Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Koniec sprzęgła? Renalut Scenic 1,9 dCi

Nelke 03 Mar 2010 17:16 21401 13
    Nelke
    Level 10  
    Mam pytanie do znawców tematu. Dotyczy ono sprzęgła w moim Renault Scenic z 2002 roku (silnik 1,9 dCi). Objawy jakby jednoznaczne ale nie do końca. Podczas jazdy samochodem zwłaszcza przy zmianie wyższych biegów gdy naciskam pedał sprzęgła słychać wyraźnie pewne odgłosy (jakby terkotanie i tarcie metaliczne). Słychać to przy prędkościach powyżej 60 km/h, im szybciej tym bardzie słyszalne. Jadąc "na luzie" i wciskając sprzęgło jest to także słyszalne. Na postoju przy włączonym silniku i naciskaniu na pedał sprzęgła nic nie słychać. Przy niższych prędkościach i niższych biegach moje uszy nic nie słyszą. Czy to psujące się sprzęgło a jeżeli tak to który z jego elementów. Mam zwykłe sprzęgło, nie mam koła dwumasowego. Nie mam też wysprzęglika hydraulicznego. Z góry dziękuję za uwagi na ten temat.
    Zdunek 25
    Level 16  
    Wyraźnie wskazuje na uszkodzenie łożyska sprzęgłowego ,ale proponuje wymienić
    kompletne sprzęgło koszt demontażu jest stosunkowo drogi .Lepiej znów na parę
    lat mieć spokój ze sprzęgłem
    adamjur1
    Level 41  
    A nie koło dwumasowe ?
    Jak mu pęknie sprężyna to podobnie brzmi....
    Pozdr.J.
    O przepraszam, przeoczyłem...
    Nelke
    Level 10  
    Nie mam koła dwumasowego. Pisałem o tym wcześniej.
    krzycho_1967
    Level 12  
    Zdunek25 ma rację zrób to raz a porządnie bo wyjęcie skrzyni u ciebie to masakra.
    Nelke
    Level 10  
    Jestem po wymanie sprzęgła. Łożysko było zatarte choć reszta także pozostawiała wiele do życzenia. Po wymianie sprzęgło zaczęło chodzić bardzo lekko. No i niby wszystko w porzadku ale... mam wrażenie, że przy łagodnym ruszaniu i wolniutkim puszczaniu sprzęgła pojawiają się jakby drgania, które znikaja po całkowitym zwolnieniu pedału. Może zbyt przyzwyczaiłem się do tego starego i teraz muszę się uczyć tego nowego, choć drgania sa wyraźne i nawet żona to zauważyła siedząc jako pasażer. Co o tym sądzicie. Objawy te nie wystę pują podczas jazdy i zmianie biegów w jedną jak i w drugą stronę. Mają miejsce tylko przy ruszaniu z jedynki.
    Anonymous
    Anonymous  
    grzesiekznge
    Level 10  
    dotrze sie pojezdzij troche a będzie ok.
    lukaszkarol
    Level 11  
    a jakiej firmy zakładałeś części do tego sprzęgła?
    Nelke
    Level 10  
    Założono mi komplet sprzęgła Valeo.
    Nelke
    Level 10  
    Skrzynia biegów raczej bez zarzutu. Ja w każdym razie nic nie słyszę.
    mas444
    Level 14  
    Odkopuję temat, by zadać podobne pytanie.
    Scenic 1.9dCi - rok 2000. W trakcie jazdy przy mocnym dodaniu gazu czuć swąd spalonej gumy. Czy jest to objaw ślizgającego się sprzęgła, czy paska osprzętu?
    Dodam, że pasek nie piszczy, naciągnięty ok i wygląda na w dobrym stanie. Sprzęgło szarpie przy szybszym ruszaniu, poza tym nie odczuwam objawów ślizgania.
    kiedyś miałem podobne objawy w Primerze i po pół roku sprzęgła nie było.

Pozdrawiam i z góry dzięki za odp.
    mrcn1
    Level 12  
    zaciagnij ręczny wrzuć piątkę i spróbuj ruszyć, jeśli Ci się wirtualnie uda tzn po wyglądzie licznika będziesz jechał ale obraz za szybą będzie stał to masz sprzęgło do wymiany :)