Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

2 niedziałające lodówki Mińsk i Polar Prośba o pomoc!

PsychIczny 05 Mar 2010 14:18 2357 4
  • #1 05 Mar 2010 14:18
    PsychIczny
    Poziom 1  

    Witam Wszystkich,

    Bardzo prosiłbym o pomoc, Mam dwie dość stare lodówki MIńsk oraz Polar, niestety nie znam ich oznaczeń. Otóż obydwie lodówki musiałem przewieźć w poziomie jako że mam kombika. Z tego co wiem lodówki muszą odstać pare godzin po przewożeniu w poziomie aby gaz się "ułożył". Niestety po odstatniu właściwie 24 godzin podłączyłem jedną i drugą lodówkę i że tak powiem słychać jedno wielkie nic. Możliwe że tutaj wyciekł freon ze względu na to że nie pracowała ona pół roku.

    W polarze paliło się światło czyli prąd dochodził zostawiłem ją włączoną na noc lecz niestety nie było reakcji, kręciłem termostatem?/pokrętłęm do zmiany pracy. Lecz dalej nie było Reakcji.

    Mińsk zarazem nie ma lampki (przegrzała się) lecz ta lodówka pracowała 2-3 godziny przed przewozem, tutaj niestety kabel był urwany i trzeba było podlączyć go do nowej wtyczki niestety też odznaczyła się brakiem jakiejkolwiek pracy. Czy jest możliwe przy prądzi e zamiennym źle podłączyć kable?!

    I teraz moje pytanie czy jest możliwe jakiekolwiek sprawdzenie dla laika lub próba odpalenia tych dwóch nieszczęsnych lodówek z najprostszych rzeczy. Nie chcę narazie dzwonić do mechaników i płacić nie wiadomo ile.

    Dziękuje za pomoc

    Pozdrawam.

    0 4
  • #2 05 Mar 2010 16:03
    zhudomel
    Specjalista AGD

    Jeżeli nie pracują sprężarki, to trzeba po kolei sprawdzić przewody, czy coś przy transporcie się nie rozłączyło. Najpierw z tyłu przy sprężarce, a później przy termostacie.

    0
  • #3 05 Mar 2010 21:23
    Sławek K
    Poziom 22  

    Postój kilkumiesięczny dla starej lodówki to czasami śmierć kliniczna. Po ponownym załączeniu agregat zaczyna ciężko pracować ( przyzwyczaił się do lenistwa) i przy ruszaniu uszkadza się takie małe czarne "coś" jak przekaźnik przy agregacie ( zabezpieczenie przed przegrzaniem). W Mińsku masz najpewniej uszkodzone to " coś". Możesz to łatwo dostać w sklepie AGD albo ... na najbliższym szrocie. Jeżeli następuje ciężka praca agregatu to żywot lodówki dobiega końca. Ale to są spostrzeżenia laika, może koledzy o większej wiedzy będą mieli lepsze wieści, a każdym bądź razie życzę powodzenia.....
    Sławek

    0
  • #4 15 Mar 2010 21:23
    meteor18
    Poziom 11  

    możliwe ,że to urządzenie rozruchowe jest padnięte.

    0
  • #5 19 Mar 2010 23:48
    eldom
    Poziom 21  

    Uszkodzenie węzła (rozruchu) jest możliwe ale mało prawdopodobne.
    Sugerowałbym dostać się do termostatów i zewrzeć przewody dochodzące do nich (oprócz żółto zielonej masy ;))
    jak zacznie warczeć - termostat trzeba wymienić.
    W Mińskach był czasem jeszcze termostat od rozmrażania (z guziczkiem)
    Można go od razu wyrzucić a przewody od niego zewrzeć na stałe.
    Urządzenie to jest absolutnie zbędne ;)

    0