Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Monitor plazmowy nec + dekoder cyfra +

Yuri1984 06 Mar 2010 08:08 4326 13
  • #1 06 Mar 2010 08:08
    Yuri1984
    Poziom 8  

    Witam!
    Prosze o pomoc.Czytalem forum i szukalem tematow jednak nie znalazlem odpowiedzi na pytanie mianowicie zakupilem na allegro tv/monitor bez tunera tv.Posiadam w domu tv z dekodera cyfry + i tu mam pytanie czy bede potrzebowal kupowac jeszcze dodatkowy tuner tv czy sygnal z dekodera zadziala na monitorze ??? Prosze o powazne odpowiedzi i porade :)

    0 13
  • #2 06 Mar 2010 08:14
    irekr
    Moderator

    Jakie wejścia ma ten monitor..?
    Standardowy odbiornik telewizyjny podłączony do dekodera pracuje właśnie jako monitor, pozostaje tylko ustalić sposób podłączenia.

    0
  • #3 06 Mar 2010 08:17
    Yuri1984
    Poziom 8  

    Monitor plazmowy nec + dekoder cyfra + tu jest zdjecie z allegro

    1
  • #4 06 Mar 2010 08:23
    irekr
    Moderator

    A jaki masz dekoder Cyfry...?

    Dodano po 4 [minuty]:

    Jeżeli w dekoderze jest tylko proste wyjście Euro to wystarczy odpowiedni kabel EURO - CHINCH - najlepiej dwustronny czyli 6 chinchów po jednej stronie. Wtyczki oznaczone jako OUT podłączasz do gniazd po lewej stronie zdjęcia: VIDEO OUT do żółtego gniazda, AUDIO OUT L do białego , AUDIO OUT R do czerwonego.
    Jeżeli tuner jest z wyjściem cyfrowym to już inna bajka....

    0
  • #5 06 Mar 2010 08:31
    Yuri1984
    Poziom 8  

    Monitor plazmowy nec + dekoder cyfra + tutaj zdjecie

    Dodano po 2 [minuty]:

    Chcialem zrobic prezent mamie sam zbyt wiele nie ogladam tv dlatego moja wiedza jak sie okazala w tym temacie jest na bardzo niskim poziomie :( Myslalem ze bedzie ok jednak pojawily mi sie dzisiaj watpliwosci :(

    Dodano po 3 [minuty]:

    Znalazlem jeszcze naklejke pod dekoderem nazwa to THOMPSON model chyba TS4P

    0
  • #6 06 Mar 2010 08:33
    irekr
    Moderator

    Czyli tak jak napisałem - kabel EURO Chinch to najprostsze rozwiązanie.
    Najlepiej jednak byłoby podłączyć do dekodera inny kabel : EURO - RGB/Audio, dość trudno dostać taki kabel, można go oczywiście zrobić ale trzeba mieć trochę doświadczenia. Taki kabel ma 5 chinchów (lub 3 wtyczki BNC i dwa chinch, wówczas nie trzeba stosować przejściówek): 3 oznaczone jako R, G i B i dwa chinche oznaczone jako audio out L i audio out R.

    Trochę jest zabawy w menu monitora by to wszystko poustawiać ale warto...
    To bardzo przyzwoity monitor.

    0
  • #7 06 Mar 2010 08:48
    Yuri1984
    Poziom 8  

    Zaraz przeszukam googla i alle w poszukiwaniu przewodu o ktorym wspomniales ale powiedz mi tak na prosty rozum czy jesli zamiast obecnego kabla euro - euro jaki mam z crt tv dam kabel euro -> dekoder i drugi koniec 3 kolorowe chinch podlacze do tego monitora to uzyskam obraz ??? Glosniki zastanawialem sie podlaczyc stary zestaw od komputera do dekodera jakby monitor/tv nie mial wbudowanych

    Dodano po 5 [minuty]:

    Jak sprawdzic czy dekoder jest z wyjsciem cyfrowym czy nie ??? Jest to sprzet od Cyfry + ale zwykly bez HD. Model to Thompson TS4P .

    0
  • #8 06 Mar 2010 08:57
    irekr
    Moderator

    Monitor ma głośniki bo ma wejścia audio. trzeba tylko sprawdzić czy przełączanie audio jest powiązane z przełączaniem video, jeżeli tak to przy podłączaniu audio trzeba podłączyć do odpowiednich wejść.
    Nie bardzo co rozumiesz pod określeniem "kabel euro -> dekoder".
    Ty potrzebujesz kabla takiego jak ten: http://www.dipol.com.pl/przewod_euro_-_6rca_1m_E0430.htm , przy odrobinie umiejętności można go przerobić na EURO - RGB OUT i będzie cacy...

