Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Konsola z ameryki nie daje się uruchomić ;/

tomekd87 06 Mar 2010 12:41 1548 14
    tomekd87
    Level 10  
    Witam,

wczoraj przyszła do mnie pocztą z Ameryki konsola Sony Playstation, jako iż jest to wersja amerykańska, tak dokupiłem w Polsce konwerter napięcia (specyfikacja poniżej). Tu pojawił się problem, ponieważ po poprawnym podłączeniu wszystkiego, uruchomiona konsola 'chodzi' dosłownie sekundę, po czym się wyłącza. Na początku myślałem że się spaliła, ale na szczęście jedyne co się spaliło, to wkładka topikowa 1A. Kupiłem 5 następnych... I ostały mi się jeszcze dwie sprawne. ;)

Transformator napięcia to ATST 100 w obudowie marki Indel.

Oto co pisze na jego obudowie:
    ATST 100VA 230V/115V
    T 1,0A

Oraz podaje specyfikację konsoli:
    SCPH-9001
    AC 120V 60Hz 10W

Gdzie leży problem??

Dziękuję za wszelką pomoc.
    teskot
    Level 35  
    Witam,
    dziwi mnie w zasadzie przepalanie się bezpiecznika, ale powodem niedziałania może być inna częstotliwość sieci. Bywały sprzęty z USA, które wykrywały częstotliwość i jeśli było 50, a nie 60 Hz to nie chciały działać.
    Quarz
    Level 43  
    Może łaskawie podałbyś więcej danych o tej konsoli, co?
    Mnie te 10W jakoś nie przekonują ...
    tomekd87
    Level 10  
    No tak, ale cóż mogę więcej powiedzieć na temat konsoli, podać specyfikację techniczną, to chyba nie ma znaczenia. ;) Najwięcej można się dowiedzieć na wikipedii. http://en.wikipedia.org/wiki/PlayStation

Może brak uziemienia ma znaczenie? ;p

To jest problem w tej chwili, ponieważ sprowadzenie kosztowało nielekki grosz... Za transformator dałem dzisiaj 91 zł, a widzę na Allegro 45-cio watowce za 40 zł...
    gregorio27
    Level 31  
    Quote:

Może łaskawie podałbyś więcej danych o tej konsoli, co?

Nie czepiaj się przecież napisał SCPH-9001

Problem polega na tym że trafo ma zabezpieczenie 1A a konsola ma zasilacz impulsowy który jak wiadomo na starcie potrafi nieźle szarpnąć prądem do tego indukcyjność trafa...
    Ale do rzeczy kup kolego wkładkę zwłoczną ( zasypaną piaskiem ) a jeśli to nie pomoże to pokombinuj stopniowo z większymi tak do 2,5 A. Nic się nie stanie.
    tomekd87
    Level 10  
    Świetnie, zaraz wybieram się do elektrycznego. Wieczorem napiszę czy coś pomogło!
    tomekd87
    Level 10  
    Próbowałem właśnie z wkładkami: 1,6A, 2A i 2,5A, wszystkie pali równo. ;/
    Quarz
    Level 43  
    tomekd87 wrote:
    Więc wniosek jest tu chyba oczywisty - i przyznaj się; podłączyłeś bezpośrednio jej zasilanie do naszej sieci energetycznej?
    tomekd87
    Level 10  
    Nie, konsola podłączona jest tak jak to przedstawiłem w pierwszym poście. Raz, że wtyczka do kontaktu jest amerykańska, a dwa nie da się do konsoli z Ameryki podłączyć przewodu europejskiego (w europejskich dwa gniazda są zaokrąglone, w tej amerykańskiej jeden bok jest prosty). Nie ma szans na wciśnięcie europejskiego przewodu.
    Quarz
    Level 43  
    tomekd87 wrote:
    Nie, konsola podłączona jest tak jak to przedstawiłem w pierwszym poście. Raz, że wtyczka do kontaktu jest amerykańska, a dwa nie da się do konsoli z Ameryki podłączyć przewodu europejskiego (w europejskich dwa gniazda są zaokrąglone, w tej amerykańskiej jeden bok jest prosty). Nie ma szans na wciśnięcie europejskiego przewodu.
    Nie takie "cuda" już widziałem ...
    Stawiam hipotezę, iż przedmiotowy zasilacz jest zwyczajnie uszkodzony ...
    tomekd87
    Level 10  
    Jeżeli tak to wygląda, to będę musiał lecieć do sklepu z transformatorem i konsolą... ;/ Nie mam innego sprzętu żeby ocenić co szwankuje.
    Quarz
    Level 43  
    tomekd87 wrote:
    Jeżeli tak to wygląda, to będę musiał lecieć do sklepu z transformatorem i konsolą... ;/ Nie mam innego sprzętu żeby ocenić co szwankuje.
    A to jest sklep z serwisem napraw sprzętu elektronicznego, czy tylko tam handlują sprzętem elektronicznym?
    Bo jeśli tylko to drugie, to to pierwsze nie ma sensu ...
    gregorio27
    Level 31  
    A sam transformator podpięty do sieci bez konsoli też pali bezpieczniki? Bo jesli tak to uszkodzony.
    obsid
    Level 25  
    Jeśli dobrze zrozumiałem, pali się bezpiecznik w zasilaczu impulsowym konsoli.

Jeśli tak jest w rzeczywistości, hipoteza o uszkodzeniu zasilacza w konsoli wydaje się również bardzo prawdopodobna. W konsolach PSX 9001 w wersji 120V istnieje możliwość wymiany całego modułu zasilacza na taki z konsoli PSX 9002 w wersji 230V (sprzedawanych między innymi w Polsce).

Samo złącze po stronie wyjścia zasilacza jest kompatybilne, pozostaje zakup modułu zasilacza w wersji 230V. Najlepiej w tym celu zakupić w pewnym portalu aukcyjnym uszkodzoną (ale ze sprawnym zasilaczem) konsolę - jest to koszt 20-30zł. Nie musi to być koniecznie model 9002, może być również z serii 5002 / 5502 / 7002 / 7502 - końcówki zasilacza po stronie wyjścia są takie same (inne były tylko w najstarszych konsolach PSX).
    Lisek64
    Level 29  
    tomekd87 wrote:

A jakie stosowałeś te wkładki ? Typu F czy T ? Przy zasilaczach impulsowych muszą być zwłoczne czyli T. F oznacza "szybką".