    przemo-lukas
    Ale tam nie ma nic o "padaniu".
    Niski podział to relatywnie wyższy koszt cewki.

przemo-lukas wrote:
    Powiem tak. Wpisz w wyszukiwarkę "filtr dolnoprzepustowy".
    A najlepiej opisz dokładnie co posiadasz. Wzmacniacze, zestawy głośnikowe i subwoofery.

Kolego, pomóż sobie pomóc. :D