Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Linpus Linux Lite zamiast Windows na netbook'ach

lukasker 05 Mar 2010 19:30 12898 43
Altium Designer Computer Controls
    MasterMatan
    Level 21  
    @MICHAŁ-michalik
    Tak. A to z tegoż względu że:
    -aby pozwolić się włączyć jakiemuś programowi który nam ma coś grzebać w systemie należy mu dać prawa roota (zabezpieczenie 1) potem włączyć (zabezpieczenie 2) i potwierdzić jeszcze ostrzeżenie (zabezpieczenie 3)
    -nie opłaca się robić wirusów wykorzystujących dziury systemu bo dziura wykryta zazwyczaj jest załatana następnego dnia lub jeszcze tego samego
    -liczba Lin jest mała w porównaniu do liczby Win dla tego też nie opłaca się robić wirów na coś co jest mało popularne
    -wersja LiveCD/DVD jest chyba najbezpieczniejszym systemem jaki dotąd powstał (polecają go chyba wszystkie banki światowe które polecają użycia LiveCD/DVD przy przelewach czy też zaglądaniu na swoje konta)

Na lin nie istnieje coś takiego jak antywisus bo po co, wirusy na Lin są jak Yeti, wszyscy o nich mówią ale nikt ich nie widział. Co prawda na Lin są antyviry ale zazwyczaj są to programy do skanowania dysków z Win.
  • Altium Designer Computer Controls
    kitor
    Level 34  
    1. Są antywirusy na Linuxa, w większości dedykowane na serwery, wyszukują wirusy dla Windowsa
    2. Linux jest systemem mało popularnym, nie opłaca się pisać na niego wirusów
    3. Jako że jest łatany praktycznie z dnia na dzień i do większości grzebania wymaga uprawnień superusera, nawet jakby punkt drugi stracił nieco na wartości to nadal jest to bezsensowne.
    4. Używam XP bez antywirusa i z systemowym firewallem od 4 lat, miałem jedna infekcję gdzie wira sam prawie że świadomie odpaliłem z pendrive (delete, enter, win nie zdążył na delete zareagować i wykonał plik zamiast usunąć). Tak okresowo leciało parę av online na wszelki wypadek, a obecnie win odpalam tylko jak chcę pograć co by z wine nie walczyć.
    michal-michalik
    Level 23  
    Nie no w takim tempie to zrobi się kompendium wiedzy o linuxie;)

No to ja jeśli mogę to jeszcze zapytam o jedną rzecz. Artykuł dotyczy netbooków więc jak sprawa wygląda z mobilnością, zarządzaniem energią i zasobami :?:

Pozdrawiam
  • Altium Designer Computer Controls
    Hucul
    Level 39  
    Często ściągam "dziwne pliki z dziwnych stron" , odpalam antywirusa , sprawdzam plik i kopiuję na pendrajwa . Dopiero wtedy mogę bezpiecznie uruchomić go pod Windowsem . Gdybym spróbował wejść na taką stronę spod Windowsa to dobry antywirus nie pozwoliłby na to lub miałbym niezłą infekcję :D
    Zdarza mi się podłączać dysk z zarażonym Windowsem do mojego komputera , by spod Linuksa wyleczyć lub usunąć zarażone pliki . Przy takich akcjach Linuks jest wygodnym narzędziem , które pozwala zaoszczędzić mi sporo czasu i pracy . Od kilku lat nie zdarzyło mi się zarazić niczym Linuksa :D Znaczy jest chyba dość bezpieczny :D
    W tym czasie widziałem całą masę Windowsów "rozłożonych na łopatki" przez wirusy ...

