Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    max3232
    Level 11  
    Witam wszystkich na forum
    Czy ma ktoś może schemat jakiegoś domykacza szyb?Potrzebuje do nowej Ibizy-zamontowany alarm to prestige jeśli to coś pomoże.
    Z góry dzięki za wszystko :wink:
    kzaw
    Level 27  
    O jaki domykacz ci chodzi.Napisz coś więcej?
    firdy
    Level 21  
    Może twoja ibiza ma domykanie szyb sprawdz czy po zamknięciu drzwi gdy dłużej przytrzymasz zamek to domknie ci szyby. Wtedy wystarczy tylko układ czasowy
    commor
    Level 25  
    Firdy ma słusznego!
    Ibizka może mieć comfort - jako sportowa siostra VW.
    Jeśli tak, a alarm nie ma takich funkcji można zastosowac zwykły najnormalniejszy sterownik zamków centralnych.
    Moze to być np. ST1000
    Aby uzyskać swoje 15-30 sek. (JESLI SIE SPRAWDZI DOMYKANIE SZYB KLUCZYKIEM!!!) wystarczy wymienić odpowiedni kondensatorek 10 uF (ustawiony na 1 sek) na np. 220 uF.

Tu masz ew. schemat:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic63656.html

Masz wtedy sterowanie czasem (podłaczane równolegle - czyli bez niszczenia instalacji :D ) - w przeciwnym wypadku trzeba zastosować tradycyjne domykacze i łaczyć się w szereg - a przełączniki sa w drzwiach - trzeba więc wchodzić przewodami w drzwi :(

Pozdrawiam
    commor
    kzaw
    Level 27  
    Proponuję użyć gotowego domykacza szyb np. mpw-4.Nie jest to drogie urządzenie (70 zł), domyka 4 szyby.Jest to dobry sprzęt.Domyka szyby niezależnie od ich położenia, ma wbudowany wyłącznik przeciążeniowy a samo podłączenie też nie jest skomplikowane.
    Seweryn82
    Level 19  
    a co wy na takie rozwiązanie: Dwa przekaźniki podłączone do kabli które zasilają siłowniki. Oczywiście na ich zasilaniu diody po to aby przekaźniki załączały się w odpowiedniej kolejności podczas zamykania i otwierania drzwi. W razie potrzeby dodać jakąś zwykłą czasówke na przykład na ne555. Chyba najprostrze rozwiązanie?? Prosze o komentarz
    commor
    Level 25  
    Pomysł super! ale...
    Teoretycznie można - wszystko można, ale po co wymyślać proch.
    Po to ktoś produkuje takie domykacze a nie inne, po to robi im specjalistyczne badania - ABY BYŁO TO BEZPIECZNE :!:
    Jeśli układ jest prądowy (a nie czasowy) wtedy jest dużo większa szansa, ze jeżeli szyja doprowadzająca różne rzeczy do Twojej głowy dostanie Ci się między szybę - to po prostu przeżyjesz!
    Dlatego robi się TAKIE właśnie domykacze z ograniczeniem PRĄDOWYM.
    Pozdrawiam
    commor
    Seweryn82
    Level 19  
    zgadza się masz racje. w zasadzie zrobienie dzielnika prądowego a co za tym idzie układu ograniczającego prąd przy domykaniu szyby jest bajecznie proste, ale to zadanie chyba tylko dla zawziętych majsterkowiczów którzy lubią mieć rzeczy skonstruowane wyłącznie przez siebie. Druga sprawa że mój przykład był wyłącznie teoretyczny i wymyślony na poczekaniu przed komputerem, a chciałem znac opiniie innych co do moich czasami głupkowatych pomysłów. :)
    commor
    Level 25  
    Nie no sorry, może mnie trochę poniosło... :)
    Przecież potrzeba matką wynalazku!
    Ale bezpieczeństwa nigdy za wiele!

Pozdrawiam wynalazców :D
    commor

PS. Sam różne ustrojstwa (głównie z dziedziny telefonii samochodowej) wymyśliłem chociaż już takie na rynku były i teraz tylko trzeba (obecną juz moja konkurencję) w jakiś sprytny sposób odsunąć od potencjalnych klientów.