Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Skuter Moto-Ventus Modo II Problem ze sprzęgłem

01 Mar 2010 18:29 4946 10
  • Poziom 10  
    Witam, otóż mam problem z zapaleniem silnika z rozrusznika, kiedy naciskam przycisk "startu silnika" wydaje on tak jak by cyknięcie tylko raz "cyk". Kiedy normalnie go odpalę z kopi wszystko jest ok ale kiedy próbuje z rozrusznika nie da rady tylko "cyk". Nie jest to wina akumulatora ponieważ byłem to przed chwila sprawdzić. Nie wiem czy to nie mogą być winne szczotki lub chyba tak to się nazywa bendyks.

    PS:Dokładnie stało się to dzisiaj kiedy jechałem z kolegą zaznaczam po dziurach (wcześniej działał rozrusznik) próbuje go zapalić i zong. Skuter ma zaledwie 1500km przejechane.
  • Poziom 17  
    Sprawdź czy do cewki jest dobrze włożony kabel na wsuwce, następnie odkręć cewkę od rozrusznika i i spróbuj jeszcze raz złożyć być może czpień ciasno chodzi i nie wbija w cewce stycznika. Jeżeli to nie pomoże to wymień cewkę na nową ( szczotki możesz sprawdzić ale 99,9 procent to cewka rozrusznika)
  • Poziom 10  
    Nie pamiętam jak to się nazywało, to co tak cyka, obok tego wystaje kabel z "żabką" (taki jak by zatrzask żeby połączyć drugi kabel) i nie widzę drugiego kabla żeby go z nim przypiąć czy może jest to kabel zaślepiony? Nie wiem, ale jest on w obudowie, po omacku znalazłem i doszedłem ze jest on żółto-czarny lub żółty i to właśnie on jest zaślepiony, czy jest to norma czy tez pełni jakąś role nie wiem. Każdy skuter ma te same kolory kabli?
    Jest to chiński skuter, marki Moto-Ventus Modo II. Jest on na gwarancji a nie chce go wieść do serwisu bo może jest to tylko wina kabla.
  • Poziom 34  
    a ja bym bardziej obstawiał na szczotki któraś mogła się przywiesić lub zedrzeć i będą takie same objawy jak podepniesz na krotko zapali Ci może być jeszcze wina głównego przewodu jeśli skuterek stal nie odpalany dłuższy czas mógł zaśniedzieć i wystarczy przeczyścić
  • Poziom 10  
    Tak jak już pisałem skuter był w ten dzień odpalany około 10 razy. Jak to sie stało?
    Juz pisałem. Jechałem z kolegą po dziurach zatrzymałem się bo kolega dostał telefon wiec zgasiłem skutera kiedy chce go odpalić to tylko słyszę "cyk".

    Też sie zastanawiałem czy to mogą być szczotki ale czy przy tak małym przebiegu jest to możliwe. Proszę podawać powody może sam będę je mógł rozwiązać.
  • Poziom 17  
    Widzę że on nie ma cewki przy rozruszniku, musisz odkręcić rozrusznik i go rozebrać, lub zawieść do mechanika.
  • Poziom 10  
    Niestety nie kręci tylko za każdym razem jak nacisnę start to jest "cyk"
  • Poziom 12  
    Tak cyka przekaźnik rozrusznika i właśnie w nim jest urwany przewód idący do rozrusznika. Musisz odszukać przewód zasilający rozrusznik i podpiąć pod właśnie to wolne miejsce w tym cykającym przekaźniku.
  • Poziom 10  
    Sory ze tak późno ale nie miałem dostępu do internetu.
    W przekaźniku nie ma żadnego wolnego miejsca na przewód. I nie wiem gdzie ten wolny przewód podłączyć zaraz pójdzie jeszcze raz poszperać ale wątpię.

    Mam jeszcze taki problem obawiam sie ze to jest sprzęgło. W skuterze na wolnych obrotach kręci się koło kiedy je zatrzymam skuter gaśnie wiadomo czuje opór czym mniejsze obroty koło wolniej sie kręci wiec jest to chyba wina sprzęgła co o tym sądzicie?

    Nie wiem jakim cudem ale rozrusznik działa !!! Wyciąłem schowek poodciskałem wszystkie kablem od przekaźnika chodziarz już wcześniej to robiłem i działa rozrusznik. Ale proszę o rozwiązanie do drugiego problemu.