Dodano po 9 [minuty]:

michal-michalik wrote:
    Nie no w takim tempie to zrobi się kompendium wiedzy o linuxie;)

No to ja jeśli mogę to jeszcze zapytam o jedną rzecz. Artykuł dotyczy netbooków więc jak sprawa wygląda z mobilnością, zarządzaniem energią i zasobami :?:

Pozdrawiam

Na linuksie mój laptop chodził na baterii kilkanaście procent dłużej niż na XP . W zarządzaniu energią można wszystko ustawić według własnych potrzeb . Z hibernacji podnosi się bez problemów jakie miał Windows , osługa Speedstep też lepsza niż pod oknami .
    kitor
    Level 34  
    michal-michalik wrote:

Hibernacji nie stosowałem nigdy, a w kwestii czasu pracy - Dell c610 z dwoma akumulatorami trzymał pod debianem dwie godziny dłużej niż pod XP.
    sokoleokoo2
    Level 22  
    Najbardziej mi się podoba :

"apt-get install linux-headers build-essentials"

"A kto powiedział że nie używana? W tą nieużywaną wrzucam sobie AWN, Conky, Compiza, Audaciousa i renderowanie filmu... Ja jestem użytkownikiem więc to ja powinienem decydować na co chcę albo nie chcę pamięci marnować"

Kolego pokazujesz wyraźnie że wiesz tyle co zjesz oraz że dalej bez konsoli linuks leży, czyli dos +64 bity - powodzenia.

A z tą pamięcią to już poemat. Kolego system ma tak zarządzać pamięcią aby była wykorzystana w max. sposób. A z praktyki to weź Ubuntu 7.10 i xp sp2 - wiekowo podobne i zainstaluj je na sprzęcie P2 400 z ok. 64+16=80 MB --- i zobaczysz że XP poradzi sobie znacznie lepiej. Koniec kropka - po prostu MS ma najlepszych programistów.

Co do zabezpieczeń - to Wirusów jest mało bo i zainteresowanie małe. Ale ze względu na budowę systemu tj. wystarczy że trojan podszyje się pod np. apl/ster/czy coś innego wejdzie łatwiutko w jąderko i po robocie. Było to już wałkowane wielokrotnie.

Co do ortografii to są problemy gdyż OO org Pl - nie ma standardowo polskiej gramatyku (win i lin) więc należy to zrobić ręcznie - to nazywa się niekonsekwencja - zresztą to jest drugie słowo jakie pojawia się mówiąc o linuksie.
    timo66
    Level 23  
    sokoleokoo2 , ja ciebie proszę nie ośmieszaj się bardziej niż to do tej pory robisz. Ma do Ciebie jeszcze kilka pytań :
    Czy w czy w DOSowej konsoli jest HELP??
    Czy Ty myślisz że repo i cała zawartość serwerów stoi w monopolowym na rogu do którego wszyscy mają dostęp, wszyscy mogą umieszczać tam co chcą i niema nadzoru?
    Czy Ty potrafisz czytać ze zrozumieniem??
    suse1 wrote:
    Podstawowe to aptitude trochę hardcorowe i surowe , oraz synaptic eleganckie graficzne narzędzie z multum opcji , dodatkowo są i inne bardziej przyswajalne z eleganckim graficznym wyborem jak np w ubuntu i tylko klikasz co chcesz zainstalować a reszta sama się robi , od ściągnięcia przez rozpakowanie rozwiązanie zależności po instalację i uruchomoienie.
    i jak by nie było terminal jest najszybszy, a synaptic do ludzi takich jak Ty , a sory do Ciebie to jest "Dodaj/Usuń..."
    I nie wypowiadaj się na temat czegoś czego nigdy nie sprawdziłeś, bo jesteś w błędzie. Wiesz że dzwonili , ale nie wiesz w którym kościele.

Na koniec Ci powiem tyle że nikt nie broni CI używać okna, tym bardziej nie zmusza do pingwina.
    kitor
    Level 34  
    revolt wrote:
    suse1 wrote:
    sokoleokoo2

Trzeba być rzeczywiście idiotom żeby instalować silnik od pralki w linuxie.

Po pierwsze to widzę, że żeby używać linuksa to trzeba być ortograficznym idiotą. Potwierdza to się prawie co temat o pingwin-OS. Macie tam sprawdzanie pisowni chociaż?

