Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
TermopastyTermopasty
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Laptop Toshiba- Świecą się diody zasilania i nic po za tym!!

05 Mar 2010 21:30 3662 13
  • Level 14  
    Witam!
    Posiadam laptopa firmy Toshiba satellite pro 4600. Zakupiłem go na allegro, w celu wykorzystania płyty głównej i obudowy. Gdy go już złożyłem i podłączyłem do zasilacza to przednie diody zasilania się świecą i gdy nacisnę POWER to zapala się trzecia i na tym koniec. Laptop nie daję żadnych dźwięków. Nie kręcą się wentylatory, dysk, nawet DVD-rom się nie wysuwa!! Proszę o wszelkie wskazówki które mogą mi pomóc rozwiązać ten problem!!

    Z góry dzięki.

    Dodano po 1 [godziny] 3 [minuty]:

    Procesor: Intel Pentium III 749mhz
    RAM: 256mb
    Grafika: 16mb. zintegrowana
    Proszę o szybką odpowiedź! :/

    Dodano po 2 [godziny] 32 [minuty]:

    Teraz już zaczął zaskakiwać do momentu kręcenia się wiatraczka ale niestety wyskakuje biały ekran. Raz nawet wyświetlił mi się bios ale po 20s. laptop się wyłąćzył i teraz tylko jak włącze to wiatraczek się kręci i wyskakuje białe tło. Dvd-romu nie mogę wysunąć. PROSZĘ POMÓŻCIE MI!!!
  • TermopastyTermopasty
  • Helpful post
    Level 28  
    Wyciągnij na próbę kości RAM - miałem do naprawy notebooka z identycznymi objawami-po naciśnięciu poszło napiecie na 0.5 sekundy i na tym koniec-siadał-co się okazało :?: Jedna kość RAM odmówiła dalszej wspólpracy
  • TermopastyTermopasty
  • Level 14  
    po przelozeniu kosci ram do innego slotu laptop się uruchamia ale przy ladowaniu pulpitu w systemie lub biosu po niecalej minucie się wyłącza. Moze to by przegrzewający się Procek?? mam włożony 749, ale wczesniej byl w nim wsadzony 500, i mam jeszcze mozliwosc wsadzenia tego mniejszego.???
  • Level 28  
    Co do hardware,to ci nic nie poradze,bo niewiem.
    Sprawdź,czy radiator od procesora nie jest zapchany. Jezli mówisz,ze zaczęło działać to proponuję na sam początek odpalić MEMTEST celem sprawdzenia poprawności działania pamieci RAM
  • Level 14  
    zmienilem procesor na 500, i obniżyłem taktowanie do 249 a potem do 500 i chodzi normalnie. Teraz robie formatke windowsa. Jak rozbierałem toshibe to sprawdzilem wiatraczek i jest czysty. Jedynie to musiałem dać podkładkę pod śrubkę bo ten cały wentylator nie był dociśnięty do płyty głównej, był za wysoko o jakieś 3-4 mm. A to co mówiłeś, to była to wina Ramu też, ponieważ przełożyłem do innego slotu to zaczeło działać, i co jakiś czas musiałem go wyjmować i spowrotem wkładać. Na razie działa spowrotem na slocie 1 i jest ok. Po formacie spróbować zamontować ten poprzedni procesor 749??
  • Level 28  
    Hmmm. Jeżeli zmieniałęś coś w FSB,napięciach i wszystko czego używa się do overclocking wartości zmień do poziomu AUTO. Ewentualnie zresetujesz BIOS jak nie ruszy-po tym juz powinno :)
    Możliwe,ze masz prędkość FSB z taktowaniem RAM w stosunku 1:1. Czyli jeśli RAM'y mają predkość 333Mhz i FSB ustawisz na 350 RAM'y mogą siadać.Tak przynajmniej jest u mnie,tylko wartość na szczęście jest poniżej ich prędkości,czyli FSB i predkość taktowania pamięci wynosi 410 :)
    Odpal program CPU-Z i daj screeny z pierwszej zakąłdki i bodaj z czwartej,gdzie jest info o RAM.
    Pozdrawiam

    Dodano po 58 [sekundy]:

    I napisz jeszcze jaką prędkość mają twoje kości-prędkość podaj nie z poziomu komputera typu BIOS itp,ale wyjmij kość i sprawdź na tabliczce znamionowej,a w zasadzie na naklejce :D
  • Level 14  
    Ram ma 256, tak samo wyświetla komputer.
    W czasie instalowania systemu znowu mi się wyłączył laptop.;// Co zrobic żebym przynajmniej ten system zainstalował??;/

    Dodano po 5 [minuty]:

    a co do kości ram to jeszcze dodam: pc133
  • Level 28  
    Chodziło mi o ich prędkość a nie o pojemność :P
    Podawana jest ona w Mhz
    Po ich symbolu "PC133" wiadomo,że mają 133 Mhz.
    Spróbuj FSB przestwić na AUTO.
  • Level 21  
    Quote:
    Spróbuj FSB przestwić na AUTO.

