Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ford galaxy 2002 1.9tdi jak właczyć webasto

ceber7 01 Mar 2010 11:43 33243 10
  • #1
    ceber7
    Level 10  
    Mam pytanko związane z ogrzewaniem postojowym.
    Posiadam Forda Galaxy 2002 1.9 TDi z webasto. Nie wiem jak go włączyć, nie mam żadnego włącznika webasta ani wyświetlacza do ustawienia temperatury, kompletnie nic. Sprawdziłem natomiast, czy jest czujnik koło silniczka wycieraczek, próbowałem go zewrzeć i nic, robiłem to na zimnym zapalonym silniku w temperaturze -8 stopnia i nic. Nie wiem gdzie szukać?
    Proszę o pomoc.
  • #2
    fred2008
    Level 14  
    Zobacz czy są jakieś kody błędów
  • #3
    daamiann
    Level 11  
    Miałeś zapalony samochód bo wydaje mi się że powinien być zapalony, a po za tym sprawdź bezpieczniki bo jest to ogrzewanie montowane fabrycznie.
  • #4
    skylark
    Level 25  
    Nie ma żadnego elementu obsługi do uruchamiania dogrzewacza, prawdopodobnie zablokowany sterownik urządzenia przez błędy występujące w urządzeniu lub instalacji dogrzewacza.

    Temat szeroko omawiany na elektrodzie.... warto skorzystać z wyszukiwarki.
  • #5
    ceber7
    Level 10  
    miałem zapalony samochyd, temperatura była -10 silnik był zimny a po za tym zeby sie nagrzał trzeba czekac z pół godziny wiec nie wiem co jest,moze termostat blokuje dogrzewacz ale chyba nie bo jak nie chce sie za grzac to znaczy ze termostat jest otwarty cały czas wiec obieg płynu jest na całą instalacje, chyba ze sie mylę prosze o fachową rade !!!!
    Dziękuje :))
  • #6
    seba6772
    Level 11  
    pod podszybiem jest czujnik temp. zewnetrznej od webasto sprawdz czy nie jest uszkodzony webasto zalancza sie przy temp ponizej +7 stopni C
  • #7
    marek1977
    Level 33  
    A na pewno masz webasto? Bo z tyłu była montowana nagrzewnica pomocnicza, a na panelu był włacznik z samochodzikiem i takimi znaczkami ~ tylko że pionowo. Coś mi sie tak kojarzy....
  • #8
    ceber7
    Level 10  
    na panelu nie mam zadnego przycisku z zamochodzikiem z tego co pamietam to taki przycisk miał model wczesniejszy, napewno mam webasto!! ten czujnik o którym mówisz znalazłem i według mojego rozumowania działa na zasadzie zwarcia kiedy jest niska temperatura wiec go wyciagłem i zwarłem i nic !!!!
  • #9
    didas
    Level 14  
    Witam
    To o czym kolega pyta to nie jest WEBASTO tylko dogrzewacz który powinien się włączyć przy temperaturze otoczenia nie większej niż 3 st. Dogrzewacz włącza się automatycznie.
    Skoro dogrzewacz nie startuje nawet przy zwartym czujniku w podszybiu (przy silniku wycieraczek) przyczyną może być odłączenie przez komputer układu dogrzewania. komputer odłącza urządzenie po 5 nieudanych startach. Sprawdź błędy i skasuj jeżeli takowe są. (oczywiście zakładamy że bezpieczniki są OK). Następnie zobacz czy pracuje pompka podająca paliwo do podgrzewacza - znajduje się po stronie pasażera na wysokości środkowego słupka przy samym zbiorniku wygląda jak mały filterek paliwa. pompka powinna pracować impulsywnie jeżeli nie pompuje to podepnij na krótko do aku i zobacz czy będzie jakaś reakcja (usłyszysz poruszenie się membrany). Ja miałem podobny problem po skasowaniu błędów i podłączeniu pompki na krótko po czym złożeniu wszystkiego dogrzewacz ruszył.
  • #10
    zibikk
    Level 10  
    dokładnie jak poprzednik odpisał:
    - najpierw sczytać i skasować błędy
    - jeżeli błedy przegrzania to najprawdopodobniej pompka (zazwyczaj pomaga wymiana szczotek)
    -jeżeli błędy w uruchomieniu to zazwyczaj świeca, sitko, pompka paliwa
  • #11
    ceber7
    Level 10  
    wielkie dzieki , jak tylko bede miał czas to sprawdzę i dam znac
    Dziękuję