Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Technika LCD40-107CE - nie włącza się ( tylko standby )

02 Mar 2010 10:46 8205 11
  • Poziom 10  
    Telewizor: Technika LCD40-107CE
    Chassis: 17MB22-2
    Zasilacz: 17PW16-2

    3,3V_STBY jest
    5V_STBY - jest
    3,3V_VCC brak
    5V_PANEL brak
    Pomiar na chassis PL002

    Zamiast 400V mam połowę napięcia. Chyba zaczynam gonić własny ogon i popełniam ten sam błąd myślowy.Poza tym mam schemat od 17PW15_8 i znalazłem już wiele identycznych układów ale są też różnice.

    Podświetlenie w stanie czuwania jest i na płytce panela sterującego mam 3,3V które w zależności od wyboru funkcji idzie przez rezystor na płytę główną PL403. Niestety mimo tego że napięcia w zależności od funkcji idą na złącze to telewizor nie reaguje. Nie mam pilota żeby spróbować uruchomić go przez IR.


    Nie mam żądnego doświadczenia w naprawie paneli lcd. Proszę o jakąś wskazówkę, jeśli to pamięć to proszę o namiar gdzie mógłbym ją kupić z odpowiednim wsadem dla tego wynalazku.

    Pozdrawiam
  • Poziom 40  
    Największe napięcie w zasilaczu to powinno mieć 305V na elektrolicie pod warunkiem że pomiar dokonywany jest na jego wyprowadzeniach a nie w stosunku do masy TV. TV powinien się załączyć bez pilota np przycisk P+ lub -. Jeżeli świeci się dioda gotowości to raczej uszkodzenia trzeba szukać w tym b. awaryjnym zasilaczu w części głównej przetwornicy.
  • Poziom 10  
    Na kondensatorze mam ok.315V DC
    Oprócz w/w napięć nie mam też +24V i +12V. Ale mam +33V.

    Nie wiem czego się konkretnie czepić. Nie mam odpowiedniego schematu a na tym który mam wprowadzam poprawki co do stanu rzeczywistego.
    Nie słyszę żeby przetwornica próbowała wystartować.
    Wdzięczny bym był za podanie napięć w stanie czuwania na IC802, IC806 i IC824
  • Poziom 10  
    Dziękuję za linki

    Jak nie będzie innego wyjścia to zamówię schematy. Na razie czekam na resztę części i wymieniam na czuja.

    Założyłem oddzielny temat żeby było czytelniej jakiego sprzętu problem dotyczy.

    Pozdrawiam
  • Spec od TV
    Troche niescislosci widze w samym opisie uszkodzenia np:
    'Podswietlenie w stanie czuwania jest..'
    Jezeli nie masz 400V na C819 to na pewno nie bedziesz mial +24V, uszkodzenie jest po pierwotnej stronie przetwornicy...(C878,C877,D905,D857,R869,Q937, zimne luty-oznaczenia z 17PW15-8)
    Tu link do 17PW16-1
  • Poziom 10  
    Wielkie dzięki za schemat który jeszcze lepiej odwzorowuje sytuację na płycie.
    Pisząc o podświetleniu miałem na myśli diodę świecącą w czasie czuwania.

    Poprawiłem wszelkie możliwe luty. Pomierzyłem rezystory i diody. Na kondensatorze C819 mam 400V przy podłączonym tylko zasilaniu do płyty zasilacza. Po podłączeniu reszty łączówek napięcie spada do 310V.
    Jeśli chodzi o wskazane elementy to nie udało mi się zlokalizować D905 i Q937 ale pewnie chodziło o D805 i Q837

    Na DL321(IC806) mam następujące napięcia:
    1-0V
    2-10V
    3-0,2V
    4-5,5V
    5-210V
    6,7,8-200V

    Uzupełnij tytuł tematu. Regulamin p.11. [RR]

    no i dalej zima :cry:
  • Spec od TV
    Vestele ze starszej serii ( a nie sadze zeby im sie jakos zmienila koncepcja) dzialaly w ten sposob, ze najpierw pojawialy sie wszystkie napiecia z przetwornicy a pozniej plyta wylaczala zasilacz do STBY, dlatego latwo bylo zlokalizowac czy to zasilacz czy plyta, dawalo sie obciazenie tylko na 24V i musiala pracowac, jesli nie, to albo bylo zwarcie (najczesciej wzmacniacz mocy m.cz) albo wylaczala plyta ale jesli nie bylo 400V na kondensatorze (bez obciazenia) to na 100% byla przetwornica. Wkladaj wtyki po kolei do przetwornicy i zobacz przy wlozeniu ktorego napiecie spadnie na C819, sprawdz tez napiecie na szynie I2C np na eepromie...
  • Poziom 10  
    Napięcie spada tylko po włożeniu złączki w PL803 która prowadzi na PL003 na płycie głównej.
    Po wyjęciu jej wszystkie napięcia wychodzące z zasilacza są w normie więc ewidentnie to płyta główna wyłącza przetwornicę.
    Jeśli chodzi o napięcia na eepromie to na 5,6,7,8 jest 3V3 względem masy (1,2,3,4). Napięcia te są bez względu na to czy PL803 jest podpięte czy też nie.
  • Poziom 10  
    Dzięki za linki.
    Po szybkim przejrzeniu wychodzi na to że rezystor R016 w obwodzie układu Q005 o wartości 330ohm ma prawie 1k
    Do tematu wrócę dopiero w sobotę bo muszę wyjechać na kilka dni.

    Oczywiście o efektach dam znać

    Pozdrawiam i dzięki za pomoc.
  • Poziom 10  
    Witam

    Zmiana rezystora nie zmieniła sytuacji.

    Po podłączeniu łączówki dokładnie pinu 6 (ST_BY) do złącza PL803 w zasilaczu TV przechodzi w stan czuwania i napięcia jakie mam to 5V STB i 3V3 STB. Z płyty głównej przychodzi na ten pin 1,8V i nie wiem czy to napięcie jest prawidłowe. Jeśli pin odłączę, na zasilacz są wszystkie napięcia więc wnioskuję że układ ten pracuje prawidłowo.
    Napięcie to wychodzi z mikroprocesora z nogi 115 i idzie na bazę Q415 przez R534 i nie mam pojęcia czy jest OK

    Przy podłączonych wszystkich łączówkach i wyłączniku w pozycji OFF słychać delikatne cykliczne pobzykiwania z okolicy układu DL321. Znalazłem jeden walnięty kondensator C914 1000uF/35V jednak po wymianie bez rezultatów. Reszta kondensatorów OK.

    Kończą mi się wszelkie koncepcje. Nie wiem już czy to wina zasilacza czy płyty.

    Proszę o jakąś wskazówkę

    Pozdrawiam