Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mercedes S w220 320CDI - problem z mocą, kopci

trabicek 05 Mar 2010 17:21 4575 5
  • #1 05 Mar 2010 17:21
    trabicek
    Poziom 13  

    Witam.
    Samochód j/w, problem polega na tym, iż auto bardzo trudno rusza. Do 2,5 tys obr. muł i kłęby czarnego dymu, przy ok 3 tys. auto już rozpędza się normalnie.
    Sprawdziłem następujące rzeczy:
    KTS - zero błędów, wszystkie parametry w normie.
    "Prześwietlony" dolot, recyrkulator, turbina, klapki dolotu - wszystko sprawne, ciśnienie na magistrali ok. Wymienione filtry, przepływka.
    Dodam iż problem nie pojawił się nagle, tylko "narastał".

    Ktoś ma jakieś pomysły?

    Z góry dzięki.

    0 5
  • #2 08 Mar 2010 21:56
    jokersmile55
    Poziom 13  

    Witam
    Jaki przebieg? Jak wtryski, katalizator?

    0
  • #3 09 Mar 2010 10:55
    trabicek
    Poziom 13  

    jokersmile55 napisał:
    Witam
    Jaki przebieg? Jak wtryski, katalizator?


    Witam.
    260 tys., wtryski przy badaniu KTS'em mają prawidłowe korekty, tzn. równa się zero. Był błąd 5-go wtrysku - podmieniłem, bez zmian. Katalizatory jak już wcześniej pisałem OK.

    Po dzisiejszej dłubance:
    Miałem E-klase z takim samym motorem więc podmieniałem po kolei:
    by-passy od turbiny i recyrkulatora, czujnik ciśnienia doładowania, zdemontowałem katalizatory przejechałem się bez wydechu - wciąż taka sama reakcja, czyli: przy ruszaniu cisza tak do 2 tys. potem wyrywa z "butów"
    Dodatkowo sprawdziłem błędy skrzyni - oczywiście zero!
    Już powoli mi się kończą pomysły :(

    0
  • #4 09 Mar 2010 23:12
    pabloo24
    Poziom 9  

    spróbój zaslepic całkowicie recyrkulacjespalin

    0
  • #5 11 Mar 2010 11:39
    trabicek
    Poziom 13  

    Witam.
    Po dokładnym wyczyszczeniu kolektora ssącego problem zniknął :)

    Dzięki za podpowiedzi.

    0
  • #6 02 Lut 2011 20:49
    yareckii
    Poziom 9  

    dokladnie.. ja mialem takie problem z kolektorem

    0