Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

FS Esprimo V5515 - inne napięcie baterii, czy zadziała?

czterysta czwarty 01 Mar 2010 19:55 3207 9
    czterysta czwarty
    Level 10  
    Witam!

Problem nie dotyczy regeneracji, ale najbardziej pasuje właśnie tutaj.

Noszę się z zakupem kupienie nowej baterii (stara odmówiła posłuszeństwa).
    Większość baterii pasujących do FS Esprimo V5515 ma napięcie 14,8V i pojemność w okolicach 2000mAh, jednak znalazłem aukcję z baterią o napięciu 11,1V i zadziwiająco dużej pojemności 4400mAh. Ze zdjęcia wynika, że wielkość i złącze baterii jest takie samo jak w oryginalnej.
    Zadałem pytanie sprzedawcy czy to nie pomyłka i odpowiedział cytuję: "Komputer ma wbudowaną przetwornice, która obsługuje różne napięcia."

Moje pytanie brzmi: czy to możliwe, żeby bateria o mniejszym napięciu współpracowała z moim laptopem?

Moderated By jarob:

Poprawiłem temat

• Helpful post
    jarob
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Tak, to jest możliwe
    czterysta czwarty
    Level 10  
    Dzięki za konkretną odpowiedź :)
    czterysta czwarty
    Level 10  
    Zakupiłem tą baterię. Faktycznie współpracuje z laptopem, ale przez nią zaczął mi się grzać zasilacz. Muszę teraz dbać o to, żeby jak najrzadziej były podłączone oba źródła napięcia.
    jarob
    Rozumiem, że bardziej się grzeje tylko podczas ładowania baterii, a nie stale. Bateria ma większą pojemność i większym prądem jest ładowana, co bardziej obciąża zasilacz - to normalne.
    czterysta czwarty
    Level 10  
    Potwierdziłeś moje przypuszczenia.
    Zdaniem "domorosłych ekspertów" bateria jest niewłaściwa i najlepiej się jej pozbyć :)
    czterysta czwarty
    Level 10  
    Witam raz jeszcze.

Problemów ciąg dalszy...

Chyba spalił mi się zasilacz, choć pewności nie mam bo parę razy jeszcze załączył.
    I mam pytanie. Jeśli faktycznie nie ma już dla niego ratunku, to jaki zasilacz powinienem kupić żeby współpracował z tą baterią.

Ten ma napięcie wyjściowe 20V i 3.25A. Na laptopie jest napisane, że pasuje mu 3,25A lub 4,5A.

Czy kupienie zasilacza z takim samym napięciem i natęrzeniem 4,5A zrekompensuje zmianę napięcia baterii z 14,8V do 10,8V?
    artaa
    Level 43  
    Mocniejszy prądowo, zawsze możesz kupić. Nie należy robić tego w drugą stronę. ;-)
    jarob
    Tu bardziej chodzi o zmianę pojemności baterii z 2000 mAh do 4400 mAh.
    Tak jak kolega wyżej napisał, ten mocniejszy będzie bardziej wskazany.
    czterysta czwarty
    Level 10  
    Mam do wyboru dwie opcje.
    Albo dokupić mocniejszy zasilacz, albo dać sobie z tym spokój i odesłać baterię i kupić nowego laptopa :) po co w niego dalej inwestować.

Dzięki za sugestie
    Pozdrawiam
    Tomek