Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Manta 2001 - czarny ekran

blondynka1 03 Mar 2010 10:16 10262 7
Automation24
    blondynka1
    Level 10  
    Monitor LCD 3-letni Manta 2001 z funkcją Tv, użytkowany jako telewizor. Stoi na szafce nocnej koło łóżka, raz w tygodniu przestawiany przy sprzątaniu. Pół roku temu się zaczęło. Po włączeniu czarny ekran. Przełączenie kanałów powodowało pojawienie się obrazu. Od tego czasu coraz częściej po włączenie był czarny ekran i trzeba było więcej razy przełączać kanały ,żeby zaskoczył. Teraz już to nie pomaga. Obraz uwidacznia się tylko na sekundę w momencie przełączania kanałów. Głos jest cały czas. Monitor reaguje na wszystkie polecenia pilota.
    Ekran jest czarny , ale widać coś jakby kontury postaci, czyli miejsca jasne na obrazie są jakby mniej czarne na ekranie. Wyłączenie z sieci na całą noc nic nie zmienia. Generalnie słychać pisk o wysokiej częstotliwości, podobno to kondensator jakiś wysiada. Powiem szczerze ,że ja ten pisk przeszywający mózg słyszę we wszystkich monitorach i Tv LCD.
    Ktoś pomoże zrozumieć blondynce co przytrafiło się temu monitorowi?
  • Automation24
    Jakant
    Level 35  
    Uszkodzony układ podświetlania. Poczytaj, trochę tego było na forum. W pierwszej kolejności korzysta się z wyszukiwarki.
  • Automation24
    blondynka1
    Level 10  
    Z wyszukiwarki korzystałam wczoraj, ale wszystkie opisy usterek były nieco odmienne od mojego a może tylko po polskiemu pisane i dlatego mało zrozumiałe.
    Jeśli , jak twierdzisz uszkodzony jest układ podświetlania , to wymienia się cały układ czy tylko pojedyncze elementy. Nie wiem czy opłaca się to naprawiać czy wyćpić na złom.
    Stanley_P
    Level 27  
    blondynka1 wrote:
    Z wyszukiwarki korzystałam wczoraj, ale wszystkie opisy usterek były nieco odmienne od mojego a może tylko po polskiemu pisane i dlatego mało zrozumiałe.

Hm, a czy wyszukałaś to:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1588929.html

Starałem się pisać w miarę po polsku, nie polskawu, tudzież polskiemu, jakkolwiek może nie z dbałością slów na poziomie pracy doktorskiej... ;-)

Quote:

Jeśli , jak twierdzisz uszkodzony jest układ podświetlania , to wymienia się cały układ czy tylko pojedyncze elementy.

Jak widać z powyższego opracowania, wymienia się elementy. Przynajmniej w Polsce ;-) Można też oczywiście wymienić cały moduł, lecz nowy prawdopodobnie może się okazać trudny do zdobycia, koszt całej operacji mało opłacalny.

Quote:

Nie wiem czy opłaca się to naprawiać czy wyćpić na złom.

No to już każdy musi sobie sam oszacować. Na złom uważam trochę jeszcze szkoda, bo z opisu wynika, że matryca cała, spora część elektroniki (np. sterowanie) też. Lecz nie znam Twojego stanu konta ;-)
    Być może w tym przypadku wystarczy tylko usunięcie tzw. zimnych lutów (źle polutowanych połączeń), wymiana kondensatorów elektrolitycznych (w żargonie: elektrolitów). Proponuję oddać sprzęt do jakiegoś sewisu RTV (chociażby do wyceny kosztów naprawy), albo uśmiechnąć się do znajomej "złotej rączki" orientującej się conieco w elektronice. Przy czym jeśli owa "rączka" nie dysponuje nawet miernikiem uniwersalnym, raczej bym jej zadania nie powierzał.
    Chyba, że na podstawie wskazówek podanych w linku powyżej naprawy podejmiesz się sama - wtedy, jak to się teraz mówi? Pełny szacun? ;-)

Pozdrawiam -

Stanley
    blondynka1
    Level 10  
    Przeczytałam, z tego wszystkiego to tylko jeden objaw jest taki sam. A propos trzasków, od nowości wydawał z siebie taki trzask , który mi kojarzy się z gwałtownym odprężaniem materiału. Ostatnio tego dźwięku nie wydaje. Naprawiać sama raczej nie będę, ale być może zajrzę do wnętrza ,żeby zaspokić swoją ciekawość. Taki ze mnie stwór co to lubi wszystko wiedzieć. Serdeczne dzięki za pomoc.
    gradek83
    Level 42  
    Przyjmę na wstępie, że jako kobieta, to pani zna się na tym, jak go włączyć ustawić, programy i podgłośnić i o grzebaniu w nim nie ma pani zielonego pojęcia, tak więc najlepiej będzie dla pani zanieś go do jakiegoś serwisu RTV, gdzie już fachowiec powie pani co uległo uszkodzeniu i ile taka przyjemność (naprawa) będzie kosztować. Jeśli to wina kondensatorów zazwyczaj 2 lub 3 są do wymiany lub więcej oraz jakiś jeszcze układ to cena będzie wahać się od 15 do 20 zł za części plus robocizna plus vat :D
    Czyli jak zawoła 50zł to będzie oki :D

Ogólnie to jeśli by czasem naprawa wyniosła o wiele więcej, to chyba lepiej na allegro upchnąć taki monitor z tunerem TV.

