Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki zestaw do domu - TV + audio

Miszulin 05 Mar 2010 14:01 2041 3
    Miszulin
    Level 2  
    Witam!
    Chciałbym się zapytać o poradę w sprawie skompletowania domowego zestawu multimedialnego.

Na chwilę obecną posiadam laptopa Dell 1555 z wyjściem HDMI oraz 3 x jack 5.1 a także komputer stacjonarny (dość wydajny) z wyjściem DVI, 3 x jack 5.1 oraz wyjście optyczne.

Potrzebuję do tego dokupić
    TV: w tej chwili skłaniam się ku telewizorze plazmowym Panasonic 50" TX-P50X10Y, mój pokój ma 17 m², odległość sofy od TV to około 290 cm. Sygnał jaki będzie szedł do telewizora to w 80% laptop przez HDMI (filmy mkv 720p, DVD, divx, gry) oraz 20% cyfrowa kablówka. Telewizor będzie zawieszony na ścianie. Na zakup TV mogę przeznaczyć ~3000zł.

Zestaw audio: miałby grać ze wszystkich powyższych źródeł (kablówka cyfrowa, filmy z lapotopa po HDMI oraz ewentualnie sam dźwięk z laptopa). Nie jestem audiofilem, do tej pory wystarczały mi głośniki Creative T6100, skłaniam się ku zestawom 5.1, jedyne co od nich wymagam to dobre wrażenia przy oglądaniu filmów/graniu w gry. Na audio mogę przeznaczyć ~1000zł. Nie jestem zbyt biegły w tematach kina domowego ale rozumiem, że miałby to być zestaw amplituner + głośniki.

Czy strona w którą kombinuje jest dobra czy może lepiej dokupić głośniki 5.1 do komputera?
    Jeśli jednak lepsze będzie komplet kina domowego to jakie wybrać aby spełniało moje wymagania oraz zmieściło się w zakładanej kwocie?
    Czy TV który podałem to dobry wybór?

Z góry dziękuje
    Pablo1964
    Moderator
    Zastosowanie audio za 1000 zł do tv 50" da ogromną dysproporcję pomiedzy jakością obrazu i dźwięku. Lepiej pozostać przy głośnikach w telewizorze.
    Miszulin
    Level 2  
    Pablo1964 wrote:
    Zastosowanie audio za 1000 zł do tv 50" da ogromną dysproporcję pomiedzy jakością obrazu i dźwięku. Lepiej pozostać przy głośnikach w telewizorze.

A ile musiałbym przeznaczyć na audio żeby miało to jakikolwiek sens?