    Ciekawe gdzie to zrobi jak ten lap nie ma takiej opcji.

    Ten model był fabrycznie zwalony i miał problemy ze slotami ramu, czasami pomagało dociśnięcie, czasami poruszanie, a czasami nic nie pomogło i kaplica.
    Procesory łyka do 1GHz (sprawdzone), więc to nie wina prędkości ja ko takiej, prędzej płyty lub samego procesora (uszkodzenie)
    Quote:
    Co zrobic żebym przynajmniej ten system zainstalował??;/

    Ram sprawny na 100% ?
    Procesor sprawny na 100% ?
    Komputer w ogóle był sprawny czy kupiłeś jako szrot na części ? Bo może był trafiony i dlatego się go ktoś pozbył.
  • Level 14  
    w tym rzecz że procesor i ram mialem ze starego laptopa, takiego samego i tam dzialaly poprawnie ale zepsuło mi się w nim gniazdo zasilania, i takie tam inne rzeczy, więc sobie kupiłem obudowe z płytą główną za nie wielkie pieniądze. I tutaj się zaczęło chrzanić... A laptop się rzadziej uruchamia pod procesorem 749mhz niż na 500.

    Dodano po 26 [minuty]:

    ram: 256 CD pc133mHz
  • Level 21  
    Quote:
    kupiłem obudowe z płytą główną za nie wielkie pieniądze.

    Jeśli stary laptop przy okazji uszkodzenia "takich tam rzeczy" nie zrobił nic prockowi i ramowi to ewidentnie "nowa" płyta jest walnięta.

    Pisałeś, że chłodzenie było niedociśnięte, więc może coś się przypiekło i dlatego poszedł na handel na części.

    Możesz jeszcze przetestować ram jak było sugerowane wcześniej, ale jak dla mnie to płyta jest walnięta. Poza tym gdyby to nawet ram był winny, to zakup nowego to też nie taka prosta sprawa, ta toshiba jest kapryśna i akceptuje tylko określone kości.
  • Level 14  
    Już rozwiązałem problem (narazie częściowo).
    1. Problemem przy włączeniu laptopa był RAM - nie jest to wina kości tylko gniazdek. Musiałem mocniej ją docisnąć aby się laptop włączył. Rozwiązaniem tego było podłożenie plastikowej podkładki między ramem a zaślepką, miało to za zadanie dociskać kość. Wiem że to wina gniazdek ponieważ wkładałem inne kości i było to samo.
    2. Problemem wyłączania się laptopa podczas pracy była za wysoka temperatura procesora, która dochodziła do 90* a nieraz nawet do 100*C. Przyczyną tego było chłodzenie ,,przerobiore przez kogoś,, tak że obudowa chłodzenia nie dotykała procka bo po prostu była nad nim ,,wycięta dziura,, i procesor chodził jak piekarnik i nie miało go co schłodzić. Zamówiłem całe nowe chłodzenie, i myślę że problem wyłączania również zostanie rozwiązany.
    Pozdrawiam!
  • Helpful post
    Level 21  
    To tylko pogratulować szczęścia, w moim wypadku skończyło się na pozbyciu się grata. Niby Toshiba to dobra marka, ale to co odwalili w tym modelu ze slotami ramu to masakra :evil:
  • Level 14  
    Tak :) Miałem racje :D Naprawiłem laptopa do 100% sprawności... :) Nawet bateria po kilku miesiącach zaczęła trzymać... To dziwne bo w poprzednim laptopie nie chciała chodzić więcej jak 5min, a w tym trzyma ponad pół godziny:) Oczywiście wyłączanie laptopa w czasie pracy wróciło do normy po wymianie chłodzenia... :) Ram również już działa :) W najbliższych dniach pojade do sklepu komputerowego i kupie procesor 1,0 gHz :) Jak znajdę (bo gdzieś w domu zgubiłem) to wstawie dodatkowo Ram 256mb. :) Pozdro... Dla wszystkich udzielających się daje ,,pomógł,, :] DZIĘKI I PODRO :)