Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

UE skończy z ogromnymi rachunkami za mobilny internet

lukasker 02 Mar 2010 11:06 2825 10
  • UE skończy z ogromnymi rachunkami za mobilny internet W związku z dużymi rachunkami za transfer danych, szczególności w roamingu, Unia Europejska wprowadziła kilka regulacji dotyczących mobilnego internetu. Będziemy mogli ustawić u operatorów pewną kwotę, które chcemy przeznaczyć na transfer danych, jeśli wykorzystamy o 80% tej kwoty, operator będzie musiał nas poinformować o tym fakcie. Pozwoli to uniknąć sytuacji, np. gdy wyjedziemy za granicę i nie wyłączymy internetu, a dane będą się ściągać po szalenie wysokich cenach. Jeśli nie ustalimy sobie limitu to, zostanie on ustawiony na około 200 PLN. W ramach ograniczenia nie są naliczane rozmowy.

Przypomnijmy, że Unia wprowadziła już ograniczenia co do cen w roamingu:
    * 0.11 euro za SMSa
    * 0.19 euro za minute rozmowy przychodzącej
    * 0.43 euro za minute rozmowy wychodzącej
    * 1 euro za 1MB danych

Źródło

Cool? Ranking DIY
    About Author
    lukasker
    Translator, editor
    Has specialization in: programowanie, strony www
    lukasker wrote 2900 posts with rating 171. Live in city Kielce. Been with us since 2010 year.
    Krzysiek16
    Level 24  
    Dzięki temu wzrosną nam ceny abonamentów, bo operator nie pozwoli sobie na straty :)
    skaktus
    Level 37  
    A jak nie cena abonamentu, to cena telefonu to wejdą jakieś kaucje itp...

Ogólnie paranoją jest płacenie za neta za granicą. Za 2 - 3 MB czasem można stracić 50 zł.
    maciej113
    Level 14  
    W ogóle dziwne jest korzystanie z neta za granicą, na zachodzie prawie wszędzie mają bezpłatne Wi-Fi
    mperlak
    Level 12  
    czesto jezdze za granice-zachod i jakos nie doswiadczylem tego ogromu darmowych hotspotow...., moze mam pecha
    dymbol1992
    Level 18  
    Bo to nie darmowy net wi fi tylko prawdopodobnie nieumiejętne blokowanie dostępu do sieci przez niemców i holendrów co druga osoba która posiada tam wi fi nie zakłada hasła.
    szulat
    Level 23  
    a w ogóle to dziwne że w UE jest jakiś "roaming" skoro większość sieci jest własnością kilku wielkich korporacji obecnych w prawie wszystkich krajach.

czas skończyć z tą fikcją, zasięgi sieci powinny być ponadnarodowe a roaming tylko gdy naprawdę nie ma na danym terenie "mojej" sieci (czyli jak wyjadę na inny kontynent).
    phrozen
    Level 20  
    A ja się będę dalej trzymał pre-paida w heyah.
    Nawet jakbym zapomniał wyłączyć roamingu zje mi co najwyżej zawartość konta.
    (Nawet jakby mi zjadło całą kasę to zapobiegawczo zawsze mam 1 kod awaryjnie pod klapka baterii).
    Abonament dla mnie to śmieszna sprawa, wole płacić za to co autentycznie wydzwonię.
    skaktus
    Level 37  
    maciej113 wrote:
    W ogóle dziwne jest korzystanie z neta za granicą, na zachodzie prawie wszędzie mają bezpłatne Wi-Fi

Ciekawe gdzie...Jeździłem trochę i nie uświadczyłem wszędzie neta, może w kilku kawiarniach, nic więcej.
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    Zgodzę się z kolegą :skaktus. W 90% przy markecie Tesco i tym podobnym.
    Z drugiej strony, autor tematu stanowczo przegina. Tematów w Newsach, daje wiele. Chociaż po , przeczytaniu wszystko się mieści w normie. I jeszcze nieumiejętne tłumaczenie , bądź przepisywanie tłumaczenia ze stronki Google. Brak słów....
    Olleo
    Level 17  
    szulat wrote:
    a w ogóle to dziwne że w UE jest jakiś "roaming" skoro większość sieci jest własnością kilku wielkich korporacji obecnych w prawie wszystkich krajach.

Zdziwilbys sie. Tych mniejszych jednokrajowych jest multum.

Quote:
    czas skończyć z tą fikcją, zasięgi sieci powinny być ponadnarodowe a roaming tylko gdy naprawdę nie ma na danym terenie "mojej" sieci (czyli jak wyjadę na inny kontynent).

To nie kwestia technologii, a marketingu. To jasne, ze kazdy operator wykorzysta kazda okazje do wyciagniecia wiekszej kasy, jesli tylko jest po temu sposobnosc. A ta sposobnosc, to m.in. interconnect ;)

Dodano po 8 [minuty]:

Krzysiek16 wrote:
    Dzięki temu wzrosną nam ceny abonamentów, bo operator nie pozwoli sobie na straty :)

Nie sadze. To tez jest okazja marketingowa. Zaraz operatorzy sprzedadza "specjalny feature", czyli blokowanie transferu, przekierowanie na informacje, czy tez notyfikacja SMSem, czy mailem o przekroczeniu transferu.