Hm o co ci chodzi? Jedyny teoretycznie błąd językowy w tym zdaniu to linux zamiast spolszczonego linuks, przy czym linux jest nadal nazwą własną, to tak jakby kazać mówić "Małomiękki Okna Perspektywa" (MS Windows Vista), chyba nie o to chodzi?

A słownik? Jest FF, jest słownik. Zresztą ten sam co pod Windowsem.

Quote:
    Kolego pokazujesz wyraźnie że wiesz tyle co zjesz oraz że dalej bez konsoli linuks leży, czyli dos +64 bity - powodzenia.

Jeśli programy typu Compiz, AWN, Conky i Audacious są dla Ciebie programami konsolowymi... to ja Ciebie pozdrawiam. Aha, filmy też się pod konsolą renderuje? Nie wiedziałem :D

Dla nie wiedzących, ale myślących:
    Compiz (Fusion) - menadżer okien OpenGL, ten od wszystkich efektów jak kostka, gumowe okna, etc.
    AWN - dock rodem z MacOS X
    Conky wyświetla informacje o systemie na pulpicie
    Audacious to odtwarzacz muzyczny który potrafi korzystać z skinów Winampa 2.x.
    Acha, i Kdenlive w którym składam filmy.

A linux-headers i build-essentials możesz sobie zainstalować równie dobrze przez Synaptica jak ci wygodniej, ale ja już od dawna szybciej przełączam się w konsolę niż myszą szukam Synaptica po menu. Jednym słowem robisz tak jak chcesz, nikt nie narzuca tu konsoli.

Quote:
    Ale ze względu na budowę systemu tj. wystarczy że trojan podszyje się pod np. apl/ster/czy coś innego wejdzie łatwiutko w jąderko i po robocie

Ale nadal musi dostać uprawnienia superusera aby to zrobić. Owszem, można szukać bugów w aplikacjach żeby te uprawnienia dostać, ale to samo tyczy się każdego OS.

Quote:
    A z tą pamięcią to już poemat. Kolego system ma tak zarządzać pamięcią aby była wykorzystana w max. sposób. A z praktyki to weź Ubuntu 7.10 i xp sp2 - wiekowo podobne

Dwa fakty:
    Pierwszy - Jak już wspominałem Ubuntu, Mandriva i tym podobne dystrybucje "bez konsoli" (jakbyś wcześniej nie zauważył jest to przenośnia oznaczająca że są upośledzone) można sobie porównywać i zawsze na tym Linux przegra. Bo jakimś cudem przepakowane pakiety Debiana, czyli Ubuntu muli jak głupie, i to jest fakt. A dziwnym trafem czysty Debian śmiga o niebo wydajniej.

Drugi - Vye V37 PA. Nowy laptop którego dostałem do recenzji, fabrycznie zainstalowany system WinVista Home Premium. Wchodzę w Task Managera, a teraz uwaga - 4MB ramu wolne! A gdzie pozostałe 1020? To samo jest na dwuletnim HPku u koleżanki, żeby to zaczęło chodzić to musiałem Pagefile powiększyć do 2GB.

Debian mając do dyspozycji gigabajt ramu nigdy nie wjechał mi na swapa (odpowiednik Pagefile z Win).
    MasterMatan
    Level 21  
    Idioci, wystarczy. Że niby użytkownicy Win nie robią błędów ortograficznych?! Użytkownicy Mac OS X robią trochę mniej a Lin najwięcej?! Wasze argumenty są żenujące.

Na początku porównanie systemów, potem kilka odpowiedzi na pytania w sprawie Lin a teraz kącik ortograficzny? Na początku ładnie miło swojska mała rywalizacja między tym który system lepszy a teraz? Bez przesady, wydaje mi się że większość osób krytykujących Win/Lin zatrzymała się na XP/Ubuntu 7.10. Aż czasem mniemam że niektóre osoby mówiące że użytkowały Lin wcale tego nie robiły i mówią co im na ulicy powiedzieli. Na to forum wchodzi wiele ludzi, nie ośmieszajcie się i nie obniżajcie poziomu forum.

