Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skytronic 173.742 - podłączenie.

04 Mar 2010 15:53 5592 7
    Anonymous
    Anonymous  
  • Helpful post
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Koleżanko, prosta sprawa.
    Masz z tyłu wzmacniacza zaciski do podłączenia głośników. FL, FR, SL, SR i C
    W kolejności - Front Lewy, Front Prawy, Surround Lewy, Surround Prawy, Centralny.
    Surround to głośniki tylne, front - chyba nie trzeba tłumaczyć, centralnego także.
    Idziesz do sklepu, kupujesz odpowiednią ilość przewodu głośnikowego 2x1.5mm i podłączasz. Przewód będzie miał jedną żyłę oznaczoną - nie ważne jak podłączysz, ważne by od strony głośnika i wzmacniacza było tak samo. Przykładowo, jeśli oznaczoną żyłę podłączysz do czarnego zacisku wzmacniacza, to w kolumnie również musi być podłączona do czarnego.

Jeśli chodzi o dobór kolumn - musisz zobaczyć w instrukcji obsługi wzmacniacza z jakimi impedancjami ten wzmacniacz może pracować i kupujesz kolumny o takiej samej lub wyższej impedancji - nie wolno niższej.
    Przykładowo, jeśli jest napisane 6Ω, to potrzebujesz kolumny 6Ω albo 8Ω, ale nie możesz podłączyć 4Ω, bo uszkodzisz wzmacniacz.

Jest tylko jeden problem - ten oto posiadany przez Ciebie wzmacniacz, szczyt chińskiej techniki, nie pozwala na cieszenie się pełnią dźwięku dookólnego jaki serwuje nam DVD, ponieważ wejście DVD jest tylko stereofoniczne. Zapewne efekt dookólny wytwarzany jest sztucznie we wzmacniaczu i nie ma on nic wspólnego z Dolby Digital, czy innym systemem dostępnym w DVD.

Mam nadzieję, że łopatologicznie wyjaśniłem.
    Przenoszę temat do bardziej odpowiedniego działu.
  • Helpful post
    jarewa
    Level 31  
    Nie odpowiedziałeś jeszcze jej że nie uzyska dźwięku 5.1 wzmacniacz jest 5.0 i w dodatku nie wiem po co w ogóle on jest skoro wejścia są tylko w stereo. Tak że co by nie podłączyła (w stereo) będą działać tylko dwa głośniki FL i FR.
    Anonymous
    Anonymous  
  • Helpful post
    Artur k.
    Admin of Audio group
    wyrobekj wrote:
    Czy może tak być, że tylko dwużyłowe wejście z DVD ma związek z tym, że wzmacniacz dodaje jeszcze z dwóch mikrofonów śpiew ludzi?

Dźwięk przestrzenny z DVD nie ma żadnego związku z mikrofonami. Jedno i drugie to zupełnie różne sprawy.

wyrobekj wrote:
    Wracając do głośników, jakie w takim razie jest sens kupić żeby po prostu dźwięk był .. godnej jakości, aby śpiew z karaoke brzmiał ładnie? Mam kupić pięć głośników czy inną ilość?

Prawdę mówiąc ja bym kupił dwie kolumny, i tak dźwięk będzie tylko w stereo, więc szkoda kasy, chyba że Koleżanka planuje w przyszłości wymienić to cudo techniki dalekiego wschodu na coś lepszego.

wyrobekj wrote:
    I wracając do kabla, czy oznacza to że głośniki mają tylko zatrzaski na kabel i ja sobie kupuję kabel? Ale dwa głośniki mają inne wejście niż zatrzask na kabel.
    Rozumiem że do trzech głośników kupuję kabel głośnikowy i mocuję go zatrzaskami we wzmacniaczu i w głośnikach, ale co z pozostałymi dwoma?

Kolumny najczęściej mają zaciski takie jak wyjścia SL, SR, C, lub zaciski śrubowe jak FR i FL.

wyrobekj wrote:
    Z opisu na internecie jednak tak wynika że jest Input 4 x RCA plus 1 x RCA... cokolwiek to znaczy.

