Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Tv SAMSUNG LCD LE40R82BX/XEC problem z załączaniem resetuje

03 Mar 2010 21:47 8089 5
  • Poziom 17  
    Witam wszystkich użytkowników.
    Do naprawy trafił do mnie telewiozr jak w tytule SAMSUNGA.
    Po wstępnych oględzinach wylane były kondensatory 1000uF w zasilaczu od napięcia 5,4V.
    Oczywiście wymieniłem je na nowe i dla pewności sprawdziłem pozostałe elektrolity.
    Po podłaczeniu do sieci niby telewizor się załączył ale....za chwile sie wyłaczył i znów załączył i tak w kółko.
    W momencie gdy chodził obraz był ok.Tzn menu i "mrówki" na ekranie.Podczas prób udało mi się wejść w menu i wpisać kanał C21 i o dziwo nadal mrówki.
    Pamięć EEprom od MICOMA podstawiona czysta(24c256) tranzystor bodajże Q1102 zwierałem żeby na stale właczyć zasilacz.Niby napięcia dobre ale nadal się wyłaczał obraz i załączał.Napięcia na mainie też wyglądają na dobre.
    Oznaczenia maina BN41-00839B oraz matrycy LTA400WT-L07.

    Podobno ( tak mówił właściciel TV)pierwszym objawem uszkodzenia było coś z nastawami obrazu( tzn coś mówił ze ustawił np kontrast ale wyłaczeniu TV okazało się ze nastawa się nie zapisała) .Dla mnie to dziwne bo regulowałem parametrami dostępnymi spod menu i normalnie się zapisywały.

    Czy ktoś się z tym juz spotkał? Czyżby płyta główna do wymiany?

    Dziękuje za pomoc i pozdrawiam
  • Pomocny post
    Spec od monitorów
    Powinie być napis np. BN94-01184Y LE32R81BX/
    -to jest oznaczenie maina

    toco Ty podałeś BN41-00839B to "goły textolit"
    czyli możebyćw róznych typach > zaś na płycie pominięto niektóre elementy i duzo zworek

    p.s

    LE40R82BX/XEC -> LE40A558 czyli seria A5
    http://www.hifi-forum.de/viewthread-151-4876.html
  • Pomocny post
    Poziom 29  
    Poleciał cały wsad, teraz do poprawnego funkcjonowania należy poustawiać w SM TV tak jak robi to fabryka. Spróbuj tego :

    Bring the set out of standby. Now access the service mode as follows-
    Using the remote control, switch to standby, press info, menu, mute and power. The set should start and display the service menu. Using scroll keys select item 8 and enter by scrolling right. Select "tuner" and set to auto. Revert to previous screen by pressing menu. Now scroll to "reset" and enter by scrolling right. The set will revert to standby. Power back on and tune in stations

    Pozdrawiam
  • Poziom 17  
    Witam ponownie.Udało mi się conieco posprawdzać i oto moje spostrzeżenia:
    1.Po wejściu w tryb serwisowy głowica była ustawiona w tryb AUTO.
    zrobiłem reset( podpunkt 12).Poczywiście nic to nie dało,telewizor nadal się wyłaczał i nie łapał kanałów.

    2.wyłaczyłem w opcjach serwisowych D-watchDog oraz WatchDog i o dziwo telewizor przestał się wyłączać.Cały czas chodzi.Problem nadal pozostaje z tunerem jako, że strojąc tuner zmieniaja się "mrówki na ekranie" natomiast nic nie łapie.

    Jakieś propozycje co możnabyłoby zrobić?
    dziękuję i pozdrawiam

    Dodano po 1 [godziny] 38 [minuty]:

    co jeszcze udało mi się sprawdzić,że złapał na kanale C60 program bardzo słaby( antena siatkowa spra2na była podłączona) i nic poza tym.Czyżby głowica padnięta?

    Dodano po 28 [minuty]:

    co się okazało to ten kanał który złapało na C60 to jest jakiś niepolski( chyba czeski)
  • Poziom 17  
    Temat zamykam. Uszkodzona głowica. Po wymianie głowicy i przestawieniu watchdoga na ON w menu serwisowym TV pracuje normalnie nie wyłaczając się .
    Wszystkim dziękuje za pomoc i pozdrawiam