blondynka1 napisał: Przeczytałam, z tego wszystkiego to tylko jeden objaw jest taki sam.
Trudno w opracowaniu z założenia skrótowym i ogólnikowym opisać wszelkie warianty spotykanych objawów. Niemniej z opisanych przez Ciebie można domniemywać, że uszkodzeniu uległ układ podświetlenia, zresztą już o tym wspomniano. Skoro sprzęt ma już około 3 lat, można też przypuszczać na 99%, że będą do wymiany elementy w zasilaczu - kondensatory elektrolityczne właśnie. Być może pojawiły się także zimne luty.
Z drugiej strony objawy wskazują, że pewne podzespoły (jeszcze) pracują: np. skoro jest dźwięk i na chwilę pojawia się podświetlenie, znaczy się zasilacz jeszcze żyje. Choć czy daje na wyjściu prawidłowe napięcia, tego już nie wiadomo. Podobnie skoro nawet bez podświetlenia, widać treść obrazu na matrycy, oznacza to, że układy nią sterujące są sprawne.
Swoją drogą szkoda, że naprawa nie została przepowadzona od razu gdy pojawiły sie pierwsze niepokojące objawy, ale monitor jeszcze udawało się "zmusić" do poprawnej pracy. Być może by wystarczyła tylko wymiana elektrolitów, tudzież usunięcie zimnych lutów. Teraz mógł rzeczywiście ulec uszkodzeniu jakiś "poważniejszy" element, np. w układzie podświetlenia (inwerter), np. transformator wysokiego napięcia, tranzystor (odpukać...). Miejmy nadzieję, że do tego nie doszło.
Cytat:
<...>Naprawiać sama raczej nie będę, ale być może zajrzę do wnętrza ,żeby zaspokić swoją ciekawość. Taki ze mnie stwór co to lubi wszystko wiedzieć. Serdeczne dzięki za pomoc.
Tak jak napisał
@gradek83 oraz również to sugerowalem - naprawę w tym przypadku najlepiej powierzyć komuś kto się na tym zna. Rozebranie monitora też może okazać się sprawą niezbyt prostą - gdy się nie ma pewnej wprawy, można uszkodzić obudowę, zaczepy, a w skrajnym przypadku nawet matrycę.
Odnośnie BHP: niby każdy o tym wie, niemniej ja do znudzenia będę przypominał, że 230V w sieci energetycznej jest
śmiertelnie niebezpieczne (p.13 opracowania).
Pozdrawiam -
Stanley
Dodano po 21 [minuty]:
blondynka1 napisał: <...> Powiem szczerze ,że ja ten pisk przeszywający mózg słyszę we wszystkich monitorach i Tv LCD.<...>
Tak a'propos, teraz doczytałem. Masz bardzo dobry słuch, autentycznie

Wnioskuję też, że jesteś osobą, hm nie wiem jakby to zgrabnie napisać i nie podpaść płci pięknej: mającą stosunkowo niewiele obiegów Ziemi dookoła Słońca za sobą

, sądzę nie wiecej niż 25-30.
Rzeczywiście, nie wnikając w szczegóły, w telewizorach/monitorach są pewne układy (np. zasilacze właśnie), które mogą wydawać dźwięki o wysokiej częstotliwości, na granicy słyszalnosci przez człowieka, rzędu kilkunastu kHz.
Zdolność odbierania takich dźwięków pogarsza się wraz z wiekiem, np. ja ich juz prawie wcale nie słyszę
P.S. A nie słyszysz przypadkiem podobnych pisków z ładowarek do komórek, tudzież zasilaczy do laptopów?