Ja osobiście powiem tak, kto miał okazję przetestować różne alternatywy ten sobie wybrał już jedną. O gustach się nie dyskutuje ale gadanie od rzeczy typu "programiści z MS są lepsi" rozwalają mnie i doprowadzają do ironicznego wyśmiania. Czyżby programiści ci uczyli się innego C++, innego C?
    kitor
    Level 34  
    Nie, w tej chwili skończyły się rzeczowe argumenty, to trzeba czepiać się wszystkiego dookoła ;-)
    michal-michalik
    Level 23  
    Ortografia jest ważna, ale bez przesady. Jedyne czego się tam dopatrzyłem to chyba wyraz "idiotom" zamiast "idiotą". Ale na pewno nie świadczy to o zainstalowanym systemie operacyjnym, tylko jest wizytówką osoby i tego jak się odbiera czyjąś wypowiedź.

>>MasterMatan
    Nie zgodzę się jest podział na lepszych i gorszych programistów M$ stać na to żeby takich zatrudniać. To tak jak z kierowcami wszystkich obowiązują te same przepisy, a i tak jedni z nich lepiej korzystają, a drudzy gorzej ;)

Tematy się powoli wyczerpują, nie wiem czy można, ale jeśli tak to może trzeba zamknąć temat.
    Pozdrawiam
    revolt
    Level 34  
    A wracając do tych zamienników:

ms office'a - OpenOffice.org od Sun albo Lotus Symphony od IBM - pisałem, że nie chcę open office - nie ta ergonomia, krok wstecz. Lotus jeszcze jakoś wygląda.

ms visio - nie używałem tego programu więc osobiście alternatywy nie znam - bida
    visual C# /C++ express - gcc/Anjuta - nie wygląda źle, ale do visuala nie ma chyba co startować
    AVR studio - AVR Dude lub opcjonalnie gcc - AVRstudio i AVRdude to inne programy
    Eagle i Gimp napisałem, że te 2 mają wersję na to i na to.
    A teraz przepraszam, mam acerach z preinstalowanym linuxem, którego właściciel zabił i trza tam wprowadzić jedyny słuszny system.
    MasterMatan
    Level 21  
    Aj revolt, revolt...
    Nie pasują Ci alternatywy? Znajdź inne, podałem akurat te które sam używam więc co mi jęczysz, Google nie masz czy nie wiesz jak je obsłużyć?

Gdybyś zajrzał na linka którego podałem odnośnie programowania to byś i dojrzał się części odnoszącej się do Visuala, poza tym, visual to nie język programowania... nie trzyma się żadnych standardów (bo jest on chyba standardem sam dla siebie) Standardem jest C++ a nie jakiś "visual c++". Poza tym, Visual to oprogramowanie zamknięte, chyba nie wiesz jak sklonować coś gdy nie wiesz jak może wyglądać.

I kto tu jest fanatykiem
    "A teraz przepraszam, mam acerach z preinstalowanym linuxem, którego właściciel zabił i trza tam wprowadzić jedyny słuszny system."
    tsa... "jedyny i słuszny"
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Dość tych kłótni, co news o Windows, czy Linux, to ciągle debata nad wyższością Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy.

Coś Wam powiem i radzę wziąć do serca.
    Ci którzy używają Linux niech sobie dalej go używają i nie wypowiadają się w tematach windowsowych na temat wyższości systemu Linux.
    Ci, którzy używają Windowsa, podobnie jak powyżej - niech używają dalej i nie wtrącają się w dyskusje o Linux, ukazując jego wady.

Nie ma oprogramowania idealnego, każde ma swoje wady i zalety i nie ma sensu o tym debatować.

Temat zamykam.