    Dodano po 3 [minuty]:

    Tuner który masz nie ma cyfrowych wyjść video, ma tylko cyfrowe audio.

    Dodano po 54 [sekundy]:

    Wpisz w google ts4p thomson i wyskoczy Ci instrukcja obsługi tego dekodera.

    0
  • #9 06 Mar 2010 09:03
    Yuri1984
    Poziom 8  

    Mialem na mysli piszac euro->dekoder ze chcialem podlaczyc wtyk euro pod dekoder a kolorowe chinch do monitora.Czyli generalnie najwazniejsze co mnie martwi czy bede musial dokupic zewnetrzny tuner tv jak to sie ma przy podlaczaniu tv do komputera lub takie co dzialaja bez PC czy wystarczy obecny dekoder ktory posiadam i bede musial dokupic tylko odpowiednie przewody ??? Znalalem wlasnie sklep z elektronika u siebie w miescie wiec wydrukuje zdjecia i pojade z nimi po odpowiednie przewody jesli tylko bede potrzebowal ich do instalacji.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Wogole bardzo dziekuje za pomoc i zainteresowanie moim tematem :D

    Dodano po 2 [minuty]:

    http://www.allegro.pl/item934869539_kabel_euro_6xrca_3m_in_out_010_3_0.html czy ten przewod wystarczy ??

    0
  • #10 06 Mar 2010 09:08
    irekr
    Moderator

    Jeżeli będziesz chciał oglądać coś innego niż to co z dekodera to trzeba będzie podpiąć jakiś tuner.
    Monitor ma wejście DVI (i chyba VGA) czyli można go podłączyć pod normalny komputer jako standardowy monitor ale o wysokiej rozdzielczości.
    Kupując kable pamiętaj by były odpowiedniej długości.

    Dodano po 1 [minuty]:

    To chyba ten sam kabel, tylko dlaczego taki drogi....?

    Dodano po 1 [minuty]:

    Sklep Dipola masz : 90-303 Łódź, ul. Brzeźna 3
    http://www.dipol.com.pl/adresy_telefony_plany_dojazdu_m300.htm#Oddzialy

    Może znajdziesz taki sam gdzieś bliżej...

    0
  • #11 06 Mar 2010 09:13
    Yuri1984
    Poziom 8  

    :D bo ten z alle ma 3m a nie 1m hehehe . Dziekuje bardzo za pomoc i objasnienia i najwazniejsze zaiteresowanie.Gdyby byly jakies sogi,plusy napewno przyznalbym maksymalna ilosc.Jeszcze raz dzieki za pomoc place za sprzet i zobaczymy jak to wyjdzie w realu.

    0
  • #12 06 Mar 2010 09:15
    irekr
    Moderator

    Jak 3 metry to zwracam honory....

    Sukcesów.

    0
  • #13 06 Mar 2010 09:15
    Yuri1984
    Poziom 8  

    Super w takim razie kupie tam i nie bedzie kosztu przesylki :)

    0
  • #14 13 Mar 2010 15:24
    Yuri1984
    Poziom 8  

    Wyszlo na to ze plazma zachowuje sie jak zwykly monitor i odbiera tylko sygnal z laptopa z dekodera cyfry + nie chce wylacza sie.Jak poczytalem forum na elektrodzie nie pomoze tu przejsciowka ani magiczny kabelek z allegro potrzebna jest jakas konwersja.Mam pytanie czy

    http://www.allegro.pl/item946505096_tv_box_tuner_zewnetrzny_lcd_ctr_karta_tv_express.html

    taki tuner tv rozwiaze problem ?? Mam na mysli podlaczyc dekoder cyfry + do tego tunera a nastepnie za pomoca przewdu vga->vga podlaczyc tuner z monitorem.
    Czy ktos z wieksza wiedza moze mi powiedziec czy to rozwiazanie zadziala ???

    Dodano po 1 [godziny] 40 [minuty]:

    http://www.comparison.com.au/televisions/NEC/PX-42VP4G taki jest model tej plazmy.Niewiem czy mozna podawac od razu sygnal w dekodera na chinche bo sie wylacza.Czytalem gdzies w googlu ze moze byc cos uszkodzone ale port vga jak podlacze PC dziala wyswietla obraz jak proboje podpiac cos innego pod inne wejscia tez sie wylacza.Kupilem przejsciowke VGA->RGB ale jak podepne sygnal i podlacze pod vga to samo tez wyalcza sie a na tym samym gniezdzie PC dziala bez problemu

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo