Właśnie simeringi wymieniałem, zapłon też ustawiony jest dobrze bo jak są świece założone to rowno pracuje, tylko kondensatory sa nie bardzo może przez nie palic swiece ?
możliwe ze jest zła wartość cieplna świec cały czas zakładasz tej samej firmy świece ja przy swojej raz tylko zmieniłem na inna niż NGK i nie ujechałem na nich nawet 50 km po wykreceniu elektrody były ze sobą stopione tak jakby je ktoś pospawał
To dwusów, mieszanka benzyny z olejem, czyli elektrody szare być mają, chyba ze na samej benzynie jeździsz. Lepsze świece i dobrze ustawić mieszankę tak jak koledzy radzą.
To dwusów, mieszanka benzyny z olejem, czyli elektrody szare być mają, chyba ze na samej benzynie jeździsz. Lepsze świece i dobrze ustawić mieszankę tak jak koledzy radzą.
Chiba zmyliłeś ostatecznie kol. koyocika . Mieszanka - stosunek powietrza do paliwa i nie mylić z rozbełtaniem oleju w benzynie.
Do rzeczy: wykręcasz śrubę od powietrza 2,5 obrotu od max. wkręcenia. Nagrzewasz silnik i ustawiasz wolne obroty. Następnie (jeśli trzeba) aby na biegu jałowym obroty się nie "bujały" korygujesz skład mieszanki (śruba od powietrza) i już. O ile faktycznie ustawiłeś zapłon (należy to zrobić przed regulacją składu mieszanki) to wszystko.
Nasuwają się dwa pytania:
1) znasz historię tego moto? tzn. wpadł w Twoje ręce przed chwilą , czy odstał zimę i przestał pracować. Jeśli to drugie zacząłbym od czyszczenia gaźnika po tym co przez zime w nim zaschło.
2)Czy zechciałbyś się pochwalić co Twoim zdaniem znaczy "pali świece"? (upala elektrody, ginie iskra)
Jeśli pod pojęciem " pali świece" rozumiesz gubi iskrę top zweryfikuj kondensatory a szczególnie ich połączenie z masą i przerywaczem. Jeśli kondensator jest już zdechnięty to iskra będzie raz na świecy a raz na przerywaczu co jest bardzo niekorzystne dla niego gdyż wypala jego elementy stykowe. Może też być to kwestia tyko słabej masy kondenstora lub 2 kondensatorów bo w tym silniku są 2 sztuki lub słabego połączenia całej płytki od zapłonu z karterami silnika.
Jesli na świecach widać przypalone elektrody to oznacza bardzo wczesny zapłon co objawia się bardzo jasnym koloremm wypalonej świecy