Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jawa 350 ts pali swiece ?

koyocik 01 Mar 2010 21:15 5787 12
    koyocik
    Level 10  
    Witam, chciałem zapytać jaka jest przyczyna, że jawa pali świece ? Może to być spowodowane przez kondensatory czy coś innego jeszcze ma na to wpływ ?
    piotr1979
    Level 11  
    Źle ustawiony gaźnik, za bogata lub za uboga mieszanka.
    koyocik
    Level 10  
    Przez gaźnik by paliło non stop świece ?

Dodano po 2 [minuty]:

A ile prawidłowo powinno być obrotów na śrubce od mieszanki ?
    dudex
    Level 11  
    Witam może masz już wytarte simeringi i zarzuca je olejem ??
    koyocik
    Level 10  
    Właśnie simeringi wymieniałem, zapłon też ustawiony jest dobrze bo jak są świece założone to rowno pracuje, tylko kondensatory sa nie bardzo może przez nie palic swiece ?
    J. Kleban
    Level 25  
    Piotr ma racje .
    Zla mieszanka , a to ze dobrze chodzi to sprawa ustawienia odpowiedniego zaplonu do tej zlej mieszanki.
    ftp.kowal
    Level 36  
    możliwe ze jest zła wartość cieplna świec cały czas zakładasz tej samej firmy świece ja przy swojej raz tylko zmieniłem na inna niż NGK i nie ujechałem na nich nawet 50 km po wykreceniu elektrody były ze sobą stopione tak jakby je ktoś pospawał
    koyocik
    Level 10  
    Czyli jak ustawić prawidłową mieszankę ?
    slawek87
    Level 19  
    a jaki kolor ma świeca powinna mieć rdzawy i czy świece pali na tym samym garze czy na obydwóch garach
    szczepanstjepan
    Level 20  
    To dwusów, mieszanka benzyny z olejem, czyli elektrody szare być mają, chyba ze na samej benzynie jeździsz. :D
    Lepsze świece i dobrze ustawić mieszankę tak jak koledzy radzą.
    slawek87
    Level 19  
    wiem ze dwusów ale jak prawidłowo przepala i tak ciemno rdzawy kolor będzie
    vills
    Level 15  
    szczepanstjepan wrote:
    To dwusów, mieszanka benzyny z olejem, czyli elektrody szare być mają, chyba ze na samej benzynie jeździsz. :D
    Lepsze świece i dobrze ustawić mieszankę tak jak koledzy radzą.

Chiba zmyliłeś ostatecznie kol. koyocika :P . Mieszanka - stosunek powietrza do paliwa i nie mylić z rozbełtaniem oleju w benzynie.
    Do rzeczy: wykręcasz śrubę od powietrza 2,5 obrotu od max. wkręcenia. Nagrzewasz silnik i ustawiasz wolne obroty. Następnie (jeśli trzeba) aby na biegu jałowym obroty się nie "bujały" korygujesz skład mieszanki (śruba od powietrza) i już. O ile faktycznie ustawiłeś zapłon (należy to zrobić przed regulacją składu mieszanki) to wszystko.
    Nasuwają się dwa pytania:
    1) znasz historię tego moto? tzn. wpadł w Twoje ręce przed chwilą , czy odstał zimę i przestał pracować. Jeśli to drugie zacząłbym od czyszczenia gaźnika po tym co przez zime w nim zaschło.
    2)Czy zechciałbyś się pochwalić co Twoim zdaniem znaczy "pali świece"? (upala elektrody, ginie iskra)
    uniu2
    Level 10  
    Witam

Jeśli pod pojęciem " pali świece" rozumiesz gubi iskrę top zweryfikuj kondensatory a szczególnie ich połączenie z masą i przerywaczem. Jeśli kondensator jest już zdechnięty to iskra będzie raz na świecy a raz na przerywaczu co jest bardzo niekorzystne dla niego gdyż wypala jego elementy stykowe. Może też być to kwestia tyko słabej masy kondenstora lub 2 kondensatorów bo w tym silniku są 2 sztuki lub słabego połączenia całej płytki od zapłonu z karterami silnika.

Jesli na świecach widać przypalone elektrody to oznacza bardzo wczesny zapłon co objawia się bardzo jasnym koloremm wypalonej świecy