Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nagrywarka Plextor niestety nie chodzi, prosze o rade

cizemek 14 Jan 2003 13:28 1600 8
    cizemek
    Level 11  
    Witam!

Mam nagrywarke Plextor 16x10x40, piekna :) ale nie chodzi :(. Staram sie ja naprawic i mam nawet podejrzenie co do uszkodzenia ale wole spytac fachowcow.
    Nagrywarka swieci laserem, podnosi soczewke, przesuwa sanki, jednak ani na moment nie zakreci plyta. Podejrzewalem silnik, jednak po odlaczeniu go i sprawdzaniu na zewnetrzym zasilaniu, lekko "podryguje" (silnik ma trzy uzwojenia, to chyba dlatego nie kreci sie na stalym napieciu). Sadze wiec ze to uklad zasilajacy silnik. Chyba dobrze kumam, co? Prosze pomozcie. A uklad to BA6668 FM i z tego co sie juz orientowalem nie bardzo jest gdzie go kupic, moze ktos i w tym poradzi mi (a moze jest jakis zamiennik)?
    Z gory dzieki

Pozdrawiam
    Andrzej
    jerry77
    Level 26  
    Padło sterowanie silnikiem. Będziesz miał problem z częściami.
    Majeś
    Level 14  
    Pogadaj czy ktoś niemiał by tej samej nagrywarki lecz z inną wadą która go wyklucza z użytkowania np zużyty kryształ laseru. Możliwe że w tm uszkodzonym czytniku są cześci dobre bez defektów. I wymień silniczek może pomoże a jak nie to niemartw się są tanie dobre nagrywarki.

Powodzenia
    gretzky
    Level 21  
    ja bym najprew przeprogramował bios. Miałem taki przypadek w nagrywarce Philips 2x/2x/16x że nieporuszały się wogóle silniki (posówu głowicy i napędu płyty), też myślałem że coś mogło się przepalić, ale wgrałem nowy bios do procesora nagrywarki i wszystko dobrze chodziło.
    Winę odpowiadał program obsugujący rozpęd płyty.
    Drugą przczyną niedziałania napędu mogło by być zabrudzone czytniki które sprawdzają czy płyta jest w środku napędu. Należało by je przeczyścić wacikiem ze spirytusem.
    cizemek
    Level 11  
    Jezeli chodzi o soczewke to ja przeczyscilem ale nie sadze by to bylo to gdyz naped widzi plyty, ba nawet gdy recznie obracam plyta, znacznie dluzej ja sprawdza.
    Sprawdze z tym nowszym biosem.
    A jak nie to albo dorwe podobny model albo znajde jakis porzadny sklep z czesciami. Moze znacie jakis sklep gdzie moge znalezc wszystko czego dusza zapragnie?

Pozdrawiam
    Andrzej
    tedd
    Level 25  
    kupić można wszystkie części ale nie u nas(Moskwa).BA jest bardzo drogi grubo ponad 100 zł-czy to się opłaci? szukaj części z wylutu
    Anonymous
    Anonymous  
    cizemek
    Level 11  
    Dzięki za PDFa, szukałem go bezskutecznie. Mam też schemat BA6665 bardzo podobny, jednak niestety w bezpośredni sposób nie nadaje się na zamiennik. Trzeba byłoby poprzestawiać kilka połączeń a to niewiadomo czy by pomogło, może kiedyś jak będę zrospaczony to wstawię taki.
    Teraz szukam na allegro uszkodzonych nagrywarek z takim układem, niestety na razie bezpowodzenia. Może ktoś zna w jakim napędzie znalazłbym taki układ?

Pozdrawiam
    Andrzej