I raczej nie radził bym w nim grzebać, a jak już aż tak korci, to zachować środki bezpieczeństwa, wyłączyć zasilanie i nie dotykać większych kondensatorów :D
    Stanley_P
    Level 27  
    blondynka1 wrote:
    Przeczytałam, z tego wszystkiego to tylko jeden objaw jest taki sam.

Trudno w opracowaniu z założenia skrótowym i ogólnikowym opisać wszelkie warianty spotykanych objawów. Niemniej z opisanych przez Ciebie można domniemywać, że uszkodzeniu uległ układ podświetlenia, zresztą już o tym wspomniano. Skoro sprzęt ma już około 3 lat, można też przypuszczać na 99%, że będą do wymiany elementy w zasilaczu - kondensatory elektrolityczne właśnie. Być może pojawiły się także zimne luty.
    Z drugiej strony objawy wskazują, że pewne podzespoły (jeszcze) pracują: np. skoro jest dźwięk i na chwilę pojawia się podświetlenie, znaczy się zasilacz jeszcze żyje. Choć czy daje na wyjściu prawidłowe napięcia, tego już nie wiadomo. Podobnie skoro nawet bez podświetlenia, widać treść obrazu na matrycy, oznacza to, że układy nią sterujące są sprawne.
    Swoją drogą szkoda, że naprawa nie została przepowadzona od razu gdy pojawiły sie pierwsze niepokojące objawy, ale monitor jeszcze udawało się "zmusić" do poprawnej pracy. Być może by wystarczyła tylko wymiana elektrolitów, tudzież usunięcie zimnych lutów. Teraz mógł rzeczywiście ulec uszkodzeniu jakiś "poważniejszy" element, np. w układzie podświetlenia (inwerter), np. transformator wysokiego napięcia, tranzystor (odpukać...). Miejmy nadzieję, że do tego nie doszło.

Quote:

<...>Naprawiać sama raczej nie będę, ale być może zajrzę do wnętrza ,żeby zaspokić swoją ciekawość. Taki ze mnie stwór co to lubi wszystko wiedzieć. Serdeczne dzięki za pomoc.

Tak jak napisał @gradek83 oraz również to sugerowalem - naprawę w tym przypadku najlepiej powierzyć komuś kto się na tym zna. Rozebranie monitora też może okazać się sprawą niezbyt prostą - gdy się nie ma pewnej wprawy, można uszkodzić obudowę, zaczepy, a w skrajnym przypadku nawet matrycę.
    Odnośnie BHP: niby każdy o tym wie, niemniej ja do znudzenia będę przypominał, że 230V w sieci energetycznej jest śmiertelnie niebezpieczne (p.13 opracowania).

Pozdrawiam -

Stanley

Dodano po 21 [minuty]:

blondynka1 wrote:
    <...> Powiem szczerze ,że ja ten pisk przeszywający mózg słyszę we wszystkich monitorach i Tv LCD.<...>

Tak a'propos, teraz doczytałem. Masz bardzo dobry słuch, autentycznie :-) Wnioskuję też, że jesteś osobą, hm nie wiem jakby to zgrabnie napisać i nie podpaść płci pięknej: mającą stosunkowo niewiele obiegów Ziemi dookoła Słońca za sobą ;-) , sądzę nie wiecej niż 25-30.
    Rzeczywiście, nie wnikając w szczegóły, w telewizorach/monitorach są pewne układy (np. zasilacze właśnie), które mogą wydawać dźwięki o wysokiej częstotliwości, na granicy słyszalnosci przez człowieka, rzędu kilkunastu kHz.
    Zdolność odbierania takich dźwięków pogarsza się wraz z wiekiem, np. ja ich juz prawie wcale nie słyszę :-(

P.S. A nie słyszysz przypadkiem podobnych pisków z ładowarek do komórek, tudzież zasilaczy do laptopów? ;-)
    blondynka1
    Level 10  
    Fakt , że elektryk - elektronik ze mnie jak z koziej d..y trąba. Z tym wiekiem to nie trafione, trochę leciwa dama już ze mnie. Studia kończyłam jakieś 30 lat temu , elektrotechnikę i elektronikę też wtedy mieliśmy. Tylko ,że to była zupełnie inna elektronika a ja też nie wykazywałam szczególnego zainteresowania, tym niemniej podstawowe zasady znam. Za moich czasów szczytem nowości były obwody drukowane na płytkach zamiast kabelkowania.Generalnie jestem mechanikiem.
    Ten charakterystyczny wysoki pisk słyszę też przy świetlówkach używanych w lampach zamiast tradycyjnych żarówek, no chyba że się psują , wtedy już nie piszczą tylko migają i brzęczą. Jutro zanoszę go do warsztatu.