RCA to nic innego jak chinch (czyt. czincz") - takie coś jak np. "DVD input" :)

wyrobekj wrote:
    I jeszcze to znalazłam:

Usb 7135 - Ontvanger + Draadloze Microfoon

* Usb 7135 - Ontvanger + Draadloze Microfoon
    Usb 7135 - Ontvanger + Draadloze Microfoon
    Skytronic
    USB 7135 - ONTVANGER + DRAADLOZE MICROFOON

Karaoke "Digital Surround" versterker met 2 draadloze microfoons.
    Onmisbaar voor een gezellige karaoke avond.
    Creëer je eigen Karaoke studio en maak er een creatieve avond van met onze Us Blaster power versterker.
    Compleet geleverd met 2 draadloze microfoons en echo.
    o Lijningang
    o 2 extra microfooningangen op front
    o Audio output
    o Bass f=100Hz: ±8db
    o Treble f=10kHz: ±8db

Werk frequentie Mic A: 191.60MHz
    Werk frequentie Mic B: 199.66MHz
    Vermogen Master speaker : 2x30 W
    Vermogen Center speaker : 20W
    Vermogen Surround speaker : 2x20 W
    Vermogen Total 120W
    Aansluitspanning AC220V
    Ontvanger: Afmetingen 430×230×100(mm)
    Gewicht 5.5Kg

Podane parametry nie dość, że są kiepskie, to jeszcze nie ma tu mowy o impedancji, dlatego też zalecam dla bezpieczeństwa zakup kolumn 8Ω
    Anonymous
    Anonymous  
    Artur k.
    Admin of Audio group
    wyrobekj wrote:
    Mchmm... ja się kompletnie na tym nie znam, więc pewnie macie rację, ale oni piszą, że:

*Anschlüsse: 2 x 6,3mm-Klinke (frontseitig), 4 x Stereo-Cinch-Eingang, 1 x Stereo-Cinch-Ausgang, 2 x Schraubklemmen für Frontlautsprecher, 3 x Klemmen für Center- und Rücklautsprecher

No właśnie. Piszą, że masz dwa wejścia jack 6.3mm (duży jack) na przednim panelu, 4 stereofoniczne wejścia chinch (i są - DVD, Tape, Tuner, CD), jedno wyjście chinch stereo (Aux output), dwa wyjścia śrubowe na kolumny frontowe, 3 wyjścia (zaciski) na kolumny dodatkowe - lewy surround, prawy surround i centralny.
    Każde z wejść (CD, Tuner, Tape, DVD) możesz wybrać przyciskiem, czy co tam masz (nie znam tego sprzętu) na panelu.

wyrobekj wrote:
    Nigdy w życiu nie widziałam tyłu innego wzmacniacza, ale może to tylko kwestia podpisów i jednak jest połączenie cztero (żyłowe?, kablowe?) z DVD?

Wzmacniacze 5.1 z prawdziwego zdarzenia mają przynajmniej jeden komplet wejść odpowiadających wyjściom.
    http://hdtelevizija.com/wp-content/uploads/2009/01/sadx950-rear.jpg
    Masz przykład w linku wyżej, wejść DVD (choć chaotycznie rozmieszczonych) jest w sumie 6 (stosuję oznaczenia z Twojego wzmacniacza FR, FL, SR, SL, C i subwoofer, ostatniego u Ciebie nie ma). Dodatkowo są wejścia cyfrowe koncentryczne (Coaxial) i optyczne (optical).

wyrobekj wrote:
    Tyle że nadal nie rozumiem czemu na wzmacniaczu jest napisane Digital Surround i Dolby.

To rozumie tylko Chińczyk, który wyprodukował tenże sprzęt.
    Wzmacniacz jest stereo, a jego "digital surround" może polegać na tym iż jakiś kawałek krzemu (procesor) udaje efekt przestrzenny - pisałem o tym wyżej :)
    Anonymous
    Anonymous